της Δήμητρας Τσιαούση
Από τις αρχές του προηγούμενου έτους, άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι για να υποδεχθεί το ευρύ κοινό σε μια εξερεύνηση στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα.
Μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι ανήσυχοι και φιλομαθείς επισκέπτες θα πάρουν μια καλή γεύση από τα επιτεύγματα που άλλαξαν τον κόσμο.
Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες δράσεις για τις σχολικές μονάδες και το ευρύ κοινό, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Υπολογιστικές μηχανές της Αρχαιότητας: από το «κομπιουτεράκι» της Σαλαμίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων» στο οποίο συμμετείχαμε και σας μεταφέρουμε την εικόνα.
Το μουσείο στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, γνώστη του αντικειμένου, που απαντά με άνεση στις όποιες απορίες του κοινού, αν κρίνουμε από την Άννα, πτυχιούχο ελληνικής φιλολογίας με μεταπτυχιακή εξειδίκευση, που μας υποδέχθηκε πολύ φιλικά και μας μύησε στις μηχανές της αρχαιότητας.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος ήταν θεωρητικό, βασισμένο σε συγκεκριμένα εκθέματα του μουσείου, όπως το πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, όπου δόθηκαν εμπεριστατωμένες πληροφορίες στους συμμετέχοντες, ενώ στο δεύτερο μέρος, οργανωμένοι σε ομάδες ανέλαβαν την κατασκευή ενός αντίγραφου κομματιού, ένα λειτουργικό τµήµα από τον Μηχανισμό, που δείχνει την ελλειπτική τροχιά της γης και την έκλειψη της Σελήνης.
Στη συνέχεια, εντυπωσιαστήκαμε από τον ελληνικό ακροφωνικό άβακα, που με απλά λόγια αποτελεί το πρώτο κομπιουτεράκι της αρχαιότητας, κατανοήσαμε την λειτουργία του ως προς την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ των αριθμών με την τοποθέτηση τους, σύμφωνα με το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης.
Στο τέλος, έγινε μια mini ξενάγηση στα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου, όπως το ρολόι – ξυπνητήρι του Πλάτωνα, με άλλα λόγια την πρώτη συσκευή αφύπνισης, την ορθολογική εξήγηση των «θρησκευτικών θαυμάτων στους ναούς, το αυτόματο σπόνδειο με κέρμα, δηλαδή τον πρώτο αυτόματο πωλητή στην ιστορία, την πρώτη κωδικοποιημένη τηλεγραφία, τη μέθοδο οπτικής μετάδοσης μηνύματος σε απομακρυσμένες περιοχές, το πρώτο ρομπότ της αρχαιότητας και πάρα πολλά εκθέματα που κατασκεύασε ο επιστήμονας Κώστας Κοτσανάς, αφιερώνοντας όλη την ζωή του στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.
Και λίγο παιχνίδι στα βήματα των αρχαίων δεν είναι κακή ιδέα… έτσι παίξαμε την Τριάς, την πρώτη τρίλιζα της αρχαιότητας για να ασκήσουμε το νου μας στη στρατηγική.
Με απλό, κατανοητό τρόπο και εντελώς βιωματικά μεταλαμπαδεύεται η γνώση για την κατανόηση των σύνθετων επιτευγμάτων στα παιδιά. Το αποτέλεσμα είναι αξιο θαυμασμού, παρατηρώντας τα παιδιά στο τέλος του προγράμματος να διψούν για μάθηση και επιπλέον πληροφορίες.
Για τους ψαγμένους και φιλομαθείς που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα τους πρότεινα να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους με νέο υλικό και να φρεσκάρουν τις παλαιότερες, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Κοτσανά στο Κολωνάκι.
Το μεράκι και η αγάπη ξεκινά από τον δημιουργό και εμπνευστή του χώρου Κώστα Κοτσανά και μεταφέρεται αβίαστα από το εξειδικευμένο προσωπικό σε όλους τους επισκέπτες.
Μια επίσκεψη θα σας πείσει…
Πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε εδω.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Είχαμε επισκεφθεί την έκθεση για τις σημαντικότερες εφευρέσεις στο μουσείο Ηρακλειδών και θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε και αυτή την έκθεση.
Το έχουμε επισκεφθεί και είναι πολύ ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.
δεν ήξερα οτι υπάρχει..
Ενδιαφέρον
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση
Καλή ιδέα για οικογενειακή έξοδο.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.
ωραιες δρασεις βρισκετε.
Δεν ηξερα οτι υπηρχε αλλα μαλλον θα το επισκευφτω αμεσα…