in

ΧΑΝΑ ΖΟΟ – ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ παιδικα ευχαριστο μα και καθολου κουραστικα εκπαιδευτικο !!!

2015-11-21-17.42.37

‘’Ελληνικός Κόσμος’’,η απόλυτη χλιδη σε μια αίθουσα που προσφέρει μέγιστη άνεση,ορατότητα,ποιότητα & οργανωμένο προσωπικό. Εκεί παρακολουθήσαμε το μουσικοθεατρικό παρέα με τον Μάνο Βαφειάδη.

Η ναζιάρα Τερέζα,η γλυκιά Νίκη & ο παιχνιδιάρης Βασίλης αναφέρονται στη σημασία του πολιτισμού & στην κληρονομιά μας. Ενημερώνουν για την ‘’αρπάγη’’ των γλυπτών μας & μας παρακινούν να τα διεκδικήσουμε. Ιδιαίτερη ‘’νότα’’ η βιντεοσκοπημένη παρουσία παιδιών μέσω ‘’πανό’’ που με αποφασιστικότητα απαιτούν καθετί Ελληνικό.

Έξυπνα ‘’χώρεσαν’’ οι αγαπημένες μασκότ με τις εντυπωσιακές στολές, χωρίς να ξενίζει η παρουσία τους, δίχως να βγαίνει εκτός θέματος το έργο, ενώ ακούσαμε όλα τα γνωστά τραγουδάκια σε νέα εκτέλεση με τη συμμετοχή παραδοσιακών οργάνων.Ο δε Φαταούλας επηρεάζει τον δόλιο Έλγιν να μην επιστρέψει την Καρυάτιδα δίπλα στις 5 αδελφές της.

Ανατρέχουμε στην εποχή της δημιουργίας των λυγερόκορμων γυναικών από τον Ικτίνο, όπου μας πείθουν ότι είναι άξιες να κρατήσουν το βάρος του θριγκού,χωρίς να υποταχθούν στην πίεση.Ο γλύπτης εμπνεύστηκε από λατρευτικό χορό Παρθένων,γύρω από το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδας,στα Καρυάτια, από Αθηναίες κόρες που κρατούσαν στο κεφάλι κάνιστρα με άνθη.Η ομορφιά τους ξακουστή.Οι τότε αρχιτέκτονες παράγγελναν μαρμάρινες Καρυάτιδες,για να αντικαθιστούν μ’ αυτές τις κολόνες που συγκρατούσαν τις παραστάδες της εισόδου ναών.

Όντας η Ακρόπολη τουρκικό φρούριο, το Ερέχθειο οικοδόμημα χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα από τον Τούρκο διοικητή,για το χαρέμι.Βρετανός ακαδημαϊκός το 1801 αντίκρισε τα αγάλματα & αντιλήφθηκε την τεράστια αξία. Συμφώνησε με τον Πασά αδρό φιλοδώρημα & εξασφάλισε την πολυπόθητη άδεια για μεταφορά του γλυπτού στο Βρετανικό μουσείο με τις πιο περιεκτικές συλλογές στον κόσμο.

Χαρήκαμε όμορφες εικόνες video wall,η σκηνή μετατράπηκε σε Βρετανικό μουσείο, Ερέχθειο, αρχαία Ελλάδα,ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε Έλγιν,Ικτίνο & Καρυάτιδες χορεύοντας με παραδοσιακές στολές ανάμεσα στο κοινό.

Αστείοι ποιητικοί διάλογοι μας διασκεδάζουν, άμεσα μηνύματα μας ξυπνούν το αίσθημα της δικαιοσύνης!

Αφήστε μια απάντηση

«Τυρολόγιον» από τις εκδόσεις Ίτανος

Είδαμε το “ID” από το τσίρκο Eloize στο Μέγαρο Μουσικής