Γράφει η Αγγελική Καλέμη
Teachers Leave the Kids … Online… Part 1
το δανείζομαι από την ΑθηΝέα και το πάω ένα βήμα παρακάτω…
Αντιμέτωποι ξανά με τη νέα μορφή εκπαίδευσης…αυτής με το πρόθεμα τηλε – μπροστά. Φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, αν και ποτέ δεν θα καταφέρει να νικήσει τη μυρωδιά της κιμωλίας, τη διεισδυτική ματιά του δασκάλου ή το σπρωξίδι με τους συμμαθητές στο άκουσμα του κουδουνιού.
Το ElaMazi συνομιλεί με γονείς , δασκάλους, καθηγητές αλλά και μαθητές, που βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές και παρουσιάζει χρήσιμες συμβουλές, tips σε 3 parts.
Part 1: Μαμάδες & Μπαμπάδες του ElaMazi.gr, δίνουν το δικό τους top 10:
- Φτιάξτε ένα χώρο μελέτης, το «θρανίο» του παιδιού
Ένα γραφείο ή τραπέζι με προσανατολισμό στο φως, οργανωμένο και καθαρό, με όλη την απαραίτητη γραφική ύλη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Τώρα, γνωρίζετε το know how. Extra tip: Φροντίστε να αερίζετε καθημερινά, όσο κρύο και αν έχει.
- Wellness snack corner
Προσφέρετε δίπλα τους ένα δίσκο ή τάπερ με σνάκ, διότι το τσιμπολόγημα από ανία ή ευκαιρία για να σηκωθούν, αποπροσανατολίζει. Στο χέρι των γονιών να επιλέξουν φρούτα, υγιεινά σνακ, λαχανικά ώστε να τους κρατήσουν μακριά από το ψυγείο και τα ντουλάπια. SOS!! Μπουκάλια με νερό, γιατί αποδεδειγμένα η τηλε-εκπαίδευση φέρνει απίστευτη δίψα…και σουλατσάρισμα στην κουζίνα.
- Οργανώστε τα γεύματά
Τα περισσότερα παιδιά έχουν την λεγόμενη ταινία ή μεταφράζει το στομάχι τους την καραντίνα με περίοδο λοιμού. Μπορούν να τρώνε όλη την ημέρα ακατάπαυστα. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχετε μεν τον πλήρη έλεγχο του τι τρώνε, αλλά προετοιμαστείτε για μαραθώνιο μαγειρέματος.
- Περισπασμοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος
Δυο δρόμοι υπάρχουν, δυστυχώς…. Ο πρώτος συλλέγετε παιχνίδια και ηλεκτρονικά είδη σε ένα καλάθι και το τοποθετείτε εκτός δωματίου μελέτης. Ο δεύτερος αφορά γονείς με παιδιά στο Γυμνάσιο ή Λύκειο, που φοβούνται μη χάσουν το χέρι τους αγγίζοντας τα πολύτιμα gadgets τους. Σε αυτή την hardcore κατάσταση σας προσκαλώ σε ένα challenge : Προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε όλα τα notifications ενός εφήβου. Extra tips: παρότρυνε τους για ένα δωρεάν anti–distraction app, εφαρμογή που ουσιαστικά σε «μπλοκάρει» τις ώρες που εσύ επιλέγεις. Περαστικά σας εύχομαι, όμως…
-
Φροντίστε μια ρουτίνα γυμναστικής και εκτόνωσης
Στείλτε το πολυαγαπημένο sms 6 και ακολουθήστε το νέο trend – βάδην πόλης – μαζί με τα παιδιά. Η ενέργεια που δεν μπορεί να εκτονώσει όπως θα έκανε π.χ. στο προαύλιο του σχολείου, μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της τηλεκπαίδευσης, θα είναι πιο ήρεμο και ακίνητο. Στα πιο μεγάλα προτείνετε τους να σας βοηθήσουν κάνοντας μαζί σας youtube γυμναστική, pilates, yoga αφού δεν τα καταφέρνετε μόνοι. Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα γελάσουν πολύ.
- Προγραμματίστε τον ύπνο τους. ( και γιατί όχι και τον δικό σας)
Η χαλαρότητα του σπιτιού και η έλλειψη σωματικής κόπωσης, δημιουργεί το αίσθημα διακοπών ή αργιών. Δεν είναι όμως, αφού η καθημερινή πρωινή σχολική υποχρέωση, είναι εκεί και περιμένει. Χρειάζεται λοιπόν ξυπνητήρι και τήρηση του προ υπάρχοντος ημερήσιου προγράμματος. Ένα ξεκούραστο παιδί είναι ένα παιδί που μαθαίνει ευκολότερα και με λιγότερο κόπο.
- Αφουγκραστείτε τα συναισθήματα των παιδιών σας, όποια ηλικία και αν έχουν
Ένα παιδί κλεισμένο μέσα στους 4 τοίχους, μακριά από τους φίλους του ξανά, βλέπει να γκρεμίζεται σαν χαρτόκουτο η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούσε. Ακόμα και τα μικράκια νιώθουν την ανασφάλεια και τις ανησυχίες των μεγάλων για την οικονομική κατάσταση, το φόβο μπροστά στην αρρώστια και το άγνωστο. Μαζέψτε όλες τις ψυχικές σας δυνάμεις και κάντε πολλές στιβαρές αγκαλιές.. το μαγικό φίλτρο του Οβελίξ που δίνει την σούπερ δύναμη της ασφάλειας, της δύναμης και της ελπίδας.
- Δείξτε κατανόηση στις ανάγκες τους και στην ιδιωτικότητα τους
Φροντίστε να είστε διακριτικοί και ήσυχοι, χωρίς να δηλώνετε την παρουσία σας συνέχεια. Μη μπείτε με το δίσκο που λέγαμε, και την πορτοκαλάδα, όταν το παιδί σας μιλάει με φίλους του σε βιντεοκλήση…
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαμογελάστε
Οφείλουμε να μείνουμε αισιόδοξοι για να το μεταδώσουμε στα παιδάκια μας. Στηρίξτε ψυχολογικά τα παιδιά, ακολουθήστε τους κανόνες και συνομιλήστε με άλλους γονείς για να πάρετε δύναμη και κουράγιο.
- Last but not least…Ευχαριστηθείτε τις στιγμές που είστε όλοι μαζί παρέα!!!
Πότε ξανά θα σας δοθεί αυτή η ευκαιρία; Η φωλιά σας γρήγορα θα αδειάσει από θόρυβο, την ακαταστασία , το χάος αλλά και τις παιδικές φωνούλες.
Μείνετε συντονισμένοι…έρχεται το part 2, με όσα μας είπαν Δάσκαλοι και Καθηγητές…