Επιμέλεια: Νίκος Σύρος
Το “THE CHRISTMAS FACTORY” κλείνει φέτος 10 χρόνια(!) και τα γιορτάζει με τη νέα του παιδική παράσταση «Τα Ανάποδα Χριστούγεννα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουλεϊμάν, κείμενο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.
Πείτε απλώς δυνατά “Ναγεστουχρί!” κι ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον πιο ανατρεπτικό και διασκεδαστικό τρόπο!
Απολαύστε!
Νικόλαος Σύρος: Γιατί ανάποδα και όχι κανονικά Χριστούγεννα;
Σωνάκης Χρήστος: Γιατί υπάρχει η ανάγκη για μια αλλαγή. Τα κανονικά Χριστούγεννα έχουν γίνει βαρετά και καθόλου δίκαια για όλα τα παιδιά. Φέτος τα Χριστούγεννα θα πάρουν μια άτακτη μορφή.
Κλάδη Άννα: Γιατί τα κανονικά είναι βαρετά και για λίγους! Ενώ τα ανάποδα, όπως θα δείτε, είναι για όλους!
Κουτρουβίδης Φώτης: Μερικές φορές χρειάζεται να αντιστρέψουμε λίγο τα πράγματα για να δούμε την πραγματική τους ουσία. Άλλωστε, τι πάει να πει κανονικό; Αυτό είναι το θέμα. Να καταλάβουμε πως το νόημα βρίσκεται αλλού και πως όλοι οι άνθρωποι τελικά είμαστε ένα κέρμα με δύο όψεις. Εμείς διαλέγουμε πότε κορώνα και πότε γράμματα. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε τι θέλουμε να είμαστε και να το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.
Ξενουδάκη Φανή: Ίσως γιατί ο αρχικός στόχος είναι να ανατρέψουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τα Χριστούγεννα. Για να δούμε όμως τι θα γίνει τελικά.
Βάρσος Γιάννης: Γιατί καμιά φορά χρειάζεται να ανατρέψουμε το σίγουρο, το πεπατημένο και το άνετο. Αν γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα, αν αλλάξουμε την οπτική μας και δούμε τα πράγματα αλλιώς, ίσως βρούμε μια αλήθεια που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχει.
Νικόλαος Σύρος: Αν πούμε την λέξη Ναστεστουχρί θα ζήσουμε τα πιο ανατρεπτικά και διασκεδαστικά Χριστούγεννα;
Σωνάκης Χρήστος: Ανατρεπτικά, σίγουρα για τα ξωτικά μας, διασκεδαστικά όμως για αυτούς που είναι στη θέση του κοινού.
Κλάδη Άννα: Αν πείτε τη λέξη Ναγεστουχρί θα γίνετε συνένοχοι των σκανταλιάρικων ξωτικών, θα ζήσετε την περιπέτεια μαζί τους και πού ξέρετε, μπορεί να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά σημαντικό!
Κουτρουβίδης Φώτης: Σίγουρα, θα ζήσουμε τα πιο περιπετειώδη Χριστούγεννα με διάφορα! Θα φέρουμε τα πάνω κάτω!
Ξενουδάκη Φανή: Είμαι σίγουρη ότι θα ζήσουμε κάτι το διαφορετικό και πρωτόγνωρο.
Βάρσος Γιάννης: Λέγοντας μια φράση ή μια λέξη δυνατά σημαίνει πως δεν τη λέμε μόνο για εμάς αλλά και για τους άλλους. Είναι το πρώτο βήμα. Ωστόσο δεν πιστεύω πως αρκεί μόνο να το πούμε αλλά και να το πιστέψουμε. Πάντα χρειάζεται λίγη πίστη σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε!
Νικόλαος Σύρος: Υπάρχει πιθανότητα να μην πάρουμε δώρα φέτος λόγω των ξωτικών Φρέντι και Φέγια;
Σωνάκης Χρήστος: Αν είσαι ένα παιδί το οποίο χτενίζει τα μαλλιά του, πλένει τα δόντια του, στρώνει το κρεβάτι του, δεν βρίζει και δεν βλέπει πολύ τηλεόραση, υπάρχει η πιθανότητα να μη δεις το δώρο σου κάτω από το δέντρο. Αλλά ας ελπίσουμε να γίνει κάτι μαγικό και ανατρεπτικό και να πάνε τα δώρα εκεί που αξίζουν να πάνε.
Κλάδη Άννα: Η πιθανότητα που υπάρχει είναι τα δώρα που θα πάρετε να μην είναι αυτά που περιμένετε, αλλά ακόμα καλύτερα!
Κουτρουβίδης Φώτης: Δεν θα το αποκαλύψω αυτό! Σίγουρα διαταράσσεται η ισορροπία των ξωτικών. Κάτι συνειδητοποιούν μέσα από αυτή την επαναστατική τους πράξη. Λέτε να καταστραφούν τα Χριστούγεννα εντελώς; Η συνέχεια επί σκηνής!
Ξενουδάκη Φανή: Σ’ αυτήν την παράσταση όλα είναι πιθανά αλλά για να δούμε…
Βάρσος Γιάννης: Νομίζω πως πρέπει να εμπιστευτούμε τον Φρέντι και τη Φρέγια! Να τους δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να εκπληρώσουν το ιδιαίτερό τους σχέδιο!!
Νικόλαος Σύρος: Ποιο το κίνητρο των ξωτικών να κλέψουν το έλκηθρο του Άη Βασίλη;
Σωνάκης Χρήστος: Προέκυψε μέσα από την ιδέα του να μοιράσουν τα ξωτικά τα δώρα στα άτακτα παιδιά. Φυσικά, μαζί με τη βοήθεια του Φώτη, ενός ταράνδου. Φέτος τα Χριστούγεννα ο μόνος τρόπος είναι να πάρουν το ρίσκο και να κλέψουν το έλκηθρο τη στιγμή που κανείς δεν το περιμένει.
Κλάδη Άννα: Για να κάνουν τα Χριστούγεννα πιο δίκαια και να πάρουν τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να μπουν στις αυστηρές «λίστες» των καλών παιδιών, τα δώρα που τους αξίζουν!
Κουτρουβίδης Φώτης: Μα να μοιράσουν τα δώρα στα άτακτα παιδιά, ώστε να γίνουν για μια φορά κι αυτά οι βασιλιάδες των γιορτών. Αν το καλοσκεφτούμε, μέσα σε αυτή την τόσο ακραία πράξη, υπάρχει μια βαθιά ανάγκη για αποδοχή. Όλοι έχουμε υπάρξει για μια φορά στη ζωή μας άτακτοι κι απείθαρχοι κι ίσως θα θέλαμε να αποδεχτούν και οι άλλοι αυτή μας την πλευρά. Έτσι λοιπόν, ο Φρέντι κι η παρέα του προσπαθούν φέτος να φροντίσουν για αυτό.
Ξενουδάκη Φανή: Τα ξωτικά θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια καινούργια συνθήκη Χριστουγέννων. Έτσι χρησιμοποιούν το έλκηθρο ως μέσο επίτευξης των στόχων τους.
Βάρσος Γιάννης: Ας πούμε καλύτερα ότι το «δανείζονται»! Πώς θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να μοιράσουν τα δώρα; Για να ολοκληρώσουν το «ανάποδο» σχέδιό τους χρειάζονται το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη αλλά και κάποιον που μπορεί και θέλει να το σύρει.
Νικόλαος Σύρος: Για ποιο λόγο θέλουν τα σκανταλιάρικα ξωτικά να μοιράσουν τα δώρα στα άτακτα παιδιά και όχι στα φρόνιμα;
Σωνάκης Χρήστος: Ο λόγος είναι ότι τα ξωτικά νιώθουν το άδικο του να προσπαθείς να κάνεις πάντα το καλό παιδί, που τηρεί συνέχεια τους κανόνες που του επιβάλουν. Το να είσαι καλό παιδί στην τελική δεν σημαίνει τίποτα αν δεν είσαι πραγματικά ο εαυτός σου.
Κλάδη Άννα: Γιατί βλέπουν τον εαυτό τους στα «άτακτα» παιδιά και νιώθουν την αδικία και τον αποκλεισμό.
Κουτρουβίδης Φώτης: Ο λόγος είναι απλός: γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στα Χριστούγεννα. Όχι μόνο τα καλά παιδιά. Κι έτσι, μέσα από αυτή την ανάποδη μοιρασιά προσπαθούν να αποκαταστήσουν αυτή την… «αδικία». Ο Φρέντι βροντοφωνάζει κιόλας κάποια στιγμή μέσα στο έργο «Δικαιοσύνη για όλους». Ωστόσο, αγνοεί πως αλλού κρύβεται τελικά η δικαιοσύνη.
Ξενουδάκη Φανή: Ουσιαστικά θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες των Χριστουγέννων και να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό. Κάτι που θα ανατρέψει την πορεία των γιορτών και θα συμπεριλάβει όλα τα παιδιά, είτε άτακτα είτε φρόνιμα.
Βάρσος Γιάννης: Γιατί ίσως τα άτακτα παιδιά δικαιούνται και αυτά δώρα για μια φορά. Οι λέξεις άτακτος και φρόνιμος δεν είναι παρά μια ταμπέλα που κάποιος μας φόρεσε. Κάποιος αποφάσισε πως είμαστε «φρόνιμοι» ή «άτακτοι» και ξαφνικά υπηρετούμε έναν ρόλο που ποτέ μας δεν επιλέξαμε. Μήπως πρέπει λοιπόν να δώσουμε μια ανταμοιβή στα παιδιά που στερούνται τόσα χρόνια και να σπάσουμε το δίπολο «καλός» και «κακός»;
Νικόλαος Σύρος: Το γιορτινό πνεύμα της αλληλεγγύης και της καλοσύνης θα ενθαρρύνει τα παιδιά;
Σωνάκης Χρήστος: Φυσικά. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς την έννοια της καλοσύνης στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες που θα δουν την παράσταση. Μέσα από τους ήρωες ο θεατής θα έχει πράγματα να ταυτιστεί και να συγκινηθεί.
Κλάδη Άννα: Το πνεύμα της αλληλεγγύης και της καλοσύνης δεν μπορεί παρά να παρασύρει τα παιδιά σε ανάλογες συμπεριφορές. Η καλοσύνη και η αλληλεγγύη καλλιεργείται.
Κουτρουβίδης Φώτης: Η καλοσύνη πάντα ενθαρρύνει. Είναι ο συνδετικός μας κρίκος. Ζούμε σε μια εποχή που όλα θεωρούνται αυτονόητα. Ωστόσο, η πραγματική καλοσύνη δεν είναι. Χρειάζεται επιμονή κι υπομονή για να εδραιωθεί και να ανθίσει. Αλλά επειδή πιστεύω πως είμαστε έμφυτα καλοί, ίσως αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας καταλάβουμε τί σημαίνει να είσαι πραγματικά καλός. Τα παιδιά νομίζω πως αυτό το ξέρουν καλύτερα από εμάς τους μεγάλους.
Ξενουδάκη Φανή: Το ελπίζουμε! Στην εποχή που ζούμε νομίζω είναι σημαντικό να θυμόμαστε την αναγκαιότητα της καλοσύνης και της αλληλεγγύης.
Βάρσος Γιάννης: Το πνεύμα της αλληλεγγύης είναι αυτό που συσσωρεύει την ουσία των Χριστουγέννων. Τα γλυκά, τα δώρα και στολίδια δεν είναι παρά ένα γυαλιστερό περιτύλιγμα. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τα Χριστούγεννα, μια γιορτή που συχνά χάνει το νόημά της, είναι η καλοσύνη και η αποδοχή. Τα παιδιά αλλά και οι «μεγάλοι», ειδικά αυτές τις μέρες, έχουμε ανάγκη από αποδοχή και καλοσύνη. Οπότε με αυτή μας την «ανάποδη» χριστουγεννιάτικη ιστορία ευελπιστούμε να το θυμηθούμε ξανά.
Νικόλαος Σύρος: Ποιο το μήνυμα αυτής της χριστουγεννιάτικης ιστορίας;
Σωνάκης Χρήστος: Το θέμα της αποδοχής είναι αυτό που φωτίζεται πολύ σε αυτή την ιστορία. Στην τελική όλοι αυτοί οι χαρακτήρες μέσα από το ταξίδι τους ζητάνε την αποδοχή, αλλά μέσα από την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό που έχει ο ένας στον άλλον. Για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για κάτι που θα θέλαμε ή έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι.
Κλάδη Άννα: Η αποδοχή του κάθε παιδιού και κάθε ανθρώπου, ακριβώς όπως είναι. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Κουτρουβίδης Φώτης: Νομίζω πως το έργο κλείνει όπως θα έπρεπε να τελειώνει κάθε ιστορία, με ένα σημαντικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο καθένας μόνος του: υπάρχει τελικά καλό και κακό; Ίσως η αγάπη κι η αποδοχή που ψάχνουμε δίνουν στο τέλος μια απάντηση.
Ξενουδάκη Φανή: Η παράστασή μας θέλει να ανατρέψει τις έννοιες του καλού και του κακού, του φυσιολογικού και του «μη φυσιολογικού». Τι πάει να πει τελικά «Ανάποδα» Χριστούγεννα; Μήπως τελικά αυτά που πιστεύουμε ως ανάποδα έχουν κάτι το φυσιολογικό; Μήπως τελικά όλοι έχουμε κάτι ανάποδο και φυσιολογικό μέσα μας;
Βάρσος Γιάννης: Μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και αναποδιές οι ήρωες μαθαίνουν και αποδέχονται τον εαυτό τους. Χρειάζεται να ψάξουμε μέσα μας και να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ρίσκο, χωρίς θέληση και χωρίς ξεβόλεμα. Για να αλλάξουμε εμάς και εν τέλει κάτι από τον κόσμο ίσως χρειάζεται να δούμε τα πράγματα αλλιώς, «ανάποδα»!
(ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ του Γεράσιμου Ευαγγελάτου ξεκινάει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων κατά την δειάρκεια του THE CHRISTMAS FACTORY και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ)