in ,

mikrosanagnostis.gr – Ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους από το ΕΚΕΒΙ

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, ανοίγει επίσημα τις «σελίδες» του και ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (http://www.mikrosanagnostis.gr/), ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης!
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η προσβασιμότητα των μικρότερων ηλικιών στον κόσμο του Διαδικτύου είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στην Ελλάδα («Έρευνα χρήσης τεχνολογιών και πληροφόρησης και επικοινωνίας ?Παιδιά και Νέες Τεχνολογίες» 2008):
? Για τους νέους κι εφήβους, το 94,1% των νέων ηλικίας 16-19 ετών και το 88,2% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
? Για τις πιο μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία ? ωστόσο, το ποσοστό γνωριμίας-επαφής-χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι υψηλό, δεδομένης της ύπαρξης ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Η εμφανής απουσία ιστοσελίδων και διαδικτυακών κόμβων που θα καλύπτουν τα ενδιαφέροντα αυτών ηλικιών γύρω από τον κόσμο του βιβλίου, δημιουργεί τεράστιο κενό που έρχεται να καλύψει το ΕΚΕΒΙ με τον Μικρό Αναγνώστη.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει-την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί σε γονείς και παιδιά ότι το βιβλίο είναι μόνον διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού. Επίσης, να δείξει ότι το διάβασμα εκτός σχολείου και εργασίας είναι καταρχήν ψυχαγωγία και διασκέδαση.
Ο Μικρός Αναγνώστης, πέραν της ψυχαγωγικής και επιμορφωτικής του διάστασης για όσα παιδιά έχουν πρόσβαση και άνεση στη χρήση νέων τεχνολογιών από το σπίτι, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δασκάλους ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και για τους γονείς που αποζητούν τρόπους να μυήσουν τα παιδιά τους σε μια πιο μόνιμη, πολύπλευρη και εποικοδομητική σχέση με το βιβλίο εκτός σχολικής αίθουσας.
ΣΤΟΧΟΙ
Οι επιδιώξεις του Μικρού Αναγνώστη είναι :
? να ενημερώσει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, για όλα όσα συμβαίνουν για και γύρω από το βιβλίο.
Ερωτήσεις όπως?
– ποια βιβλία κυκλοφόρησαν τελευταία για την ηλικία μου;
– εάν μ΄ ενδιαφέρει το θέμα της οικολογίας μπορώ να βρω βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό;
– που μπορώ να βρω κοντά στο σπίτι μου μια βιβλιοθήκη;
– εάν είμαι μικρός και δεν ξέρω να διαβάζω μπορώ να ακούσω μια ιστορία στον κόμβο;
? βρίσκουν τις απαντήσεις τους στον νέο κόμβο.
? να συστήσει τους δημιουργούς των βιβλίων σε παιδιά και νέους ώστε να εξοικειωθούν με τα πρόσωπα πίσω από τα βιβλία και να γοητευθούν από τη δημιουργική διαδικασία.
– πώς γράφεται ένα βιβλίο;
– πώς οι λέξεις γίνονται εικόνες;
– πώς τυπώνεται;
– πως ψηφιοποιείται;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν κάθε μήνα συγγραφείς και εικονογράφοι που ανοίγουν την πόρτα του γραφείου ή του εργαστηρίου τους στα παιδιά.
? να δημιουργήσει ένα πλέγμα παιχνιδιών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο και εξοικειώνουν το παιδί με τίτλους, δημιουργούς και ιστορίες δίνοντας έτσι ερεθίσματα για ανάγνωση.
? να ζυμώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών μέσα από διαγωνισμούς γραφής, εικονογράφησης και συγγραφικά παιχνίδια.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

16 Comments

Leave a Reply
  1. Εμάς σε αυτό το site μας αρέσει η ενότητα “Να σου πω μια ιστορία” (http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria.asp) όπου για ορισμένα βιβλία μπορείς να ακούς την αφήγηση από ηθοποιούς και να ξεφυλλίζεις ηλεκτρονικά το βιβλίο ταυτόχρονα. Έτσι κάποια από τα βιβλία αυτά τρύπωσαν και στη βιβλιοθήκη μας.

  2. Όντως το site είναι καταπληκτικό και ειδικά για μεγαλύτερα παιδιά που τους δίνεται η ευκαιρία να διαγωνιστούν στη συγγραφή κάποιας ιστορίας και να βραβευτούν για αυτό. Δυστυχώς διάβασα ότι το Υπουργείο Παιδειας σκοπεύει να καταργήσει το ΕΚΕΒΙ άρα και το μέλλον του μικρού αναγνώστη είναι αβέβαιο.

  3. κι εγώ το «Να σου πω μια ιστορία» το χρησιμοποιω αρκετα κι εχω γνωρισει αρκετα βιβλια μεσα απο εκει!
    το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κανει πολυ και σημαντικη δουλεια.
    δε θα πρεπει να επιτρεψουμε να το κλεισουν στο ονομα καμιας “κρισης”

Αφήστε μια απάντηση

Λειτουργία του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» στο Βύρωνα

Η πλατεία Κολιάτσου και η “ευθύνη” του δήμου…