Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Τσιαούση
Ο αγαπημένος ηθοποιός
Λευτέρης Ελευθερίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με αναφορά το θέατρο, από νωρίς κέρδισε τις καρδιές των παιδιών με παραγωγές (ο Κύριος Κιχ –
Ομάδα Κοπέρνικος, Συρανό –
Ηλίας Καρελλάς), χάρη στο υποκριτικό ταλέντο και την εκφραστικότητά του. Ο ηθοποιός ήρθε στην παρέα του
elamazi.gr, με αφορμή την συμμετοχή του στα “
Μουσικά Παραμύθια” που υλοποιεί για μια ακόμα χρονιά το
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ στη
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μας εξηγεί τι θα συμβεί στις
8 και 9 Φεβρουαρίου και πώς δυο παραμύθια με θέματα απο το καρναβάλι θα ζωντανέψουν μετά μουσικής στην κεντρική σκηνή της Στέγης.
Δήμητρα Τσιαούση – Εχεις χαρίσει τη φωνή σου σε πολλές κινηματογραφικές παιδικές ταινίες έως σήμερα. Τη φωνή σου θα χαρίσεις και στα μουσικά παραμύθια από το ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ. Ποια κοινά στοιχεία έχουν αυτοί οι δύο τρόποι υποδυσης;
Λευτέρης Ελευθερίου – Ο τρόπος υπόδυσης δεν διαφέρει όσον αφορά την εργασία που πρέπει να κάνεις είτε πρόκειται για ηχογράφηση είτε για αφήγηση στο θέατρο. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, μελετάς τους χαρακτήρες και τις φωνητικές τους ιδιαιτερότητες. Τί κάνει κάθε χαρακτήρα να ξεχωρίζει φωνητικά. Το δύσκολο στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι γίνεται παρουσία θεατών και πρέπει να προετοιμαστω ώστε για να γίνει απνευστί χωρίς λάθη σε αντίθεση με τις διορθώσεις που μπορείς να κάνεις στο στούντιο και δεύτερον έχει και αφήγηση και χαρακτήρες με στοιχεία διαλόγου, ενώ συνήθως στις ταινίες έχω έναν χαρακτήρα.
Δήμητρα – Έχεις συνεργαστεί παλαιότερα με τον Ελληνικό Σχέδιο; Τι σε οδήγησε σε αυτό το εγχείρημα;
Λευτέρης – Το εγχείρημα προέκυψε από την πρόσκληση του Ελληνικού σχεδίου . Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό σχέδιο επιλέγει να συνεργαστεί μαζί μου λόγω κυρίως της πολύχρονης συνεργασίας μου με τον δημιουργό της μουσικής του παραμυθιού Άγγελο Αγγέλου. Εν προκειμένω θα εργαστούμε στο κείμενο του Κώστα Φασουλά. Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλή παραγωγική και η πρόταση να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα και το δείγμα του έργου μας στο Ελληνικό σχέδιο ήταν για όλους μας πολύ ευχάριστη.
Δήμητρα – Καλείσαι να ζωντανέψεις έναν “πετεινό στον Καρναβάλι”. Τι θα περιλαμβάνει η δραματοποίηση του μουσικού παραμυθιού;
Λευτέρης – Τα βασικά στοιχεία είναι η αφήγηση του κειμένου του Κώστα Φασουλά και η πρωτότυπη μουσική που αγκαλιάζει και αναδεικνύει συμπρωταγωνιστικά τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε ήρωα του παραμυθιού. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον δικό μου τρόπο αφήγησης με τις έντονες εναλλαγές φωνών, ειδικά στο συγκεκριμένο έργο που αφορά σε καρναβάλι ζώων.
Δήμητρα – Ποια η σημασία/συμβολή των παραμυθιών στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
Λευτέρης – Ο μύθος, το παραμύθι, η ιστορία, είναι συνυφασμένη με την ψυχαγωγεία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ο παιδαγωγικός ρόλος του είναι αναγνωρισμένος από τους αρχαίους χρόνους ακόμη είτε μιλάμε για την Αισωπο είτε για την διδαχή ενός αρχαίου δράματος για να χρησιμοποιήσουμε και το συγκεκριμένο ουσιαστικό που χρησιμοποιούσαν και αυτοί. Ο δείνα ποιητής δίδαξε αυτή την τραγωδία. Στις μέρες μας κυκλοφορούν και τα βιβλία του Μπουκάϊ ενός συγγραφέα ψυχολόγου ο οποίος διατείνεται ότι μπορεί και χρησιμοποιεί τα παραμύθια για να ψυχαγωγεί αλλά και να άγει την ψυχή των θεραπευομενών του προς ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η εξήγηση, όπως λέει, είναι ότι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με τα παραμύθια και τους μύθους σε σημείο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε καταστάσεις που αντανακλούν από το παραμύθι στην δική μας ζωή να τις παρατηρήσουμε και να τις θεραπεύσουμε.
Δήμητρα – Ποια η ιδιαιτερότητα των μουσικών παραμυθιών, έναντι της κλασικής αφήγησής τους;
Λευτέρης – Το μουσικό έργο του Άγγελου απαιτεί από τον ηθοποιό αρκετές μουσικές γνώσεις και συνεργασία με ορχήστρα. Η μουσική δεν είναι απλή επένδυση, λειτουργεί παράλληλα με τον ηθοποιό σαν συνεργάτης του και πολλές φορές απαιτεί να την αναδείξεις σαν στοιχείο που ενδυναμώνει την αφήγηση.
Δήμητρα – Είσαι μεγαλωμένος στο νησί της Νάξου. Θυμάσαι κάποιο αποκριάτικο παραδοσιακά έθιμα;
Λευτέρης – Το νησί της Νάξου λατρεύει από τα αρχαία χρόνια τον Θεό Διόνυσο οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική εορτή ειναι για τον τόπο η αποκριά. Επίσης είχε για 400 χρόνια στην εξουσία τους Ενετούς που φημίζονταν για τα καρναβάλια τους. Εκτός των εκδηλώσεων που ακολουθούσαν το συγκεκριμένη γιορτή θυμάμαι ότι το βασικό έθιμο ήταν ότι οι μασκαράδες επισκέπτονταν τα περισσότερα σπίτι φίλων και προσπαθούσαν οι οικοδεσπότες να μαντέψουν ποιός βρίσκεται κάτω από την στολή. Αυτό από μόνο του εξέφραζε στα παιδικά μάτια μου όλη την μυστηριακή ατμόσφαιρα της μεταμόρφωσης του άνθρωπου όταν φοράει μία στολή και υποδύεται κάποιον άλλο.
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ώρα 18:00
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ώρα 17:00
Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.
Ωραία
Υπέροχη συνέντευξη!