Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση “Ζορμπάς” στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Το ΕΛΑ ΜΑΖΙ είχε την ιδιαίτερη τιμή να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση της θεατρικής διασκευής του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».
Ένα ταξίδι στη μουσική και στις ομορφιές της λεβεντογέννας Κρήτης, αλλά και μια ερμηνεία της σκληρής πατριαρχικής κοινωνίας της, αποτελεί η συνάντηση του συγγραφέα και αφηγητή Γεράσιμου Ευαγγελάτου με τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή Γιάννη Στάνκογλου, υπό το ‘’φως’’ του σεμνού και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα. Στο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.
Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα. Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα”, δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας. Αυτό το μπλέξιμο της διανόησης της γνώσης μέσα από ακαδημαϊκά και κλασσικά κείμενα ένας Έλληνας συγγραφέας όπως και ο Καζαντζάκης, παρόλο που μελετάει Νίτσε, Βούδα και συναντάει …το Ζορμπά. Μέσα από τον Ζορμπά προσπαθεί να συνδυάσει, να μυηθεί στην δύναμη για την ζωή και την ανάγκη για την γνώση δημιουργώντας ένα νέο μεσογειακό- βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου. Η αγάπη για την ζωή, παρουσιασμένη μέσα από την μουσική του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη υπό την μουσική επίβλεψη του ταλαντούχου Βαίου Πράπα, μας ταξιδεύει σε αναμνήσεις που ξεχειλίζουν παντού από Ελλάδα. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.
Με αφορμή την ΄΄συνάντηση΄΄ αυτή ο Γιάννης Κακλέας ανάλυσε ότι ‘’ η κοινωνία που περιγράφει ο Καζαντζάκης, είναι μια σκληρή πατριαρχική κοινωνία όμως που μέσα σε αυτή ανθεί ο ερωτισμός της χήρας , της μαντάμ Ορτάνς’’ που ερμηνεύει με σαγηνευτικό τρόπο η Όλια Λαζαρίδου. ‘’Είναι ένα έργο γεμάτο από την Κρήτη, από την τραχειά ομορφιά της και τους σκληρούς περήφανους χαρακτήρες. Ξεδιπλώνεται όλη η μαγεία που εκπέμπει αυτό το νησί, κρατώντας όμως την αίσθηση του Λόρκα.΄΄. Ο Γιάννης Κακλέας που ως άλλος Ζορμπάς συνενώνει αυτές τις αντιθέσεις ένα έργο διασκευασμένο και επηρεασμένο από το Σήμερα. Ένα έργο που θέτει την γυναίκα σε πρώτο πλάνο την στιγμή που βιώνουμε την αγριότητα και την βία εναντίον αρκετών γυναικών, κακοποιήσεις γυναικοκτονίες στην σκληρή μας καθημερινότητα.
Κατά τον συγγραφέα ο Καζαντάκης είναι ένας μεγάλος φαρσέρ είναι ένα έργο που διαμορφώνεται μαζί με εμάς, και για αυτό αντλεί την γοητεία του. Παρόλο το παζλ των αντιθέσεων, αυτό που ενώνει, την γνώση με την εμπειρία που ενώνει, το αρσενικό με το θηλυκό, ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου. Μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να να εμπνεύσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως. Ένας ήρωας με πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, βαθιά φιλοσοφημένος με μια σοφία, αρχέγονη, πέρα από συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.
Όσο και αν νομίζουμε ότι είμαστε πλήρεις είναι ένα αριστούργημα σε μια παράσταση, που όσες αναβιώσεις και αν και έχουμε απολαύσει, ο θεατρόφιλος θα ανακαλύψει νέες πτυχές και θα τον κάνει να ξεπεράσει τους φόβους του και να κάνει ένα γενναίο απρόσμενο και αποκαλυπτικό ταξίδι προς την ελευθερία.
Ο Καζαντάκης ήθελε μέσα από το έργο του ο Ζορμπάς να μείνει αθάνατος, το πνεύμα το ελεύθερο το αυθόρμητο να δείχνει το δρόμο στην αιωνιότητα. Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως πρότυπο ζωής….και το κατάφερε!
‘’Ετούτη είναι , αγαπημένε μου μαθητή και δάσκαλε, η ευτυχία μου τώρα. Την μετρώ, την ξαναμετρώ ανήσυχος, για να μάθω ποιο είναι τώρα το μπόι μου. Γιατί ξέρεις καλά, το μπόι του ανθρώπου δε μένει πάντα το ίδιο’’……
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ