in

Φρούτα και λαχανικά στην παιδική ηλικία

Η χρονική περίοδος από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία, δηλαδή μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να διαφοροποιούνται τα δύο φύλα, ονομάζεται παιδική ηλικία, και μπορεί να χωρισθεί σε τρεις υποπεριόδους:

τη νηπιακή ηλικία(1-3 ετών)
την προσχολική (4-6 ετών)
τη σχολική περίοδο (7-10 ετών)


Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
Η ανάπτυξη και οι λειτουργικές  αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να: διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού

  • αναπληρώσει τις φυσιολογικές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
  • αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
  • αναπτυχθεί
  • δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά  και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση τις υγείας του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μία απαραίτητη κατηγορία στη καθημερινή διατροφή του παιδιού και οι συστάσεις προτείνουν:

  • μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
  • 2-4 φρούτα την ημέρα ( ωμά, πολτοποιημένα, ή ως χυμό ή κομπόστα)

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μικρογεύματα για μικρά παιδιά που μπορούν να πιάσουν με το χέρι

  • φέτες μπανάνα
  • τεμαχισμένα μαλακά φρούτα
  • ψιλοκομμένο μήλο/ αχλάδι
  • κονσερβοποιημένα ή βρασμένα λαχανικά ( πράσινα φασόλια, μπρόκολο, καρότο)

Να αποφεύγονται: τα ξηρά φρούτα, μικρά φρούτα με φλοιό ή φλούδα (π.χ. σταφύλια), ωμά λαχανικά

Άρνηση λαχανικών
Όταν το παιδί αρνείται τα λαχανικά, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του και να μην αρχίζουν διαμάχες κατά την διάρκεια των γευμάτων. 1-2 κουταλιές του γλυκού λαχανικά πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πιάτο ως μέρος κάθε κύριου γεύματος και να απομακρύνονται αν δεν καταναλωθούν. Επιπλέον οι σούπες με λαχανικά είναι μία συχνά αποδεκτή λύση.

Πρακτικές οδηγίες:

  • Στα παιδιά συνήθως αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα
  • Τα παιδιά προτιμούν τα τραγανά και όχι τα μαλακά λαχανικά.

Για το λόγο αυτό τα λαχανικά πρέπει να παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να είναι τραγανά, αλλά να διατηρούν μεγάλο μέρος της υγρασίας, του χρώματος, του αρρώματος και της γεύσης, καθώς και των θρεπτικών συστατικών τους. Δεν πρέπει να βράζουν για πολύ ώρα σε μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα σε λίγο νερό.

Προσοχή πρέπει να δίνεται σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά ( ξηροί καρποί, ελιές, αρακάς, σταφύλια, καρότα, κλπ).  Σε πολλά παιδιά αρέσει να «βουτάνε» κομμάτια ωμών λαχανικών σε τριμμένο τυρί ή διάφορες σάλτσες, κυρίως όταν τις έχουν παρασκευάσει μόνα τους.  Όταν κανείς ψωνίζει μαζί με τα παιδιά καλό είναι να τα παρακεινεί να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά, και ίσως κάποια από τα είδη που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν.

Γράφει η Φοντόρ Χριστίνα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο http://www.mednutrition.gr/

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

10 Comments

Leave a Reply
  1. τα φρουτα και τα λαχανικα χρειαζονται στη διατροφη οχι μονο των παιδιων αλλα και των ενηλικων.αν εμεις τρωμε φρουτα και λαχανικα δινουμε το καλο παρδειγμα στα παιδια μας

  2. Ζούμε στην Ελλάδα. Δεν μπορεί. Θα βρούμε κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά μας. Από την πείρα μου, βλέπω ότι μεγαλώνοντας ένα παιδί αλλάζουν και τα γούστα του στο φαγητό.

  3. Εμείς είμαστε μάλλον τυχεροί υπάρχουν πολλά λαχανικά που αρέσουν στον γιο μου αλλά και φρούτα. Το μόνο “πρόβλημα” είναι πως αν θα φάει σαλάτα, δε θα φάει φαγητό ακόμα κι αν είναι αγαπημένο του και το αντίστροφο. Οπότε εκεί αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Μοιραζόμαστε μαζί όσα είδαμε μέσα στις Γιορτές!!! Εσείς πως περάσατε;;;

Προγράμματα Σχολών Γονέων στο Νομό Δυτικής Αττικής!