Τον χρόνο που μας πέρασε βρεθήκαμε για ολιγοήμερες διακοπές στις Μηλιές του Πηλίου.
Η ιστορία του τόπου τεράστια,καταρχήν ξεκινάμε από την επανάσταση του 1821.
Οι Μηλιές είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν, το 1814, τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Ακόμα, οι Μηλιές ήταν το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του ’21.
Η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Η Σχολή λειτουργούσε στη θέση που σήμερα έχει τις εγκαταστάσεις του το Γυμνάσιο Μηλεών. Απόρροια του διαφωτιστικού έργου της ξακουστής Σχολής των Μηλεών, υπήρξε η ίδρυση της εκπληκτικής βιβλιοθήκης των Μηλεών «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί μέχρι σήμερα με περισσότερα από 3500 σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.
Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741,ενώ είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε πρώτη φορά και από ποιόν. Η εκκλησία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Είναι χτισμένη έτσι, ώστε ο κάθε ήχος μέσα σε αυτήν να μην ακούγεται έξω, γιατί απαγορευόταν ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή,την ακουστική της εχουν έρθει να την μελετήσουν από την Συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το εξωτερικό της, χωρίς καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.
Οπότε το παιδί έχει την ευκαιρία να δει ένα κρυφό σχολείο.
Κατά τον Β’Παγκοσμιο πόλεμο το χωριό αντιστάθηκε στην Γερμανική κατοχή,στο σημείο του Σταθμού έγινε η εκτέλεση των ανδρών του χωριού και υπάρχει το ιστορικό μνημείο.
Εκτός βέβαια από τα ιστορικά γεγονότα αυτό που αξίζει ειναι το τρενάκι των Μηλιών Στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα,από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το 1985 το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καλύπτοντας συνολικά μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη η οποία μας έμεινε αξέχαστη.
Η ομαρφιά του τοπίου βέβαια ειναι αξεπέραστη,διάσπαρτες στο χωριό είναι και οι βρύσες, πολλές από αυτές σκεπαστές για να προστατεύονται από τη βροχή. Από την πλατεία ξεκινούν τα πλακόστρωτα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων. Ένα από αυτά, αφού διασχίσει το χωριό, μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει μέχρι την Τσαγκαράδα, ενώ ένα άλλο περνά από το σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στο χωριό Καλά Νερά.
Μετα τον σιδηροδρομικό σταθμό μπορεί κάποιος να πάει μέχρι την κυρτή γέφυρα κάτι σπάνιο και αυτό και να θαυμάσει την φύση και τους καταρράκτες.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της θάλασσας μιας και τα Καλά Νερά ειναι δίπλα με την υπέροχη παραλία της και άφθονα θαλασσινά τα οποία πωλούνται στις βάρκες από τους ντοποιους ψαράδες.
Τέλος μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με τα άλογα μέσα στο δάσος.
Περάσαμε πραγματικά υπέροχα και γυρίσαμε πίσω με πολύ ωραίες εμπειρίες.
Πόσο όμορφο είναι το Πήλιο!!!!!!
θα είναι υπέροχη διαδρομή
Πολύ όμορφη βόλτα. Την έχουμε κάνει κι εμείς!
Θα ήθελα πολύ να πάμε