ΟΙ ΠΕΛΑΡΓΟΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ
«Εσύ κοίτα τη δουλειά σου. Να μην ακούς και προπαντός να μη μιλάς. Γιατί αλλιώς»…Αλλιώς, τι;
Ο Γιάννης, ένα παιδί δέκα χρόνων, που ζει στα Τρίκαλα, δεν καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει. Ξέρει όμως ότι κάτι συμβαίνει. Διαφορετικά, γιατί η μητέρα του να είναι τόσο ανήσυχη και να λέει ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά; Γιατί να κλείνει σαν κυνηγημένη τα παράθυρα, όταν ο πατέρας βάζει να ακούσει στο ραδιόφωνο ξένους σταθμούς; Γιατί πρέπει να σωπαίνουν «για να μη βρουν τον μπελά τους»; Με τα χίλια ζόρια του είπε ότι έχουν Δικτατορία. Ότι όποιοι δεν συμφωνούν μ’ αυτό τιμωρούνται. Ευτυχώς, ο Γιάννης έχει το ημερολόγιό του. Το υπέροχο, μεγάλο ημερολόγιο με την κλειδωνιά, που του χάρισε ο πατέρας του. Εκεί θα γράφει όλες του τις σκέψεις χωρίς να φοβάται κανέναν. Κι ίσως μια μέρα έρθει πάλι η Δημοκρατία.
Είναι το πρώτο, όσο ξέρω, παιδικό βιβλίο με θέμα την αντίσταση στην επταετία.
Ένα παιδί δέκα χρονών, ο Γιάννης, παρακολουθεί και καταγράφει (κυριολεκτικά καλό εύρημα το ημερολόγιο) τη ζωή στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινότητα.
Στο βιβλίο περιγράφονται πολύ ζωντανά οι επιπτώσεις της δικτατορίας στα άτομα με το κουρέλιασμα της προσωπικότητάς τους, στους θεσμούς με το ξέφτισμα της αυθεντίας, στην ηθική με την απόπειρα να φτιαχτούν προδότες.
Χωρίς κραυγαλέα συνθήματα, παρουσιάζεται αντιστασιακή ατμόσφαιρα ποιότητας. Όλο το βιβλίο είναι κήρυγμα αντιπολεμικό και αντιστασιακό, ένας ύμνος στη δημοκρατία.
Καλλιόπη Μουστάκα, Το Βήμα, 23.12.1976
Ένα βιβλίο για τα χρόνια της Δικτατορίας.
Κοινωνικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά, εδρασμένο σε συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Το έργο βαθιά βιωματικό, από τα καλύτερα μυθιστορηματικά κείμενα για τη ζοφερή περίοδο της δικτατορίας του 1967.
Θεοδόσης Πυλαρινός.Αναπληρωτής καθηγητής Λογοτεχνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Περιοδικό Τρικαλινά, τόμος 29ος. Εκδόσεις Φ.Ι.ΛΟ.Σ . Τρικάλων
Γεγονός είναι ότι το παιδί που θα διαβάσει το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα θα έχει αποκομίσει, συνειδητά ή όχι αδιάφορο, αν όχι το μίσος, πάντως έναν απροσδιόριστο φόβο για κάθε μορφή καταπίεσης, συστηματικής εκφόβισης κι ολοκληρωτισμού. Μόνο γι’ αυτό θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει το βιβλίο αυτό σαν μια θετική προσφορά.
Κώστας Παπαγεωργίου, Αντί
Το Οι πελαργοί θα ξανάρθουν, πέρα από το να είναι ένα απόκτημα για την τόσο φτωχή λογοτεχνία μας για παιδιά – ένα απόκτημα μάλιστα σημαντικό –, είναι και μια επιβεβαίωση πως σε αυτό τον τόπο πάντα κάτι γίνεται όταν υπάρχει αληθινή πίστη, άδολη συγκίνηση και αυταπάρνηση.
Γιάννης Νεγρεπόντης, Αυγή, 11.12.1976
ΚΛΙΑΦΑ, ΜΑΡΟΥΛΑ
Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα, όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών.Τα περισσότερα βιβλία της έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία, ενώ δύο από αυτά έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του Δημοτικού και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου.Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.Το 2010 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της απένειμε τον τίτλο της επίτιμου διδάκτορος.
Συγγραφέας: ΚΛΙΑΦΑ, ΜΑΡΟΥΛΑ
Έτος έκδοσης: 1976
Έτος έκδοσης 2: 2019
ISBN: 978-960-04-5022-4
ΣΕΛ.: 192
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 215.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Ηλικία: από 10 ετών