Η Ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, μιλώντας μέσα στις ψυχές των παιδιών, φέτος παρουσιάζει την παράσταση ΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΟΥ, με σημείο αναφοράς την ενσυναίσθηση, έννοια επίκαιρη όσο ποτέ για την εποχή μας! Το elamazi συνάντησε την ομάδα με σκοπό να μάθει περισσότερα γύρω από την παράσταση, αλλά και την φιλοσοφία της ομάδας. Απολαύστε την!
Πόσα χρόνια δραστηριοποιήστε στον χώρο του θεάτρου;
Στο θέατρο σαν Ονειρόδραμα βρισκόμαστε από το 2007 δημιουργώντας παραστάσεις για παιδιά σε θεατρικές σκηνές και στον χώρο του σχολείου σε Αθήνα, Αττική, αλλά και με περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έρευνα, κείμενα, μουσική, εργαστήρια με άξονα το παιδί και τις ανάγκες του.
Ποια θέματα σας αγγίζουν περισσότερο;
Συνήθως δημιουργούμε παραστάσεις με κοινωνικό χαρακτήρα. Στόχος η ενεργή συμμετοχή του παιδιού στην δράση και κατανόηση του σε κοινωνικά θέματα και ζητήματα όπως συμπεριληπτικότητα , πολυπολιτισμικότητα. Τα τελευταία χρόνια εστιάζουμε στην διαφορετικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό και την κατανόηση και αναγνώριση των συναισθημάτων από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα. Φέτος κύριος άξονας μας η ενσυναίσθηση. Θέματα που μέσω των παραστατικών τεχνών τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται και τα βιωνουν διαφορετικά και αποτελεσματικά ως προς τον εντοπισμό και κατανοήσή τους.
Για να αποδεχτείς όμως κάτι διαφορετικό… θα πρέπει να μπεις στην θέση του
Η νέα παράσταση πραγματεύεται θέματα σχετικά με την ενσυναίσθηση . Ποια η έννοια της και γιατί είναι τόσο καίρια για την σημερινή κοινωνία;
Συναισθηματική νοημοσύνη. Ξέρετε η ευφυΐα των ανθρώπων δεν περιορίζεται στα μαθηματικά και τις μαθησιακές ικανότητες ενός ατόμου, αλλά και στη συναισθηματική του ωριμότητα και γνώση . Η δυνατότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί τους, το να μπορούμε να αισθανθούμε το συναίσθημα του, να μπούμε στην θέση του είναι εξαιρετικά ευεργετικό και για εμάς τους ίδιους που μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία αλλά και για τον αποδέκτη. Μια διαλεκτική σχέση, μια ικανότητα, ένα ταλέντο, αλλά και μια συνεχής προσπάθεια για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε, να συνυπάρξουμε να γίνουμε ομάδα και να μπορούμε να βιώνουμε όλοι μαζί το συναίσθημα της χαράς και της ευεργετικότητας που βιώνουμε όταν νιώθουμε χαρά. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, γίνεται μια προσπάθεια να καταρρίψουμε στερεοτυπικά σύμβολα, συμπεριφορές. Προσπαθούμε πια να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα και όχι μόνο αυτό αλλα και να την αποδεχτούμε. Για να αποδεχτείς όμως κάτι διαφορετικό από εσένα θα πρέπει να μπεις στην θέση του να έχεις μια πιο ουσιαστική σχέση και ειλικρινή με τον εαυτό σου και τον διπλανό σου. Θα μπορούμε να ζήσουμε πιο ειρηνικά χωρίς εντάσεις, χωρίς να κρίνουμε τον άλλον και να τον τοποθετούμε απέναντι μας , αλλα θα μπορούμε χωρίς φόβο, θυμό να συνυπάρξουμε.
Μιλήστε μας λίγο για τη νέα παράσταση σας Μπες στα παπούτσια μου. Τι προσδοκάτε να περάσετε στους μικρούς θεατές σας;
Το Μπες στα παπούτσια μου είναι μια δράση, μια πολυσύνθετη παράσταση -εργαστήριο για την διαφορετικότητα και την ενσυναίσθηση. Αποτελείται από τρεις ενότητες . Στην πρώτη ενότητα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την παράσταση Μπες στα παπούτσια μου, θα αντιληφθούν την θέση θύμα – θύτη μέσα κωμικές και ευαίσθητες καταστάσεις. Στην δεύτερη ενότητα, που ονομάζεται και το Δέντρο της αυτοεκτίμησης, τα παιδιά με παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης θα δημιουργήσουν μια κατασκευή. Στη Τρίτη ενότητα τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν και θα παίξουν ρόλους και σκηνές από την παράσταση που ήδη παρακολούθησαν . Εκφράζοντας έτσι τον καλλιτεχνικό εαυτό τους. Βοηθοί τους σε αυτό το εγχείρημα θα είναι οι ηθοποιοί και η δραματοθεραπεύτρια της παράστασης. Οι μικροί μας θεατές θέλουμε να περάσουν όμορφα, να ψυχαγωγηθούν αλλα να συμμετέχουν ενεργά στην δράση έτσι ώστε βιωματικά πια να αντιληφθούν την έννοια της διαφορετικότητας και της ενσυναίσθησης. Κυρίως όμως θέλουμε μικροί και μεγάλοι να συντονιστούμε και να αισθανθούμε συναισθήματα είτε είναι δύσκολα συναισθήματα, είτε θετικά.
Ένας κόσμος που θα μιλάει μια κοινή γλώσσα ως προς τα συναισθήματα και την κατανόησή τους
Πώς ονειρεύεστε την αυριανή κοινωνία σε σχέση με την ιδέα που πρεσβεύεται ως ομάδα;
Γεμάτη παιδιά, ενήλικες που θα διατηρήσουν την παιδικότητα τους. Που θα αφουγκραστούν αυτό που συμβαίνει στο εδώ και στο τώρα που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε την αλλαγή , δηλαδή να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας με τα διαφορετικά μας στοιχεία, Είτε είναι εξωτερικά χαρακτηριστικά, είτε διαφορετικές ικανότητες, σωματικά , συναισθηματικά χαρακτηριστικά και επιλογές. Ένας κόσμος που θα μιλάει μια κοινή γλώσσα ως προς τα συναισθήματα και την κατανόησή τους. Διαφορετικοί ήμασταν και θα είμαστε πάντα. Σημασία έχει να δίνουμε χώρο και χρόνο στον διπλανό μας είτε μας φαίνεται οικείος η διαφορετικός από εμάς. Σεβασμός στην ετερότητα από όποιο χαρακτηριστικό και αν προέρχεται. Και φυσικά άνθρωποι χαρούμενοι .
Πώς ενσωματώνεται το παιχνίδι στην θεατρική πράξη;
Στην δράση μας αρχικά η θεατρική πράξη προηγείται από το παιχνίδι. Τώρα σε σχέση με τα παιδιά υπάρχει μια παράλληλη σχέση παιχνιδιού και θεατρικής πράξης αφού τα παιδιά θα {παίξουν ρόλους και σκηνές } οπότε η θεατρική πράξη τους αποκαλύπτεται σαν ένα νέο παιχνίδι πως δηλαδή παραστατικά και μέσω καλλιτεχνικών εργαλείων που τα ίδια κατέχουν θα παίξουν. Άλλωστε και για εμάς τους ενήλικους η θεατρική πράξη βρίσκει τον πυρήνα της σε δομές παιχνιδιού. Η διάδραση, τα παιχνίδια θα σκιαγραφήσουν νέους ήρωες και χαρακτήρες ενός νέου έργου που τα ίδια τα παιδιά θα επινοήσουν, θα φτιάξουν ένα νέο κείμενο. Η θεατρική πράξη βρίσκει την αυθεντική της έννοια αυτής του παιχνιδιού με κανόνες, σεβασμό και στόχο την δημιουργία ομάδας. Σκεφτόμαστε το θέατρο σαν έναν κήπο που τα παιδιά θα γίνουν ομάδα και θα παίξουν και θα είμαστε εμείς πια οι αποδέκτες του μεγάλου ταλέντου τους που δεν είναι άλλο από το δυνατό τους γέλιο και την ακέραια αλήθεια τους.