in

Εντυπώσεις από τη παράσταση “Τ΄ΑΔΥΝΑΤΑ  ΔΥΝΑΤΑ” από Δήμητρα

Μια έξυπνη προσέγγιση του σχολικού εκφοβισμού διαδραματίζεται στο Θέατρο 104 στην παιδική σκηνή, όπου μια ομάδα τεσσάρων ηθοποιών ενσαρκώνουν ποικίλους ρόλους ανάλογα με τις υποδείξεις του απαιτητικού σεναρίου.
Καταφθάσαμε τη Κυριακή στις 12.00 με ανυπομονησία χρησιμοποιώντας το μετρό στη στάση Κεραμεικός, αφού εξυπηρετεί αρκετά. Η υποδοχή ήταν θερμή από τους ηθοποιούς που μας προσκάλεσαν στην είσοδο της σκηνής ακροβατώντας κυριολεκτικά .Αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά.

Η υπόθεση αφορά τη ζωή ενός ατόμου,  του Νεόφυτου, όντας σε σχολική και σε ώριμη ηλικία στο τέλος της παράστασης. Ο ήρωας καινούργιος στο σχολείο προσπαθεί μάταια να ενσωματωθεί στο σχολικό περιβάλλον όσο κι αν έχει τη καλή διάθεση. Στην αρχή κατηγορεί τον εαυτό του για ό,τι του συμβαίνει, συνηθισμένη τακτική των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού, αλλά στην συνέχεια βρίσκει τη δύναμη  μέσω του κυρίου Τρύφωνα Ραβιόλι. Μετά από υπεράνθρωπες  προσπάθειες ανακαλύπτει τι θα πει θάρρος  και μαθαίνει να στηρίζεται  στα πόδια του.

IMG_20150503_131555

Πρωτότυπη παράσταση πλούσια σε αλληγορίες και διδάγματα . Η γρήγορη ροή των γεγονότων δεν επιτρέπει να την παρακολουθήσουν μικρότερα του δημοτικού παιδιά, μιας και τους λείπει η αφαιρετική σκέψη και η συνυποδηλωτική χρήση γλώσσας και νοημάτων.  Στα αρνητικά της παράστασης θα υπολογίσω το γεγονός ότι οι αλήθειες και τα ουσιώδη νοήματα δεν επαναλαμβάνονται ώστε να γίνουν κατανοητά από όλα τα παιδιά και εδώ η παράλληλη υποστήριξή μου ήταν αναγκαία.

Οι υποκριτές είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι και αυτό τονίζεται, εκτός των άλλων , από την επιτυχή και γρήγορη εναλλαγή των ρόλων τους . Ταλαντούχοι και στα ακροβατικά, καθώς θα δείτε να αιωρούνται και να κάνουν τούμπες να άνεση επί σκηνής.

Ένα ακόμα θετικό είναι η μουσική ένδυση της παράστασης  τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη της παράστασης. Εμάς ,πάντως, μας έμεινε το γλυκό και διδακτικό τραγούδι της λήξης που πρόλαβα να καταγράψω. Λόγια που ενθαρρύνουν το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα του άλλου, αλλά και τη δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιείται για καλό σκοπό.
Ο αγαπημένος μας ρόλος είναι ο άρχοντας του Θάρρους που μας πρόσφερε πολύ γέλιο.

Τ΄ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.00
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Τηλέφωνο επικοινωνίας  210 34 55 020, 210 3826 507,
697 80 59 191, 697 42 96 583
www.104.gr

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

“Το σταχτί πέπλο” από τις εκδόσεις Κέδρος

«Οι κολλητοί και η γραμμή» από τις εκδόσεις Λιβάνη