Αφού είδαν την παράσταση “Ξύλινα Σπαθιά” του Παντελή Καλιότσου στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, τα παιδιά διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους στους συντελεστές της παράστασης, όπως μόνο εκείνα μοναδικά μπορούν να κάνουν!
Καλή σας απόλαυση!
Υ.Γ. Τα παιδιά επιτρέπουν να διαβάσετε τις συνεντεύξεις τους και οι ενήλικες συνοδοί
(ΠΑΙΔΙΑ) Για όλους τους εμπόρους: Γιατί τον κύριο από την Αφρική τον προσβάλατε και είπατε πως δεν έπρεπε να καλέσουν αυτές τις χώρες?
Απάντηση από τον ηθοποιό Γιάννη Τσαλίδη (Στρατάρχης, Έμπορος Τσο-φλι)
Γιατί όλα μετριούνται δυστυχώς με το συμφέρον. Τι μπορείς δηλαδή να κερδίσεις από τους άλλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση τι κέρδος μπορεί να έχουν οι άλλες χώρες από μία φτωχή ήπειρο όπως η Αφρική. Επομένως εφόσον δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πολεμικά παιχνίδια τα παιδάκια από την Αφρική και τα φτιάχνουν μόνα τους από ξύλο, δεν μας χρησίμευσε σε τίποτα που τον καλέσαμε.
2η Απάντηση από τον ηθοποιό Θωμά Χαβιανίδη (Σερ Άρτσιμπαλ Ψείροβιτς, Άγγλος Έμπορος) :
Ο κύριος από την Αφρική μας μίλησε για την φτώχεια στην χώρα του και ότι τα παιδιά δεν έχουν λεφτά ούτε παπούτσια να αγοράσουν και ότι τα παιχνίδια τους τα φτιάχνουν από υλικά που βρίσκουν στη φύση. Δηλαδή μας είπε “Δεν σας έχουμε ανάγκη! Δεν έχετε καμία εξουσία πάνω μας!”. Δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε τα δικά σας πλαστικά ή άλλα πιο ακριβά παιχνίδια που κατασκευάζουν τα εργοστάσια μας. Εμείς θέλουμε να κερδίζουμε χρήματα. Θέλουμε τα παιδιά να θέλουν όλο και πιο ακριβά δώρα. Τι έχουμε να κερδίσουμε από μια χώρα που δεν έχει χρήματα;
-(ΠΑΙΔΙΑ) Προς τον έμπορο παιχνιδιών: Γιατί προτιμάς τον πόλεμο και όχι την ειρήνη?
Απάντηση από τον ηθοποιό Μάκη Πατέλη (Έμπορος παιχνιδιών):
Γιατί φυσικά έτσι θα μπορώ να πουλήσω περισσότερα πολεμικά παιχνίδια και έτσι να βγάλω περισσότερα χρήματα!!! Στην Ειρήνη τα παιδιά μοιράζονται, δείχνουν αλληλεγγύη, παίζουν ομαδικά παιχνίδια. Οι έμποροι θέλουμε τα παιδιά να τσακώνεστε, να είστε ανταγωνιστικά, να θέλετε μόνο δικά σας παιχνίδια. Να διεκδικείτε όλο και περισσότερα για τον εαυτό σας. Οι λέξεις “αλληλεγγύη”, “προσφορά” , ΄΄ενσυναίσθηση΄΄ δεν υπάρχουν στην ΕΙΡΗΝΗ.
-(ΠΑΙΔΙΑ) Για τα παιδιά: Πόσο καιρό σάς πήρε να φτιάξετε το σπίτι του σαλιγκαρά;
Απάντηση από τον ηθοποιό Παναγιώτη Λέκκα (Θανάσης ο Αρχηγός)
Μας πήρε πολύ λιγότερο απ΄ότι φανταζόμασταν, γιατί εργαστήκαμε ομαδικά με σκοπό να φτιάξουμε το σπίτι του γρήγορα, για να μην κρυώνει τις νύχτες του χειμώνα Μας πήρε 5 μέρες μόνο, αλλά το πιο σημαντικό απ΄όλα ήταν η χαρά που νιώσαμε να μπορείς να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου όταν το έχει ανάγκη!
-(ΠΑΙΔΙΑ) Πώς και δε σε πείραξε που ο αδερφός σου πούλησε το λούτρινο γατάκι σου για να αγοράσει πολεμικά παιχνίδια;
Απάντηση από την ηθοποιό Μαρία Κοκκινίδου (Ψιψίνα)
Όταν η Ψιψίνα έψαχνε με αγωνία την γάτα της, ήταν πράγματι ταραγμένη, όμως όταν είδε να απειλείται ο αδερφός της, τη θέση της θλίψης την πήρε το θάρρος και το αίσθημα φροντίδας, να τον προστατεύσει. Μπορεί να ήταν θυμωμένη μαζί του, μπορεί να μην πίστευε ότι ο αδερφός της την «πρόδωσε» κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή βάζοντας τον εαυτό του και τις ανάγκες του πάνω από εκείνη, η Ψιψίνα όμως, ως πράξη «αυτοθυσίας συναισθημάτων» έκρινε πως η αγάπη, η οικογένεια και ο τερματισμός μια βίαιης πράξης, ήταν πολύ πιο σημαντικά από την δική της, την απώλεια. Εδώ λοιπόν , βλέπουμε πως δεν πρωταγωνιστεί η αντεκδίκηση αλλά η συμπόνια, η κατανόηση και πάνω από όλα η αγάπη και η συγχώρεση.
-(ΠΑΙΔΙΑ) Αφού σταματήσατε να παίζετε πόλεμο τι παιχνίδι βρήκατε να παίζετε;
Απάντηση από τον ηθοποιό Ηλία Τσούμπελη (Πίπης)
Εγώ από την στιγμή που κατάλαβα πόσο μεγάλο λάθος έκανα που πούλησα το λούτρινο γατάκι της αδελφής μου για να πάρω όπλο και πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ένας πόλεμος ακόμη και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά, ξεκίνησα να παίζω πάλι με το τρενάκι μου, τα αυτοκινητάκια μου αλλά και μπάλα στην εξοχή με όλους μου τους φίλους μου.
-(ΠΑΙΔΙΑ) Για τον φαρμακοποιό: Γιατί έλεγες τον έμπορο παιχνιδιών “έμπορο θανάτου”;
Απάντηση από τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη (Φαρμακοποιός Γουργούρης)
Όταν η μανούλα μας, μας ξυπνάει τρυφερά…μας έχει ετοιμάσει το πρωινό μας …μας πάει στο σχολείο….μας κάνει μια ζεστή αγκαλιά ….και μας λέει: καλό μάθημα παιδί μου ….θα τα πούμε το μεσημέρι πάλι ψυχή μου ….τότε αυθόρμητα λέμε:. Σ’ ΑΓΑΠΑΩ ΜΑΜΑ ! Όταν ένας άνθρωπος πουλάει πολεμικά παιχνίδια και κερδίζει πολλά χρήματα ….τον λέμε ΕΜΠΟΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΆΤΟΥ ! ΓΙΑΤΙ γεννάει την ψυχολογία του πολέμου! Σε τόσα μέρη του κόσμου σήμερα υπάρχουν χιλιάδες νεκρά παιδιά! Για αυτό λέμε όλοι με μια φωνή όχι στα πολεμικά παιχνίδια που εθίζουν τα παιδιά στη βία, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!