Επιμέλεια Συνέντευξης: Ξανθή
Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη, η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο, “ξαναχτυπά” με το νέο της βιβλίο για παιδιά από 4 ετών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τίτλος του βιβλίου “Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου” και αφορά ένα κορίτσι, τη Μία που για τα γενέθλιά της ζητά ένα σύννεφο. Είναι δυνατόν ομως αυτο? Διαβάστε την συνέντευξη της Ελένης στην Ξανθή παρακάτω.
Ξανθή – Ποια είναι τα πιο όμορφα κι ουσιαστικά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή;
Ελένη Ανδρεάδη – Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Θόρω έγραψε πως «Η ψυχή μεγαλώνει με αφαίρεση, όχι με προσθήκη». Κάτι που ξέρουμε αλλά ξεχνούμε συνέχεια. Ήθελα να αγγίξω αυτό το θέμα στο βιβλίο. Ότι το πιο όμορφο δώρο γενεθλίων δεν είναι κάτι υλικό, αλλά οι όμορφες στιγμές. Στιγμές που δηλώνεις παρών ή παρούσα στη ζωή και χαζεύεις ανέμελα τα σύννεφα να κοκκινίζουν πίσω από τα βουνά. Στιγμές που μοιράζεσαι. Αυτό ανακαλύπτει, τουλάχιστον, η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, η Μία.
Ξανθή – Με την τρέχουσα κατάσταση χάσαμε πολλά προνόμιά μας. Πιστεύετε θα γίνει όλο αυτό αφορμή να εκτιμήσουμε τις μικρές χαρές της ζωής;
Ελένη – Το ελπίζω. Καμιά φορά η δυσκολία και ο πόνος μπορεί να γίνει και ο μεγαλύτερος δάσκαλος. Μια ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Να βελτιωθούμε σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά και ως κοινωνία. Διαπιστώσαμε πόσο ευάλωτη είναι η τάξη πραγμάτων που θεωρούμε δεδομένη. Πως κάποια στιγμή πρέπει ν’ ακούσουμε τους επιστήμονες που ομόφωνα κρούουν τους διάφορους κώδωνες κινδύνου. Η εξαφάνιση των δασών, η αλόγιστη εκμετάλλευση της άγριας φύσης και η ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, κάνουν όλο και πιο πιθανή την μεταπήδηση ασθενειών στον άνθρωπο. Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από την υγεία της Γης για την επιβίωση μας. Θα το καταλάβουμε τώρα; Έχουμε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων να αντιμετωπίσουμε, με την κλιματική κρίση να απειλεί την ίδια μας την ζωή. Εάν δεν καταφέρουμε να την περιορίσουμε, θα αποτελέσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από αυτό που ζούμε. Ο χρόνος για να δράσουμε είναι ελάχιστος. Ελπίζω αυτή η περίοδος να είναι περίοδος αφύπνισης.
Ξανθή – Μέσα από τα βιβλία σας προσπαθείτε να ξυπνήσετε στα παιδιά ευαισθησίες τόσο περιβαλλοντικές με τους Πράκτορες του πλανήτη όσο και ενσυναισθηση σχετικά με το τι έχει πράγματι αξία. Θεωρείτε ότι ο στόχος σας θα επιτευχθεί;
Ελένη – Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο. Το αν θα αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική ευαισθησία, δηλαδή εάν θα δείχνουν σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους και προς τα άλλα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη, δεν είναι δυστυχώς αποκλειστικά έργο ενός βιβλίου ή ακόμα και του σχολείου. Η δημιουργία παιδείας είναι πολύπλοκη υπόθεση αλλά ξεκινάει κατά την γνώμη μου από το σπίτι και την οικογένεια. Ελπίζω τα βιβλία μου να συνεισφέρουν στην δημιουργία μιας τέτοιας συνείδησης. Στόχος μου πάντως, ίσως και όλων των συγγραφέων, είναι να γράψω βιβλία που θα αγαπηθούν.
Ξανθή – Τι θα προτείνατε στους μικρούς μας φίλους για να περνάνε λίγο πιο ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους κατά την περίοδο που “μένουμε σπίτι”?
Ελένη – Υπάρχουν καταπληκτικές ιδέες για δραστηριότητες στο σπίτι αυτή την στιγμή που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Θα προσκαλούσα τους γονείς να δουν ποιες από αυτές ενδιαφέρουν τα παιδιά τους περισσότερο. Αν αυτό όλο φαίνεται δύσκολο γιατί έχουμε ελάχιστο χρόνο να κάνουμε τα βασικά, ας αρκεστούμε ίσως και σε κάτι πιο απλό. Να αγναντέψουμε μαζί με τα παιδιά μας για λίγο τα σύννεφα, έστω και αν αυτό αυτές τις μέρες δεν θα είναι από το δάσος, αλλά το μπαλκόνι μας. Μπορούμε να παίξουμε και ένα παιχνίδι. Να παρατηρήσουμε τα σύννεφα και όταν βρούμε κάποιο που μοιάζει με κάτι, να το πούμε στον/ην συμπαίκτη μας και να δούμε εάν μπορεί να το εντοπίσει στον ουρανό. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως πρέπει τα παιδιά να έχουν και χρόνο να ηρεμήσουν, να βαρεθούν. Έρευνες επισημαίνουν τον ρόλο της βαρεμάρας στην δημιουργικότητα. Οπότε ας μην προσπαθούμε να τους γεμίσουμε και συνέχεια τον χρόνο. Ας δούμε και μόνα τους τι παιχνίδια μπορεί να ανακαλύψουν…
Ωραία .