in

Η συγγραφέας Μαρία Καλύβα μιλά στο elamazi για το νέο της μυθιστόρημα «Το Μεγαλείο της Ψυχής»

γράφει η Δήμητρα Τσιαούση

 

Η δραστήρια συγγραφέας Μαρία Καλύβα έχει ήδη στο ενεργητικό της δυο βιβλία.  Το πρώτο μυθιστόρημά της, «Στόχος Ζωής, η Ζωή» των εκδόσεων Σμίλη, με θέμα τις κρίσεις πανικού και το δεύτερο το παραμύθι «Ένα Ξεχωριστό Πλάσμα» για παιδιά σε αυτοέκδοση όπου προσεγγίζει το θέμα του φύλακα – άγγελου στη ζωή του παιδιού.

Η ίδια επιστρέφει με το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο «Το Μεγαλείο της Ψυχής» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Γράφημα και καταπιάνεται με δυο κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται στενά, την έκτρωση και την υιοθεσία.

Εκτός από την συγγραφική της δράση, η Μαρία Καλύβα φοιτούσε στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής «Tabula Rasa», διάρκειας ενός έτους, επεκτείνοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες πάνω στη συγγραφή, ενώ η ίδια ηγείται ενός πρωτοποριακού Project με τίτλο «Make Up A Story», μια πρόκληση 52 εβδομάδων ως καθοδηγήτρια μιας ομάδας «μελλοντικών» συγγραφέων,  που διψούν να μπουν στο κόσμο της συγγραφής.

Όντας υπερδραστήρια συμμετέχει ενεργά σε εκθέσεις βιβλίων, όπως τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα και συζητήσεις που αφορούν τόσο τον ενήλικα όσο και το παιδί με σκοπό την προσέγγιση κοινωνικών θεμάτων.

Στην προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για τις ποικίλες δράσεις της και φυσικά το νέο της μυθιστόρημα «Το Μεγαλείο της Ψυχής», την συναντήσαμε και σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη.

elamazi- Πρόσφατα εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά σου με τίτλο «Το Μεγαλείο της Ψυχής» από τις εκδόσεις Γράφημα. Κάθε νέο βιβλίο ανοίγει νέο κεφάλαιο στη συγγραφική σου πορεία και στην ζωή σου συνάμα. Τι μήνυμα θες να μεταδόσεις στο αναγνωστικό σου κοινό μέσα από αυτό?

Μ.Κ. Το κάθε μου βιβλίο, πράγματι ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στη ζωή μου. Ωστόσο, κάθε φορά που γράφω την πρώτη λέξη στο χαρτί, αρχίζω από την αρχή. Ξεχνώ τι έγραψα στο παρελθόν και τι απήχηση είχε. Όλα, βλέπετε, μπορούν να ανατραπούν ανά πάση στιγμή, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Για αυτό δεν εφησυχάζομαι, εξακολουθώ να μελετώ και να γράφω καθημερινά, να αναζητώ νέες πηγές γνώσης. Όσο για το ηθικό δίδαγμα, θα μου επιτρέψετε να μη απαντήσω. Δε θα ήθελα να κατευθύνω τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό περνά πολλά μηνύματα, τα οποία ωστόσο θα ήθελα να τα εντοπίσει μόνος του.

 

elamazi- Και το 2ο μυθιστόρημά σου πλέει σε νερά κοινωνικά και καταπιάνεται με θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Πιστεύεις ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων?

Μ.Κ. Η κοινωνία μας κατάφερε να διαχειριστεί πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές της έκτρωσης και της υιοθεσίας. Οι Έλληνες κατάφεραν να ορθοποδήσουν έπειτα από πολέμους, να τα βάλουν με την πείνα και την απόλυτη δυστυχία. Θεωρώ πως είμαστε ένας πολύ δυνατός λαός που μπορεί να βγει νικητής από κάθε μάχη. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν είμαστε ή όχι έτοιμοι να διαχειριστούμε ζητήματα σαν αυτά που θίγονται στο βιβλίο μου, το ζήτημα είναι να βγούμε από το καβούκι μας και να δούμε τη ζωή από την αισιόδοξή της πλευρά.

 

elamazi- «Το Μεγαλείο της Ψυχής» ασχολείται με δυο λεπτά κοινωνικά ζητήματα, την υιοθεσία και την έκτρωση και προσεγγίζει τις ιστορίες σφαιρικά από πολλές πλευρές. Πόσο χρόνο απαιτήθηκε για να εντρυφήσεις στην κάθε θεματική? Πλαισίωσες την εν λόγω έρευνα με προσωπικές μαρτυρίες γυναικών?

Μ.Κ. Το μυθιστόρημα αυτό χρειάστηκε παραπάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένου της έρευνας και των απανωτών διορθώσεων που έκανα. Για την  έρευνά μου στράφηκα σε ειδικούς (μαιευτήρες, γυναικολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους και δικηγόρους), αλλά και σε γυναίκες που έχουν βιώσει τη μία, την άλλη ή και τις δυο καταστάσεις. Αφού συνέκρινα τις επιστημονικές απόψεις και τις προσωπικές μαρτυρίες, άρχισα να γράφω την ιστορία μου, η οποία πρόκειται για ένα προϊόν μυθοπλασίας, μείγμα όμως πολλών αληθινών ιστοριών.

elamazi- Οι κεντρικές ηρωίδες σου είναι η Νεφέλη και η Σοφία, οι ιστορίες των οποίων παρουσιάζονται με τη μορφή παράλληλων αφηγήσεων σαν δυο ξεχωριστές υποθέσεις. Ποια στοιχεία τις ενώνουν?

Μ.Κ. Το κοινό γνώρισμα αυτών των γυναικών είναι το μεγαλείο που κρύβει η ψυχής τους, η ωριμότητα με την οποία διαχειρίζονται τα εμπόδια, η υπευθυνότητα των πράξεών τους και η γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την εκάστοτε αλήθεια.

 

elamazi- Το βιβλίο σου έρχεται ως ένα δριμύ κατηγορώ στο κοινωνικό κατεστημένο ή ως ένα χάδι στο πόνο παρόμοιων καταστάσεων?

Μ.Κ. Και το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Στόχος ζωής, η ζωή» και το παρόν είναι ανθρωποκεντρικά. Από την από την αρχή ως το τέλος, οι ιστορίες μου περιστρέφονται γύρω από το ανθρώπινο μεγαλείο, τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην έρχονται ως ένα χάδι, να απαλύνουν τον πόνο εκείνων που υποφέρουν και να τους θυμίσει πως, όταν κλείνει μία πόρτα ασημένια, είναι μόνο για να ανοίξει μία χρυσή.

 

elamazi- Όντα ανήσυχο πνεύμα, συντονίζεις διαδικτυακά μια ομάδα οιωνεί συγγραφέων, μέσα από το πρωτοποριακό project  με τίτλο make up a story, μια πρόκληση 52 εβδομάδων δηλαδή. Ποιος ο σκοπός της ομάδας, μπορεί να λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο νέων ιδεών δίνοντας την ευκαιρία στο νέο κύμα συγγραφέων?

Μ.Κ. Ο πρωταρχικός σκοπός της ομάδας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας όλοι εμείς που αγαπάμε  τη συγγραφή και να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και όνειρα. Να μοιράσουμε ελεύθερα κάποια από τα συγγραφικά μας πονήματα και, φυσικά, μέσω της διαδικασίας αυτής να εξελιχτούμε. Να γίνουμε καλύτεροι συγγραφείς και άνθρωποι, γιατί η ενασχόληση με τη λογοτεχνία κάνει πάντα την καρδιά και το μυαλό να ανθίζει.

 

elamazi- Εκτός των άλλων, έπειτα από διαγωνισμό συγγραφής, κέρδισες ετήσια υποτροφία δημιουργικής γραφής στη Σχολή TabulaRasa. Τελικά, το συγγραφικό ταλέντο είναι επίκτητη διαδικασία ή αποτελεί χάρισμα εκ γενετής? Θέλει κόπο ή τρόπο?

Μ.Κ. Η συγγραφή πιστεύω ότι θέλω κόπο, και μάλιστα πολύ. Τόσο κόπο, που δεν μπορεί κάνεις να φανταστεί, αν δεν λιώσει πρώτα μερικά μολύβια στο χαρτί. Αλλά θέλει και μερικά ακόμα, εξίσου σημαντικά: σεβασμό, υπευθυνότητα, αγάπη και μεράκι.

 

info

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ και εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply
  1. Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula rasa έχει πολύ καλή φήμη. Ενδιαφέροντα τα όσα διαβάσαμε σε έναν κόσμο τόσο ανταγωνιστικό για τους καλούς συγγραφείς που καπελώνονται από εκείνους που πληρώνουν τους εκδότες για να δημοσιεύσουν οτιδήποτε.

Αφήστε μια απάντηση

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Δωρεάν δράσεις στα μουσεία της χώρας μας!

Είδαμε τη παράσταση “Μαθήματα πολέμου” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών