in

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Ψηφίστε τις ιστορίες με Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Η Ψηφοφορία ΕΛΗΞΕ! Η ιστορία “Χριστούγεννα με οικογενειακό τραπέζι και τα κάλαντα από τη Ματίνα Κ.” κέρδισε με ποσοστό 56% και 23 ψήφους το Ξύλινο Παραδοσιακό Καράβι, προσφορά από την www.inde.gr.

 


Οι φωτιές στη Φλώρινα από τη Μαίρη Ν.

Σας μεταφέρω το έθιμο από τη μητέρα μου που γεννήθηκε στη Φλώρινα. Μου διηγήθηκε για τις μεγάλες φωτίες που άναβε κάθε γειτονιά προπαραμονή Χριστουγέννων. Υπήρχε ανταγωνισμός λέει μεταξύ των γειτονιών, ποια θα άναβε τη μεγαλύτερη φωτιά…. και η προετοιμασία για να βρουν κλαδιά είχε ξεκινήσει μέρες πριν….  ήταν σαν γιορτή για όλους. Τα παιδιά τριγύριζαν παρέες παρέες τραγουδώντας. Θυμάται τη δική της γιαγιά να σηκώνεται ξημερώματα, να πηγαίνει να παίρνει με ένα φτυάρι τη ζεστή στάχτη για να ανάψει τη δική τους ξυλόσομπα. Ήταν σαν γούρι, να τους φέρει καλή τύχη. Ευτυχώς αυτό το έθιμο “κρατάει” μέχρι και σήμερα!


Χριστούγεννα με οικογενειακό τραπέζι και τα κάλαντα από τη Ματίνα Κ.

Τα Χριστούγεννα τα έχω συνδέσει με 2 παραδόσεις, με το οικογενειακό τραπέζι και τα κάλαντα. Πριν περίπου 1 χρόνο πήγα για κάλαντα όπου γινόταν, οι οικονομίες μόνο από τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ήταν όσο οι οικονομίες ενός χρόνου. Συνήθως εγώ και η οικογένειά μου μαζί με τον παππού,τη γιαγιά, τον θείο, τη θεία, τον ξάδερφο και την ξαδέρφη μου τρώμε όλοι μαζί. Φέτος λόγο κορονοίου μάλλον δεν θα μπορέσουμε να φάμε ξανά όλοι μαζί . Αλλά και πάλι τα Χριστούγεννα θα τα διασκεδάσω με τους αγαπημένους μου online για να προστατέψω τους ίδιους και τον εαυτό μου. Γιάννης (10 χρονών).


Τα έθιμα του από τον Διαμάντη στην Ανδρο

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!!! Εκτός από το καράβι που τα παιδιά βγαίναν και λέγαν τα κάλαντα με αυτό και στην Άνδρο των ναυτικών κι εφοπλιστών.. έχουμε το σπάσιμο του ροδιού το αναβοσβησμα τρεις φορές του διακόπτη του ηλεκτρικού το να μπει ένα παιδάκι με το δεξί στην αλλαγή του χρόνου… εύχομαι μια καλή χρονιά για όλους!!!

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

5 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Διεκδίκησε και εσύ μια Παιδική Κούνια εξωτερικού χώρου!

Φέρτε την Παιδική Χαρά στο σπίτι σας