Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Τα ψηλά βουνά”, στο θέατρο Ακροπόλ. Ένα έργο βασισμένο σε ένα ιστορικό βιβλίο σε έναν εξίσου ιστορικό χώρο. Το ομώνυμο βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παιδικά μυθιστορήματα, αποτελώντας ένα αξεπέραστο εγχειρίδιο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, μιας και είχε εκδοθεί ως το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, και έχει αγαπηθεί και διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους για πάνω από 100 χρόνια!!!
Αυτό λοιπόν το έργο ορόσημο αποκτά και πάλι ζωή στην παιδική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, με μια πολύ πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά από την κ. Ιακώβου Ειρήνη. Τα παιδιά μιας χορωδίας αποφασίζουν να περάσουν κάποιες μέρες στα βουνά της Ευρυτανίας, ζώντας όμως όπως πραγματικά περιγράφεται η εκδρομή αυτή στο βιβλίο, χωρίς τις τεχνολογίες της σημερινής εποχής, χωρίς ταμπλετ και κινητά. Έτσι αυτή η εξόρμησή τους εξελίσσεται σε απόκτηση σημαντικών μαθημάτων ζωής και εμπειριών.
Μαθαίνει η παρέα αυτή λοιπόν , αλλά και όλοι οι θεατές, ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν ως ομάδα και να έχουν οργάνωση και αλληλοβοήθεια για να ξεπερνούν τις καθημερινές δυσκολίες. Αντιλαμβάνονται ότι σε μια ομάδα πρέπει όλοι να έχουν από μία αρμοδιότητα- ευθύνη και να την φέρνουν εις πέρας για να είναι ομαλή η συμβίωσή τους. Συνειδητοποιούν ότι είναι απαραίτητο να συνεργάζονται και να λύνουν πολλές φορές μόνοι τους τα προβλήματα που προκύπτουν. Καταφέρνουν να ξεπερνούν τους φόβους τους, κατανοώντας έτσι τον ίδιο τους τον εαυτό και ανακαλύπτοντας μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές τους. Μέσα από το ταξίδι τους αυτό, έρχονται σε επαφή με την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βουνά και δάση, παρακολουθούν τη ζωή των βοσκών , έρχονται σε επαφή με ήθη και έθιμα, αλλά και λαϊκές δοξασίες.
Πραγματικά η παράσταση αυτή μας ταξίδεψε κι εμάς σαν θεατές πάνω στα ευρυτανικά βουνά. Με τη χρήση του 3d animation, οι αυθεντικές εικόνες του βιβλίου ζωντάνευαν μπροστά μας. Είδαμε υπέροχα κοστούμια και σκηνικά, ακούσαμε ήχους της μέρας αλλά και της νύχτας μέσα στο δάσος, γίναμε ένα με την ομάδα των παιδιών στη σκηνή, ακούσαμε αυθεντικά κομμάτια του βιβλίου. Οι μεγάλοι ξαναγίναμε παιδιά, νιώσαμε συναισθήματα νοσταλγίας, για πρόσωπα και τοποθεσίες των παιδικών μας χρόνων , αλλά και οι μικροί θεατές έζησαν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Είχαμε την τύχη να δούμε επί σκηνής παραδοσιακά όργανα , παραδοσιακά ρούχα και παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η μουσική επένδυση του κ. Καραχάλιου Θωμά μας συνεπήρε και μας μετέφερε στην ελληνική ύπαιθρο. Υπέροχοι ηθοποιοί- χορευτές μας παρουσίασαν ένα θέαμα γεμάτο κίνηση και μοναδικές ερμηνείες. Πρωτότυπες οι παρουσιάσεις των ζώων , ενθουσίασαν όλα τα παιδιά. Στο ρόλο του Δασκάλου, και όχι μόνο, ο μοναδικός κ. Γιαννόπουλος Γιώργος .
Στο τέλος όλοι αναγνωρίσαμε την αξία της φύσης, αλλά και το καθήκον που έχουμε να την προστατεύουμε. Μια παράσταση που διδάσκει και παιδαγωγεί περνώντας σπουδαία μηνύματα και αξίες. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
ElaMazi ευχαριστούμε ΠΟΛΥ, γιατί τελικά δεν μας πρόσφερες μόνο μια πρόσκληση, αλλά ένα ολόκληρο ταξίδι στην ελληνική φύση. Την συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε ΟΛΟΥΣ!