Περνώντας από το Μύρτιλλο δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε το τι κρύβει μέσα του. Μπορεί μπαίνοντας, η πολυχρωμία ή ο χαμηλός φωτισμός του να μας ηρεμήσει λίγο την αστική μας μέρα, αλλά κατευθείαν όταν έρθουν να σε σερβίρουν οι νέοι που εργάζονται σε αυτό το καφενείο, συνειδητοποιείς πως έχεις εισέλθει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.
Σε αυτήν την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στο Νέο Ηράκλειο εργάζονται κατά άνω του 40% νέοι από “ευπαθείς” κοινωνικές ομάδες, όπως μας έχουν μάθει να τους αποκαλούμε. Άτομα με κάποιο σύνδρομο (κυρίως Άσπεργκερ, ένα είδος αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας), κώφωση ή μέτριες μαθησιακές δυσκολίες, που πολύ συχνά αναγκάζονται να μένουν περιορισμένοι μέσα στα σπίτια τους, αδυνατώντας να διεκδικήσουν τη ζωή.
Συζητώντας έστω και λίγο με τους εργαζόμενους συνειδητοποιείς πολύ γρήγορα ένα αξέχαστο μάθημα: Όλοι είμαστε κάπως ευπαθείς…!
Όταν έχεις πια παραγγείλει τον καφέ σου και κάποιο από τα χειροποίητα εδέσματα που παρασκευάζονται εκεί, συζητώντας έστω και λίγο με τους εργαζόμενους συνειδητοποιείς πολύ γρήγορα ένα αξέχαστο μάθημα: Όλοι είμαστε κάπως ευπαθείς… Συνειδητοποιείς πως κάπως, κάποιος ή κάτι έχει κρύψει ένα μέρος της κοινωνίας από τα μάτια σου, ένα μέρος το οποίο υποσυνείδητα ίσως και να λειτουργεί ως καθρέπτης των ίδιων μας των παθήσεων.
Το Μύρτιλλο είναι ενεργό εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς καμία ουσιώδη βοήθεια η επιδότηση από το κράτος. Η ιδέα ήρθε από μια παρόμοια επιχείρηση στη Σκωτία, που προσαρμόστηκε στην Ελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα. Βεβαίως, στην Σκωτία επιχορηγείται με περίπου 150.000 λίρες το χρόνο.
Κατά την κ. Βαμβουνάκη-Ραφάν, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, οι νέοι που έρχονται στο Μύρτιλλο «πρέπει να μάθουν κατ αρχήν τη συνεργασία και την έννοια της ευθύνης. Ότι δεν δουλεύω μόνο για τον εαυτό μου ούτε για ένα μεροκάματο. Ότι δουλεύω για να υπάρξω σε αυτή την κοινωνία. Εδώ είναι ένα ζητούμενο για τα παιδιά που έχουν αυτισμό γιατί πρέπει να ανοιχθείς, να ξεφύγεις από τον εαυτό σου και να καταλάβεις και τον άλλον. Τους απελευθερώνει. Δεν είναι εδώ ο πατέρας ή η μητέρα, είναι μια πρόκληση για αυτούς.»
Ενώ πέρσι έλαβε το βραβείο της καλύτερης κοινωνικής επιχείρησης της χρονιάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το ίδρυμα Μποδοσάκη, η χρηματική αξία του βραβείου ήταν 2000€ «τι να πρωτοκαλύψεις με αυτό όταν φορολογείσαι σαν μια κανονική επιχείρηση».
Από την ίδρυσή του, Το Μύρτιλλο περιλαμβάνει τόσο εκπαιδευτικές όσο και πολιτιστικές δράσεις, όπως η ψυχοθεραπευτική μέθοδος, το βιωματικό θέατρο, η εργοθεραπεία, η αφήγηση και η ζωντανή μουσική. Δράσεις που συνεισφέρουν και για τα παιδιά αλλά και για την αύξηση των εσόδων της επιχείρησης.
Τώρα το Μύρτιλλο οδεύει προς μια κατεύθυνση αυτοδυναμίας, αυτονόμησης, αυτοδιαχείρισης. Φαίνεται πως μέσω των μαθημάτων επιχειρηματικότητας και την ίδια την εργασία τους, τα παιδιά απέδειξαν πως έχουν πια τη δυνατότητα να γίνουν μέλη της επιχείρησης, διότι είναι πια ικανοί να γίνουν τόσο διαχειριστές όσο και ιδιοκτήτες του συνεταιρισμού.
Βεβαίως, η κ. Βαμβουνάκη-Ραφάν μας εξηγεί πως «η προσφορά του Μύρτιλλου δεν είναι μόνο προς τους εργαζομένους αλλά είναι και προς την κοινωνία, γιατί και η κοινωνία εκπαιδεύεται ταυτόχρονα. Όχι απλώς στο να ανέχεται και να αντέχει, αλλά και να συνεργάζεται, και να συμμετέχει. Να νιώθει ένα με αυτούς τους ανθρώπους που στο κάτω-κάτω δεν διαφέρουν από εμάς.».
«Το όνειρο θα ήταν να υπάρξουν πολλά Μύρτιλλα, γιατί βλέπω πως έχουμε πολλά παιδιά που είναι έτοιμα για την αγορά εργασίας αλλά η αγορά εργασίας δεν είναι έτοιμη να τα δεχτεί.» Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό άνοιξε πρόσφατα άλλο ένα Μύρτιλλο στην Κρήτη.
Επιπλέον, η επιχείρηση ανταποκρίθηκε και αναμένει αποτέλεσμα στην ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση χώρου στην περιοχή Αμπελοκήπων στο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών, για να μπορεί να είναι και πιο κοντά πια στο κέντρο της Αθήνας.
O Δημήτρης Φελλάς είναι 20 ετών, μένει στον Αγ.Νικόλα και κάθε μέρα πάει με τον ηλεκτρικό στη δουλειά “Μου αρέσει πολύ εδώ.Είμαστε φίλοι πλέον με τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί, το ότι έχω παρέα και πιο πολλούς φίλους είναι σίγουρα ευχάριστο.” Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Άμα περάσετε λοιπόν, είτε στο Νέο Ηράκλειο είτε σε όποιο Μύρτιλλο “φυτρώσει” γύρω μας, καθίστε λίγο και συζητήστε με τα παιδιά, θα σας δεχτούν σίγουρα σαν παρέα τους, σαν να σας ξέρουν. Και θα δείτε πως και εσείς έχετε πολλά να μάθετε από αυτούς…
Δείτε το βίντεο με τις συνεντεύξεις της ομάδας του Μύρτιλλο:
Myrtillo Cafe
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6
Νέο Ηράκλειο Αττικής
https://www.facebook.com/Myrtillo
Πηγή:https://www.lifo.gr/