in

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέα Μαρίας Καλύβα, «Το Μεγαλείο της Ψυχής» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ

 

TO ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΑ

ISBN: 978-618-5271-32-9

Συγγραφέας: ΚΑΛΥΒΑ ΜΑΡΙΑ

Εκδοτικός οίκος: ΓΡΑΦΗΜΑ

Σελίδες: 284

Διαστάσεις: 14,8Χ21

Ημερομηνία Έκδοσης: Απρίλιος 2018

”Είδα πολλά φεγγάρια μόνη, μα σαν εκείνο που αντίκρισα όταν ήρθε να με βρει κανένα. Το είχα αναζητήσει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, που δεν το είχα ψάξει, μα ποτέ… ποτέ… μέχρι τότε δεν το είχα βρει, γιατί απλώς δεν υπήρχε ομορφότερο ολόγιομο φεγγάρι από αυτό που είδαμε μαζί.”

 

Θα μπορούσε άραγε η χαρά η οποία συνοδεύει τη μητρότητα και η γλυκιά προσμονή της να αλλάξουν κάποτε πρόσωπο; Να γίνει η ευτυχία θλίψη μεμιάς και η άσβεστη ελπίδα αβάσταχτος πόνος; Θα μπορούσαν πάλι μετά τα συναισθήματα αυτά να πάρουν ξανά τη γνώριμη όψη τους και να επανέλθει στη ζωή μιας γυναίκας η γαλήνη και η ψυχική ισορροπία;

 

Δύο διαφορετικές ιστορίες πλέκουν περίτεχνα ένα επίκαιρο κοινωνικό μυθιστόρημα που θυμίζει έντονα προσωπικό ημερολόγιο, αφού οι ίδιες οι ηρωίδες, με τη δική τους τη φωνή, εξιστορούν τα γεγονότα. Ενώ όμως οι ιστορίες τους, όπως και οι δρόμοι που επέλεξαν αρχικά να ακολουθήσουν, δείχνουν να εξελίσσονται παράλληλα, κάποια στιγμή τέμνονται τελικά, και τότε η μία εισβάλει στη ζωή της άλλης και την αλλάζει ριζικά.

Κριτικές για το βιβλίο από το bookia.gr

Συναισθήματα και ερεθίσματα, προβληματισμοί και αγωνίες συμπορεύονται αρμονικά -αν και μέσα από αντιθέσεις – σε μια διαδρομή που, νομοτελειακά, μοναδικό προορισμό έχει την βἰωση του ανυπέρβλητου δεσμού ανάμεσα στη Μάνα και το παιδί. Το κοινωνικό περιεχόμενο του βιβλίου αναδεικνύεται από μια βαθύτατα ανθρώπινη προσέγγιση την οποία με τη σειρά της στηρίζει μια τρυφερή γραφίδα!

E.A.

 

Σε πολλά σημεία του βιβλίου κάθε γυναίκα θα αναγνωρίσει και δικά της βιώματα.  Καθημερινές καταστάσεις που σημαδεύουν τους ανθρώπους, δοσμένες με τόση ευαισθησία και τόση κατανόηση του ψυχισμού της γυναίκας, της μητέρας, της κόρης και της μεταξύ των σχέσης, χωρίς να περιθωριοποιείται όμως και ο άντρας ως σύζυγός και ως πατέρας. Χωρίς τίποτε να εξιδανικεύεται, με ρεαλισμό και φιλοσοφημένα, χωρίς να διαφαίνεται φιλοσοφική διάθεση, η εξιστόρηση των εμπειριών των δύο γυναικών συναρπάζει και καθηλώνει. Περιγράφονται ήθη και έθιμα, ερμηνεύονται εμπεριστατωμένα συμπεριφορές, ανασκευάζονται θεωρίες, ενώ άλλες επιβεβαιώνονται με τεκμήρια, προβληματίζεται ο αναγνώστης / η αναγνώστρια και ταυτίζεται με τους ήρωες των παράλληλων διηγήσεων. Εξαιρετικό έργο τόσο στη δομή του και την πλοκή του, όσο και στο ύφος του και τον λεκτικό πλούτο.

K.W.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η Χώρα των Πελαργών

Τα παιδικά εμπλουτισμένα γάλατα Nestlé τώρα στο ψυγείο