in ,

“Eλάτε σ’ αυτή τη συμφωνία κι όλος ο κόσμος θα γίνει μια ορχήστρα…” από την ομάδα ΒίΔα στην παράσταση “ΣΥΜΦΩΝΙΑ SOS” στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Επιμέλεια: Νίκος Σύρος

Ο χώρος της βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής φιλοξενεί μια παράσταση που δίνει έμφαση στην μουσική και στην φιλία.Το έργο είναι ειδική παραγγελία για τον χώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης (site specific) και τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί-μουσικοί ερμηνεύουν τους ρόλους, τραγουδάνε και παίζουν ζωντανά μουσική.

Μια συμφωνία μουσική και ζητήσαμε να μας ταξιδέψουν στον πραγματικό μουσικό τους κόσμο.

 

Νικόλαος Σύρος: Ποιά ήταν η εμπνευση για την δημιουργία της παράστασης “Συμφωνία SOS”;

Oμάδα Βίδα: Η έμπνευσή μας για την Συμφωνία SOS ήταν το Κοντραμπάσο του Πάτρικ Ζισκιντ, ένα καταπληκτικό μουσικό έργο που έχει μάλιστα διασκευαστεί και ως μονόλογος στο θέατρο για ενήλικες.

Εμείς, με αφορμή αυτό το έργο που μιλάει για τη μουσική ως κάτι πανανθρώπινο,  ως κάτι αιώνιο, ως στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής, εμπνευστήκαμε και γράψαμε ένα έργο για παιδιά. Ένα έργο, για  την αξία της μουσικής και για τη σημασία  του να ακούμε ο ένας τον άλλον ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αλλά και να συνδημιουργήσουμε.

 

Νικόλαος Σύρος: Απευθύνεστε μέσω της δουλειάς σας σε βρεφικό και παιδικό κοινό.Ποιο κοινό θεωρείτε πιο απαιτητικό;

Oμάδα Βίδα: Και τα δύο είδη είναι εξίσου απαιτητικά αλλά και πολύ ενδιαφέροντα και σου δίνουν τη δυνατότητα να πας βαθιά στην ουσία του θεάτρου. Το θέατρο για βρέφη και για παιδιά δεν διαφέρει κατά τη γνώμη μας από το θέατρο για ενήλικες.  Αυτό που θες να μοιραστείς είναι ίδιο, αλλάζει ο τρόπος, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις για να πεις την ιστορία και φυσικά η αντίδραση του κοινού.

 

Νικόλαος Σύρος: Η “Συμφωνία SOS” εκπέμπει σήματα κινδύνου στην σημερινή εποχή;

Oμάδα Βίδα: Εκτός του ότι αυτά τα τρία παιδιά καλούνται να σώσουν την Συμφωνία SOS, να σώσουν δηλαδή  την μουσική, καλούνται επίσης να φτιάξουν και μια δική τους Συμφωνία, στην οποία θα έχει ο καθένας τον ρόλο του, τον χώρο του, τον ήχο του, σαν μια ορχήστρα που όλοι είναι απαραίτητοι και όλοι σημαντικοί για να συνυπάρξουν.

Όπως και στη ζωή, όταν μια κοινωνία απειλείται, το κλειδί είναι να κρατηθούν τα μέλη της ενωμένα και σε αρμονία για να μπορέσουν να τη σώσουν.

 

Νικόλαος Σύρος:Πόσο σημαντική  είναι η συμμετοχή των παιδιών στην παράσταση;

Oμάδα Βίδα: Η συμμετοχή των παιδιών είναι πολύ σημαντική καθόλη την διάρκεια αλλά και ιδιαίτερα στο τέλος όπου χρειάζονται την βοήθειά τους. Τα τρία παιδιά της ιστορίας έχουν χαθεί και βρίσκουν μαζί με τους θεατές την λύση για να έρθουν ξανά κοντά, είναι ο συνδετικός τους κρίκος.

 

Νικόλαος Σύρος:Με ποιο συναίσθημα θέλετε να φύγουν τα παιδιά από την παράσταση σας;

Oμάδα Βίδα: Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες θέλουμε να νιώσουν πως ό,τι και να μας συμβαίνει στη ζωή έχουμε ο ένας τον άλλον και μαζί έχουμε την μουσική! Άλλωστε όπως λέει και το τραγούδι του φινάλε μας “ελάτε σ’ αυτή τη συμφωνία κι όλος ο κόσμος θα γίνει μια ορχήστρα! Ένας τρελός ρυθμός θα μας ενώσει και η μουσική θα μας σώσει!”

 

(Μπορείτε να απολαύσετε  την μουσικοθεατρική παράσταση «Συμφωνία SOS» από την ομάδα ΒίΔα κάθε Κυριακή στις 15.00 και καθημερινές για σχολεία στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ενώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ)

 

 

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ

“Το Όνειρο ενός Καρυοθραύστη” στήν Παιδική Σκήνή του Ιδρύματος   Β.   &   Μ.   Θεοχαράκη