in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Σοφία Πάσχου: “Σε μια κοινωνία με γνώμονα το «μαζί», όλα λειτουργούν περισσότερο”

Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Τσιαούση

Η ομάδα Patari Project με πρωτεργάτρια την Σοφία Πάσχου δεν χρειάζεται συστάσεις στο Θέατρο για παιδιά και ενήλικες. Είναι η απόλυτη εκπλήρωση της ιδέας του σωματικού Θεάτρου. Παραστάσεις έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού και φέτος έρχονται ανανεωμένοι με την παράσταση ΟΙ 5 ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στο Θέατρο του ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Συναντήσαμε την σκηνοθέτη και ηθοποιό Σοφία Πάσχου για να μάθουμε περισσότερα για την νέα τους δουλειά. 

 

Δήμητρα Τσιαούση – Η ιδέα της χρήσης μιας πλατφόρμας ως θεατρικού εργαλείου είναι το ιδιαίτερο στοιχείο σας. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το εργαλείο;

Σοφία Πάσχου – Η τεχνική της πλατφόρμας λειτουργεί ως  περιορισμός που μας «αναγκάζει» να γίνουμε πολύ δημιουργικοί προκειμένου να πούμε την ιστορία μας. Και προσπαθώντας να βρούμε τρόπους, να φτιάξουμε εικόνες και αφηγηματική γραμμή ανακαλύπτουμε πτυχές της ιστορίας που δεν είχαμε καν σκεφτεί.

Επίσης, αυτή η τεχνική αφήνει πολλά στη φαντασία του θεατή, αυτός συμπληρώνει την εικόνα με τη φαντασία του, οπότε τον καθιστά συμμετοχικό και αυτό είναι μαγικό.

Είναι το στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει στην υπέρβαση

Δήμητρα – Πέντε ηθοποιοί ανεβαίνουν πάνω στο σανίδι. Πόσοι αλήθεια χωράνε πάνω;

Σοφία – Θα μπορούσαν να είναι και δέκα, σε αυτό το «σανίδι» ή και σε μικρότερο. Το παν είναι το σύνολο να προσαρμόζεται και να βρίσκει έναν τρόπο λειτουργίας μέσα στον περιορισμό που έχει κάθε φορά. Το πόσοι θα είναι πάνω στην πλατφόρμα θα καθορίσει και τη «γλώσσα» της παράστασης, τον τρόπο που θα ειπωθεί η ιστορία.

 

Δήμητρα – Μέσα από την φαντασία μεταφέρονται τα μηνύματα της παράστασης στους θεατές. Τι θα γίνει, αν χάσουμε την φαντασία μας;

Σοφία – Η φαντασία είναι πολύ σημαντική παράμετρος στη ζωή του ανθρώπου, έχει μιλήσει και ο Αινστάιν γι’ αυτό. Είναι το στοιχείο που μας ελευθερώνει, μας κάνει δημιουργικούς, που μπορεί να μας οδηγήσει στην υπέρβαση. Ευτυχώς  δεν είναι κάτι που χάνεται, υπάρχει. Αρκεί να της αφήνουμε το χώρο που της αναλογεί.

 

Δήμητρα – Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη συγγραφή του κειμένου της παράστασης;

Σοφία – Το κείμενο των παραστάσεών μας γράφεται πάντα από όλη την ομάδα, μέσα από τη διαδικασία της πρόβας.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιήγησή μας μέσα στη μυθολογία τη θάλασσας, του Αιγαίου πελάγους και των νησιών κατά τη διάρκεια των προβών ήταν που μας ενέπνευσε για να πούμε την ιστορία των 5 του Αιγαίου. Όπως εμείς «συναντούσαμε» ήρωες, μύθους, πλάσματα κατά τη δημιουργική διαδικασία, κάπως έτσι κατέληξε να συμβεί και με τους 5 στην παράσταση. Η μυθολογία με έναν τρόπο είναι κομμάτι της ιστορίας μας και έτσι συμβαίνει και με τους 5 του Αιγαίου.

 Δήμητρα – Μπορείτε να μας δώσετε τρία χαρακτηριστικά επίθετα για κάθε ήρωα της ιστορίας σας;

Σοφία – Μένιος: γκρινιάρης, ευαίσθητος, αρχηγικός

Τσίφτης: προνοητικός, ενωτικός, ατσούμπαλος

Λέλος: διορατικός/τα μάτια της ομάδας, μελοδραματικός, ευφάνταστος

Αφρούλα: πρακτική, περιπετειώδης, οξυδερκής

Κομπρέσα: ευπροσάρμοστη, πρόθυμη, διαισθητική/ονειροπαρμένη/ενορατική

 

Δήμητρα – Λείπει από την κοινωνία μας η ενότητα, η σύμπνοια; Ποια η δυναμική της στην οργάνωση της κοινωνίας;

Σοφία – Το «μαζί» έχει αποδειχτεί από την ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα όπλα της κοινωνίας. Όπως και στο θέατρο, έτσι και στη ζωή, δεν προϋποθέτει την απόλυτη ταύτιση μεταξύ των μονάδων. Έχει στον πυρήνα του έναν ή περισσότερους κοινούς στόχους, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες ανάγκες του συνόλου, με δικαιοσύνη για όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός και με το «εγώ» κάποιες φορές να κάνει χώρο στο «εμείς». Όταν μια κοινωνία πορεύεται με γνώμονα το «μαζί», τα πράγματα λειτουργούν περισσότερο, τα μέλη της είναι πιο ευχαριστημένα καθώς ο καθένας υιοθετεί το ρόλο που του ταιριάζει και το σύνολο οδηγείται προς το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως γίνεται και σε μια παράσταση.

Το «μαζί» έχει αποδειχτεί από την ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα όπλα της κοινωνίας.

Δήμητρα – Να τολμήσω την ερώτηση από ποια ηλικία προτείνετε την παράσταση;

Σοφία – Οι τελευταίες τάξεις του δημοτικού θεωρούμε ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν την παράσταση και να την ευχαριστηθούν. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε ηλικιακά, τόσο πιο πολλές αποχρώσεις θα προσλάβουν. Ωστόσο και τα μικρότερα παιδιά που την παρακολούθησαν φαίνονταν να ακολουθούν κι αυτά την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Άλλωστε είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό της τεχνικής της πλατφόρμας: δημιουργεί ρυθμούς και εικόνες δελεαστικές για όλες τις ηλικίες.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Πήγαμε στα ΑΗΔΟΝΑΚΙΑ HALLOWEEN και…

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους