in

Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου Άλφα για τη σεζόν 20017-18

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  2017 – 2018

“Οι Ιδέες έχουν αυτό το σπάνιο γνώρισμα…να πολλαπλασιάζονται”

Ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής (μέλη της Ομάδας Ιδέα) και ο Λευτέρης Πλασκοβίτης, ανοίγουν στο αθηναϊκό θεατρικό κοινό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες της νέας θεατρικής στέγης τους, το Θέατρο Άλφα-Ιδέα. Το θέατρο που ξεδιπλώνει τις εμπνεύσεις, τους πειραματισμούς και τις δημιουργίες της, η Ομάδα Ιδέα (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα).

‘Ένας θεατρικός χώρος 300 θέσεων στο κέντρο της Αθήνας, που πλημμύρισε τις νύχτες του προηγούμενου χειμώνα με δημοφιλείς sold out παραστάσεις, μουσικές βραδιές και συναυλίες, θεατρικά σεμινάρια και διεθνείς συνεργασίες και με την πετυχημένη διεξαγωγή του 1ου Duet Yourself Festival.

Με δύο βραβεία Χόρν (Κώστας Γάκης 2006 και  Κωνσταντίνος Μπιμπής 2017) και δύο συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ την προηγούμενη θεατρική σεζόν στις αποσκευές του, το θέατρο Άλφα-Ιδέα παρουσιάζει το πολύπλευρο θεατρικό του πρόγραμμα για τη θεατρική χρονιά που καταφθάνει και υπόσχεται στους απανταχού θεατρόφιλους να αποτελέσει και αυτή τη χρονιά το αγαπημένο τους θεατρικό στέκι, στην καρδιά της Αθήνας.

Πρόγραμμα παραστάσεων 2017 – 2018

Συνεχίζονται 

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2»

Διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare

από την Ομάδα ΙΔΕΑ

5ος χρόνος

Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Τετάρτη 19.00

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα ΙΔΕΑ μετά από τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζει στο θέατρο Άλφα – Ιδέα.

Η παράσταση έχει τιμηθεί με 2 βραβεία από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ) και  κέρδισε το 1ο Βραβείο στο Διεθνές Festival de Teatro Clásico de Almagro της Ισπανίας. Συμμετείχε επίσης στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Σαίξπηρ στη Σερβία, στο  Φεστιβάλ Folia ’16, στην Πορτογαλία, στο Festival de Teatro Clasico MX στο Μεξικό καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Δύο ηθοποιοί παίζουν όλους τους ρόλους του έργου, με χιούμορ και συγκίνηση, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μια θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα.

Μια σπαζοκεφαλιά υποκριτικής, ένα θεατρικό πάζλ από ποικίλα θεατρικά είδη και ύφη, ένας αγώνας να δοθεί στο ακέραιο η ουσία του έργου του Σαίξπηρ. Με όπλο την αθωότητα και την υψηλή σωματική τους ενέργεια οι δυο performers ρίχνονται στην αρένα της σκηνής για να ανακαλύψουν από την αρχή τον πιο βαθύ, τον πιο παράλογο, τον πιο ακραίο, τον πιο θνησιγενή, τον πιο ποιητικά γελοίο έρωτα όλων των εποχών.

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Αθηνά Μουστάκα, και συμμετέχει ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και “παρεμβαίνοντας” σε κρίσιμες στιγμές του έργου…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κων/νος Μπιμπής.

Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος

Live Μουσική: Κώστας Γάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη

Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε.

«Το Δέντρο του Οιδίποδα»

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Σύνθεση κειμένων: Ομάδα Ιδέα

3ος χρόνος

Πρεμιέρα: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου2017

Για 4 μόνο παραστάσεις 2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου στις 21:00

«Το Δέντρο του Οιδίποδα» μετά την περσινή επιτυχία στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα,  στην Lousada της Πορτογαλίας (Φεστιβάλ  FOLIA ΄17) και στη Νότιο Κορέα (Busan και Daegou) και με ένα Βραβείο Χόρν 2017 (Κωνσταντίνος Μπιμπής) στις αποσκευές του, συνεχίζει για λίγες παραστάσεις και τη Χειμερινή σεζόν 2017 – 2018.

Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Η ιστορία μιας καταραμένης γενιάς από την πρώτη άνθιση ως το μαρασμό που βασίζεται σε υλικό από 5 τραγωδίες (Οιδίποδας Τύραννος, Οιδίποδας επί Κολωνώ, Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Φοίνισσες). Μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Οι ηθοποιοί για ένα μεγάλο μέρος της παράστασης αιωρούνται σε πανιά, καταβροχθίζουν άπληστα τον εναέριο χώρο του θεάτρου. Πίσω από αυτές τις εναέριες δράσεις κρύβεται μια απλή αρχή: ο τραγικός ήρωας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα στα χέρια των θεών…

Οχτώ ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης, ως μουσικός επί σκηνής, σκαρφαλώνουν το Δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ’ την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.

Ένας 8μελής χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ’ έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ’ αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Κείμενο: Ομάδα Ιδέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή

Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης

Live Μουσική: Κώστας Γάκης και Κώστα Λώλος

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Εικαστική Επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα

Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L Άλφα . Ιδέα Ε.Ε

Ερμηνεύουν:Γάκης Κώστας, Γκόνη Μυρτώ, Δαρμουσλή Μάρα, Λιλικάκης Σταύρος, Λώλος Κώστας, Μαγκλάρας Κώστας, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Φουντά Ανθή. 

 

Νέα Παραγωγή Άλφα – Ιδέα

«Υπηρέτης δύο Αφεντάδων»

Κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Σάββατο 21.15 & Κυριακή 19.00

Η Ομάδα Ιδέα, μετά τις δύο μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» και «Το Δέντρο του Οιδίποδα», θα παρουσιάσουν την προσεχή Χειμερινή Περίοδο στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, την καλύτερη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων».

Σε μια εποχή εξυπηρέτησης συμφερόντων και χρεών, εμείς αποφασίσαμε να εξ-υπηρετούμε την τέχνη της κωμωδίας, να εξ-υπηρετήσουμε  τους κώδικες του πιο ξέφρενου θεατρικού είδους, της Commediadell’ arte, να εξ-υπηρετήσουμε τον Goldoni και ταυτόχρονα να εξ-υπηρετήσουμε τις ψυχές μας και την εποχή μας.

Οι υπηρέτες το κατάλαβαν πια πώς είναι υπηρέτες. Το νιώσαν στο πετσί τους και δεν ξέρουν -ακόμα – τι να κάνουν με αυτή τη συνειδητοποίηση. Γι αυτό κάνουν  θέατρο. Θα μπορέσει κάποιος με τη μάσκα του υπηρέτη να γκρεμίσει την σκουριασμένη τραμπάλα;

Η ομάδα μας ασχολείται πρώτη φορά με μια καθαρόαιμη κωμωδία ανιχνεύοντας το βάθος του συγκεκριμένου θεατρικού είδους που έχει χάσει λίγο τη βαθιά του αξία. Την ουσιαστική του χρησιμότητα να κινητοποιεί, να προβληματίζει και να καταπραΰνει τις ταλαιπωρημένες συνειδήσεις της εποχής μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ιδέα

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Κώστας Γάκης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή, Ανθή Φουντά

Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Δρακόπουλος Γιάννης, Ευθυμίου Χρήστος, Κοψιδάς Γιώργος, Λιλικάκης Σταύρος, Μανιατάκου Λήδα, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κατερίνα,  Φιλιός Άκης.  

Παιδική Σκηνή  Άλφα – Ιδέα

«Ματίας ο Πρώτος»

Της Άλκη Ζέη

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα

Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Κυριακή 11.15

Στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία της “Τελευταίας Μαύρης Γάτας” του Ευγένιου Τριβιζά, στην παιδική σκηνή για τη φετινή χρονιά (΄17-΄18) τη σκυτάλη παίρνει η Άλκη Ζέη, απ´ τις πιο αγαπημένες συγγραφείς μικρών και μεγάλων, όπου ζωντανεύει και μεταφέρει στη σκηνή το έργο του σπουδαίου Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, «Ματίας ο Πρώτος».

Ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα.

Μια παράσταση, γεμάτη μουσική, γρήγορη σκηνική δράση, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα των παιδιών να διορθώσουν τα λάθη των μεγάλων και να αλλάξουν τον κόσμο!!!

  • Μπορεί ένα παιδί να κυβερνήσει το κόσμο;
  • Μπορεί ένα παιδί να αλλάξει το κόσμο;
  • Τι θα γινόταν αν τα παιδιά είχαν για λίγο την εξουσία στα χέρια τους;

“Ποτέ στον κόσμο δεν ξανάγινε κυβέρνηση παιδιών! Ποτέ άλλη φορά τα παιδιά δεν απόχτησαν ίδια δικαιώματα με τους μεγάλους. Ποτέ δεν ξανάγιναν νόμοι απ’τα παιδιά για τα παιδιά!

Ας κυβερνήσουν τα παιδιά λοιπόν!”

Λίγα λόγια για το έργο

Μετά τον θάνατο των γονιών του, ο μικρός Ματίας, μοναδικός διάδοχος του θρόνου, στέφεται ο νεαρότερος βασιλιάς στην ιστορία. Απογοητευμένος από τον τρόπο που οι μεγάλοι κυβερνούσαν μέχρι τότε την χώρα και γνωρίζοντας το παράλογο παιχνίδι του πολέμου από κοντά, αποφασίζει να περάσει την εξουσία στα παιδιά!

Ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται σε επαφή με τη βαρβαρότητα του πολέμου μόνο και μόνο για να μας θυμίσουν πως οι πόλεμοι πρέπει να σταματούν. Τα παιδικά μάτια δεν αντέχουν τον πόλεμο. Η φιλία δεν ανέχεται τον πόλεμο. Η αγάπη μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο.

“Τα παιδιά κανένας δεν τα ρώτησε αν θέλουν πόλεμο ή όχι. Εμείς λοιπόν τα παιδιά δεν θέλουμε καθόλου να σκοτωνόμαστε γιατί αν σκοτωθούμε πώς θα γίνουμε μεγάλοι.”

Με όπλο την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τη διαύγεια της παιδικής ματιάς και σκέψης, ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται να μας θυμίσουν πόσα μικρά και απλά πράγματα αρκούν για να πεις όχι στον πόλεμο, όχι στη βία και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αγάπη.

Τι νόημα έχει να κυβερνούν οι μεγάλοι, αφού έχουν χάσει ολόκληρη την ουσία και την διασκέδαση της ζωής;

Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι πίσω στα θρανία!

Ο Ματίας λοιπόν φτιάχνει ένα δικό του κόσμο, ακριβώς όπως τον θέλει. Ορκίζεται να μην ξεχνά ποτέ να είναι παιδί και η γιορτή ξεκινά!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή: Άλκη Ζέη

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Σκηνικά: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου

Πρωτότυπη Μουσική: GarySalomon

Στίχοι: Άρτεμις Γρύμπλα

Χορογραφίες: Αλκηστις Πολυχρόνη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Διαμαντή

Παραγωγή: Κ2L Άλφα.ΙδέαΕ.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ευθύμης Χαλκίδης.

Συμπαραγωγές & Συνεργασίες

«Έγκλημα στο CafeNoir»

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Λίλλυ Μελεμέ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 04/11/17

Κάθε Σάββατο 19:00 και  Κυριακή 21:15

«Έγκλημα στο Café-Noir» ονομάζεται η βραβευμένη και ξεκαρδιστική κωμωδία του Αμερικανού σεναριογράφου και σκηνοθέτη David Landau η οποία, μετά την πρεμιέρα της το 1989 έχει παιχτεί πάνω από 100 φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον αμερικανικό τύπο.

Το έργο σατιρίζει τα κλισέ της αξέχαστης εποχής των film-noir, και μέσα από ένα γρήγορο ρυθμό πλοκής και συγκρούσεων ξεδιπλώνει ευφάνταστα ένα τοπίο όπου οι ήρωες, ειδομένοι μέσα από το μεγεθυντικό φακό της κωμωδίας, κινούνται ανάμεσα στη γοητεία και τη γελοιότητα, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

‘Ένας wannabe-ντετέκτιβ που καθρεφτίζεται στα ασπρόμαυρα πόστερ του θρυλικού Humphrey Bogart, ξεγλιστράει από τη μίζερη ζωή του ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια των θεατών το alter-ego του. Σε ένα ξεχασμένο μπαρ στην Καραϊβική ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλον, και ο Ρικ Άρτσερ επιχειρεί να λύσει το μυστήριο.

Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση στην οποία το κοινό απολαμβάνει ζωντανά την πρωτότυπη μουσική του έργου και κλασσικά τραγούδια εποχής, ενώ καλείται να συμβάλει στην εξέλιξη της ιστορίας επιλέγοντας το μυστήριο ή τον έρωτα, την αποκάλυψη ενός μυστικού ή την αποσιώπησή του.

Όλα συμβαίνουν με μουσική ένα πιάνο, όπλα και «μπαμ μπαμ», solo performances και κυνηγητά, έρωτες, πάθη…au noir!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Λίλλυ Μελεμέ

Πρωτότυπη Μουσική: David Landau, Nikki Stern

Σκηνικά-Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Παίζουν:  Ειρήνη Κουμπαρούλη, Σωτήρης Μεντζέλος, Νάντια Πυθαρά, Μαρίνα Τσουμπρή, Ουσίκ Χανικιάν

«Σταχτομπούτα»

Σύλληψη ιδέας – Κείμενο: ValSia

Σκηνοθεσία: Στέργιος Κοντακιώτης

Πρεμιέρα: Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Κυριακή στις 21:00

3η θεση στο 1ο DuetYourselfFestival

Μία πιθανή προέλευση της λέξης “Θεός” είναι το ρήμα “θεώμαι”.

Αντίστοιχα η λέξη “θεατής” προέρχεται  ετυμολογικά από τη “θέαση” (δηλαδή από το ρήμα “θεώμαι”)

Και οι δύο λοιπόν -Θεός και θεατής- κάτι παρακολουθούν.

Με μόνη διαφορά πως το κάτι του πρώτου είναι τα πάντα (ορατά κι αόρατα) ενώ του δεύτερου όσα βρίσκονται μπροστά του (κι αυτά όχι πάντα)

Ας πούμε λοιπόν ότι ο Θεατής (από δω και στο εξής με κεφαλαία) είναι ένας μικρός Θεός.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι άλλο.

Τι εστί περίληψη υπόθεσης της παράστασης; (πόσο μάλλον όταν λέγεται ¨Σταχτομπούτα”)

Και τι πρέπει να γράφει το σκηνοθετικό σημείωμα;

Γιατί πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο κείμενο δίπλα σε κάθε παράσταση;

  1. Για να διευκολύνουμε το Θεατή στα δυσνόητα βάθη του αχανούς σκοταδιού μας.
  2. Για να έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται (λες και καταλαβαίνεις ποτέ τι είναι αυτό που θα δεις).
  3. Για να πουλήσουμε εξυπνάδα (γράφοντας κάτι ως δεδομένο ενώ καθόλου δεν είναι – βλ παραπάνω)
  4. Για να Τον πείσουμε να έρθει.

Η απάντηση προφανής – εξ’ ου και τελευταία στη σειρά. Πάμε απ’ την αρχή λοιπόν, πιο ειλικρινά αυτή τη φορά:

Περίληψη-Σκηνοθετικό σημείωμα:

Έλα και θα σε κάνουμε ΘΕΟ!

Στάχτη και μπού… Τι;

Συντελεστές:

Σύλληψη Ιδέας – Κείμενο: ValSia

Σκηνοθεσία: Στέργιος Κοντακιώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλημενώφ

Μουσική: ValSia

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Παίζουν:  Βαλέρια Δημητριάδου – Αθανασία Κουρκάκη

Back 2 BackImprov

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται

από τις ομάδες “Bus και”&” Μη Μου UpTwo”

Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Παρασκευή στις 21.30

2η θεση στο 1ο DuetYourselfFestival

Ξεχάστε το σενάριο, ξεχάστε τους κανόνες, ξεχάστε ό,τι ξέρατε από θέατρο και ελάτε να το ξαναγνωρίσετε από την αρχή!

Οι «Bus και» και οι «Μη Μου Up Two» είναι ντουέτα Improv Theater. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανεβαίνουν στη σκηνή δημιουργώντας ένα ολόκληρο θεατρικό έργο επί τόπου. Χωρίς σενάριο, χωρίς προκαθορισμένους χαρακτήρες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Με μόνο εργαλείο το πάθος τους για τη δημιουργία ιστοριών, σχηματίζουν σχέσεις και χαρακτήρες που θα ήθελες να είσαι εσύ. Αν δεν είσαι ήδη εσύ.

Με έμπνευση μία ιδέα που θα δώσει το κοινό στην αρχή της παράστασης – ή και που δε θα δώσει αν το επιλέξει – όλα πλάθονται αυθόρμητα, από το μηδέν, επί σκηνής. Κάθε παράσταση είναι μοναδική, κάθε έργο πρωτότυπο κι η ιστορία, όπως είπαμε, δεν επαναλαμβάνεται!

Συντελεστές:

Παναγιώτης Δελαβίνιας,, Λίλα Μπάρμπα (Μη Μου Up Two)

Μενέλαος Πρόκος, Βασιλική Κίσσα (Bus και…)

«Ο Μικρός Εγώ» βασισμένο στο έργο του Κώστα Ταχτσή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Πρεμιέρα: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9:15

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία του ήρωα στην αυλή ενός σπιτιού, ένα τοπίο φωτεινό που ευλογεί την ζωή,  καταλήγουμε σε ένα δωμάτιο σκοτεινό.

Ο ήρωας, αντιμέτωπος πια με τον ίδιο του εαυτό του.

Το ταξίδι στην ζωή ενός ανθρώπου, μνήμες άλλοτε ωραίες, τρυφερές, από το χάδι της γιαγιάς και του πρώτου έρωτα, άλλοτε άσχημες, κραυγές από οικογενειακούς τσακωμούς που καταλήγουν να γίνουν, αυτή η μία κραυγή του ήρωα που αναγκάζεται πια να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό, τόσο ως άτομο που δρα μέσα σε μία οικογένεια, όσο και ως ένας καλλιτέχνης που δρα μέσα στην κοινωνία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Διασκευή: Βασίλης Ανδρέου, Ομάδα Αίολος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρισίου

Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Παρασκευάκος

Τραγούδι: Νεφέλη Κουρή

Φωτογραφία: Γιάννης Μπορομπόκας

Ενδυματολόγοι: Αφροδίτη Μηλιώνη- Δήμος Κλιμενώφ

Ερμηνεύουν: Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης.

«Μαύρο Χιόνι» Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Πρεμιέρα: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις 19-20-21-22 Οκτωβρίου

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα σε συνεργασία με την Goodheart Productions παρουσιάζει μόνο για τέσσερις βραδιές την παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες την περσινή σεζόν, “Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό, απαράμιλλου χιούμορ Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939).

Ο Κώστας Φιλίππογλου, με την ιδιαίτερη αισθητική του, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου, για να δημιουργήσει μια ποιητική παράσταση με πηγαίο χιούμορ, έντονες κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό, δίνοντας πνοή σε ένα έργο που αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα

Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα

Συνεργάτης Σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά

Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη

Φωτογραφίες : Όλγα Μπρούμα

Art Direction: Βαγγέλης Πουλής

Παραγωγή: GoodHeart Productions

Ερμηνεύουν: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου

«Η Ντουλάπα της Οργής»

Κωμωδία Μυστηρίου, των Γιάννη & Πάρη Πιχαρίδη

Σκηνοθεσία: Γιάννης και Πάρης Πιχαρίδης

Πρεμιέρα: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Κάθε Πέμπτη στις 21:15

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1989. Μία επιτυχημένη συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ προετοιμάζει το νέο της μυθιστόρημα, βιώνει μία κατάφορη επίθεση προς αυτήν, τόσο για την ιδιότητα της ως συγγραφέα όσο και στην ίδια της την προσωπικότητα.

Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την επίθεση από έναν άγνωστο εκβιαστή, στρέφεται για βοήθεια στον πολύ καλό φίλο της και γείτονα, ο οποίος όμως, σε συνεργασία με έναν δικό του φίλο, έχει άλλα σχέδια.

Οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες, δημιουργούν τριγωνικές συγκρούσεις μεταξύ τους και η βραδιά, μέσα στην οποία εξελίσσεται η ιστορία, δεν είναι η αναμενόμενη για κανένα τους, καθώς θέματα ουσίας, όπως η φιλία, η συνύπαρξη και οι ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζονται έντονα και αρκετά «μεταφυσικά».

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Πιχαρίδης / Πάρης Πιχαρίδης

Ερμηνεύουν: Ιωάννης Βλαχογιάννης, Έφη Καραγιάννη, Σάκης Καρκαφίρης

ΝΥΧΤΑ! (Yard Gal) της Rebecca Prichard

Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής

Πρεμιέρα: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Για 8 μόνο παραστάσεις

Κάθε Σάββατο από 25/11/2017 έως 13/1/2018

Το σκοτάδι απλώνεται πάνω από την Ευρώπη! Μια παρέα κοριτσιών ξεκινούν μέσα στην Νύχτα του κόσμου την πιο μεγάλη περιπέτεια. Αναζητούν μια έξοδο κινδύνου, έναν τρόπο διαφυγής και εναντίωσης στους κανόνες, τις απαγορεύσεις και τις εντολές. Ανακαλύπτουν τελικά το πιο τρομακτικό μέρος που μπορεί να ταξιδέψει ο άνθρωπος: το σκοτάδι που κρύβει ο καθένας μας μέσα του.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης ΨΥΧΩΣΗ (4.48 Psychosis) της SarahKane το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών συνεχίζει για δεύτερη χρονιά με το βραβευμένο βρετανικό έργο ΝΥΧΤΑ! (YardGal) της Rebecca Prichard στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα. Η Rebecca Prichard αποτελώντας μια λαμπρή συνεχίστρια του έργου της Sarah Kane και του θεατρικού ρεύματος In-yer-Face-Theater μας καλεί στο κέντρο μιας μητρόπολης του άμεσου μέλλοντος, μας προκαλεί να περιπλανηθούμε μαζί της σε ένα υπαρξιακό ταξίδι έως την άκρη της Νύχτας!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:Τάσος Σαγρής

Μουσική: Radiohead, Prodigy, Anne Clark, TotalEclipse, XDream,

Atmos, Sandman, Lou Reed, Μikael Delta, Yann Tiersen, Αrcade Fire

Video Art: Άλκηστις Καφετζή, Void Optical Art Laboratory

Σκηνικά: Κenny MacLellan

Φωτισμοί: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Μετάφραση: Anna Holloway

Παίζουν: Σίσσυ Δουτσίου  και Λίλη Τσεσματζόγλου

Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ

Σκηνοθεσία: Στέλιος Γιαννακός

Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2017

Κάθε Παρασκευή στις 18:30

1η θέση στο 1ο Duet Yourself Festival

Το Θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει το πιο σπουδαίο έργο του Ιρλανδού λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», με διαφορετική ματιά, με μία ομάδα νέων ηθοποιών και δημιουργών.

«Το να ρωτήσουμε ποιος ή τι είναι ο αναμενόμενος Γκοντό δεν έχει κανένα νόημα. Ο Γκοντό δεν είναι τίποτα άλλο από το όνομα του γεγονότος ότι η ζωή που συνεχίζεται άσκοπα παρερμηνεύει την παρουσία της σαν “αναμονή”, ή “περιμένοντας κάτι”. Η θετική στάση των δύο προσώπων, του Εστραγκόν και του Βλαδίμηρου, αποτελεί, τελικά, μια διπλή άρνηση: πρόκειται για την ανικανότητα να αναγνωρίσουν τη δίχως νόημα θέση τους. Μάλιστα, η ερμηνεία αυτή επιβεβαιώνεται και από τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος έχει πει πως δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο Γκοντό, όσο το Περιμένοντας». (Gunther Anders)

 

Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό. Η αναμονή τίθεται σαν βασική κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, κατάσταση όπου η ροή του χρόνου βιώνεται στην πιο καθαρή της μορφή. Οι δύο ήρωες νιώθουν την ανάγκη να γεμίσουν την ατέλειωτη αναμονή και να καταπολεμήσουν το αίσθημα ματαιότητας, πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στη διατήρηση ελπίδας και την παραίτηση. Οι πράξεις τους είναι στην ουσία ένα παιχνίδι, η άμυνα τους έναντι της παθητικότητας. Το παιχνίδι τους μοιάζει ταυτόχρονα μάταιο και αναγκαίο, κωμικό και ηρωικό, δίνει την αίσθηση μιας γλυκόπικρης γιορτής.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Γιαννακός

Καλλιτεχνική επίβλεψη: Κώστας Γάκης

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου

Μουσική: Θανάσης Ισιδώρου

Φωτισμοί:

 

Διανομή:


Βλαδίμηρος:
Στέλιος Γιαννακός

Εστραγκόν: Θανάσης Ισιδώρου

Μουσικός 1/ Πότζο : Σταύρος Μαρκάλας

Μουσικός 2/ Λάκυ/ Αγόρι : Δημήτρης Μαμιός

«Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2018

Η μονόπρακτη τραγωδία του Όσκαρ Ουάιλντ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απαγορεύτηκε στην πουριτανική Αγγλία του 19ου αιώνα, είναι ένα σκοτεινό ποίημα για την σαρωτική δύναμη του ανεκπλήρωτου πόθου που μπορεί να γεννήσει τέρατα.

Η βιβλική ιστορία της Σαλώμης που χόρεψε μπροστά στον πατριό της Ηρώδη τον “χορό των 7 πέπλων” και ζήτησε ως αντάλλαγμα την κεφαλή του Ιωάννη “επί πίνακι” , στο έργο του Ουάιλντ μετατρέπεται σε μια ακραία ιστορία εμμονής και σύγκρουσης κάτω από το πάλλευκο, αμείλικτο φως της Σελήνης.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα,

Επιμέλεια κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Ερμηνεύουν: Μυρτώ Γκόνη

 

«Το Πορφυρό Νησί» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2018

Το αριστούργημα του κορυφαίου ρώσου δραματουργού Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ επέλεξε να ανεβάσει για το Δη.πε.θε. Κοζάνης και το Θέατρο Άλφα.Ιδέα η σκηνοθέτης Μαρία Βαρδάκα. Το Πορφυρό Νησί, μια πολιτική αλληγορία με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, με πολύ χιούμορ και καταιγιστική δράση από έναν δεκαμελή θίασο, θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο Θέατρο Άλφα – Ιδέα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δη.πε.θε. Κοζάνης.

Η Μαρία Βαρδάκα αναλαμβάνει να μας συστήσει ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας σε νέα δική της μετάφραση.  Ο θίασος του Γκενάντι Παμφίλοβιτς ετοιμάζεται να ανεβάσει το έργο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου συγγραφέα:  η προετοιμασία της παράστασης γίνεται μπροστά στα μάτια μας και έτσι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της «κουζίνας» του θεάτρου με τις απροκάλυπτες, γαργαλιστικές ίντριγκες των ηθοποιών, τη ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών και τον πανικό των παρασκηνίων. Όταν όλα είναι πια έτοιμα, οι ηθοποιοί του Γενάντι Παμφίλοβοτς θα μας αφηγηθούν μια αλληγορική ιστορία για τα παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των λαών. Αυτό που καταγγέλλει ο Μπουλγκάκοφ μέσα από την τρανταχτά κωμική αλληγορία του Πορφυρού Νησιού,  φαντάζει σαν μια αέναη επανάληψη της ιστορία των λαών και αναπόφευκτα μας φέρνει στο νου την κατάσταση της δικής μας χώρας, του δικού μας λαού, που η τρέχουσα συνθήκη της οικονομικοκοινωνικής κρίσης έβγαλε τόσο δυναμικά στο προσκήνιο. Κι ενώ παρακολουθούμε έναν ρωσικό θίασο του 1928 να ανεβάζει ένα παραμύθι για ένα φανταστικό νησί που κατοικείται από ερυθρόδερμους ιθαγενείς, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε τα πάθη και τις αγωνίες όλων των θιάσων παγκοσμίως, τη μοίρα όλων των λαών παγκοσμίως και την αέναη πάλη της τέχνης ενάντια στη λογοκρισία και ενάντια στη χρήση της για σκοπούς εντελώς αντιφατικούς με την ίδια την τέχνη, η οποία είναι ο ορισμός της  απόλυτης ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Μουσική επιμέλεια: Βάλια Σεβροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Λιόντου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Σαββάκη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Εύα Βάρσου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Κακαβούλας, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπούγος, Δημήτρης Ντάσκας, Ευθύμιος Ξυπολιτάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Σκούρτας, Γιάννης Φιλίππου

Συμπαραγωγή Δη.πε.θε. Κοζάνης και Θέατρο Άλφα – Ιδέα

2ο Duet Υοurself Festival

Το 2ο Duet Υοurself Festival θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμα φορά στο θέατρο μας και θα ανακοινωθούν προσεχώς οι ημερομηνίες διεξαγωγής του.

Θεατρικά Σεμινάρια

Διδάσκεις καλύτερα αυτό που περισσότερο χρειάζεσαι να μάθεις.

Richard Bach

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα μετά από τον πολύπλευρο και πολύμορφο κύκλο σεμιναρίων του περασμένου χρόνου, που γέννησε δύο παραστάσεις “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές” και “Θα σου πω μια ιστορία που τη λένε Ικαρία”, ανοίγει αυτή τη θεατρική περίοδο το νέο κύκλο σεμιναρίων, μετατρέποντας τη σκηνή του Άλφα.Ιδέα σε ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής γνώσης, πειραματισμού και δημιουργικών συναντήσεων.

Μέσα από αυτοσχεδιαστικές, μουσικές, σωματικές και δημιουργικές διαδρομές τα 3 σεμινάρια του θεάτρου Άλφα.Ιδέα επιδιώκουν να εμπλουτίσουν, να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τα θεατρικά εργαλεία και του τρόπους έκφρασης σπουδαστών αλλά και επαγγελματιών ηθοποιών. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες ανταλλαγής γνώσης αλλά και αμφισβητώντας τους κυρίαρχους τρόπους μετάδοσης της θεατρικής γνώσης, το θέατρο Άλφα.Ιδέα συνεχίζει το εκπαιδευτικό του ταξίδι.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1

Νήσος Σαμοθράκη, μια θεατρική καταγραφή.

Πρακτικό σεμινάριο documentary theater και σωματικού θεάτρου από τον Κώστα Γάκη και τον Άκη Φιλιό.

Documentary theater
Το documentary theater είναι το θέατρο που χρησιμοποιεί προϋπάρχον υπαρκτό και αληθινό υλικό από εφημερίδες, συνεντεύξεις κ.α ως πηγή για τη συγγραφή του σεναρίου, ιδανικά χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο.

Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Από την Ικαρία στη Σαμοθράκη

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου documentary theater με τίτλο “Νήσος Ικαρία, μια θεατρική καταγραφή”, το θέατρο Άλφα.Ιδέα, συνεχίζει το ταξίδι αυτό σε ένα άλλο νησί, τη Σαμοθράκη.

Έχοντας στις αποσκευές τους την εμπειρία, το ταξίδι και τις παραστάσεις στην Ικαρία που ήταν το αποτέλεσμα του προηγούμενου σεμιναρίου και με μια συνεργασία που γεννήθηκε μέσα στο σεμινάριο αυτό, ο Κώστας Γάκης και ο Άκης Φιλιός αναλαμβάνουν να καταγράψουν θεατρικά, ένα άλλο νησί γεμάτο ιστορίες από το μακρινό παρελθόν αλλά και από το τώρα, ιστορίες αληθινές που μέσω της θεατρικής έρευνας και των εργαλείων του σωματικού θεάτρου θα γίνουν αφορμή για μάθημα αλλά και θα ζωντανέψουν σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού.

Το σεμινάριο αυτό  έχει ως στόχο την θεατρική αποτύπωση ενός τόπου και τη δημιουργία μιας παράστασης βασισμένης στις ιστορίες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα ασχοληθεί με ιστορίες του νησιού και θα τις μεταπλάσει σε παράσταση η οποία θα δοθεί το καλοκαίρι σε νοηματοδοτημένα μέρη του νησιού.

Το πλάνο δράσης περιλαμβάνει, εκτός των καθιερωμένων συναντήσεων της ομάδας κάθε Σάββατο, στο θέατρο Άλφα.Ιδέα μια εβδομαδιαία επίσκεψη στο νησί την περίοδο του Πάσχα και φυσικά μια ακόμα εβδομάδα παραμονής και τελικού στησίματος της παράστασης στη Σαμοθράκη προς τα μέσα ή τέλη του καλοκαιριού του 2018.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στις εαρινές και θερινές εκδηλώσεις του θεάτρου Άλφα.Ιδέα.

Συναντήσεις: Kάθε Σάββατο 10:00-13:00

Διάρκεια: Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα

Κόστος ανά μήνα: 50 ευρώ ανά μήνα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2  “ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ”

Δημιουργικό σεμινάριο μουσικού θεάτρου και  σωματικών κρουστών από τον Κώστα Γάκη και τη Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη.

Ο Κώστας Γάκης και η Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη έχοντας στις αποσκευές τους την εμπειρία από το περσινό μουσικό σεμινάριο καθώς και την παράσταση Λαλιές του κόσμου θαυμαστές που ήταν αποτέλεσμα του σεμιναρίου αυτού ξεκινούν από κοινού ένα νέο σεμινάριο με κέντρο τον ήχο, το σώμα και φυσικά το θέατρο.

Πώς ένας ήχος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ρόλο και πώς ανακαλύπτω τους ήχους που κρύβει ο  ρόλος;

Ο Κώστας και η Τζωρτζίνα θα επιχειρήσουν μέσα από πολυφωνικές και ρυθμικές ασκήσεις, με τη χρήση του σώματος ως κρουστικού – μουσικού οργάνου, με την σύνθεση ηχητικών τοπίων από καθημερινά αντικειμένα, με ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και φυσικά με το σωματικό θεατρικό παιχνίδι να φέρουν τους σπουδαστές σε επαφή με τους ήχους μέσα και έξω τους. Το Body Music (μουσική του σώματος) έρχεται να αναβιώσει στοιχεία από τις ποικίλες παραδόσεις του κόσμου και μέσω αυτών να μας ταξιδέψει σε απεριόριστες μουσικές κατευθύνσεις: Afro, Cuban, Funk, και φυσικά Ελληνικές.

Οι μουσικοί διάλογοι που θα φτιαχτούν, η χρήση παραμυθιών και μουσικής πάνω στη σκηνή σε συνδυασμό με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ομάδας θεάτρου του ήχου, που θα εκπροσωπεί το θέατρο Άλφα.Ιδέα στου δρόμους της πόλης, στις στοές, στις γειτονιές, στα πάρκα και στις πλατείες δημιουργώντας μικρές ηχητικές – θεατρικές οάσεις στις ξέρες του αστικού τοπίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε ηθοποιό ή σπουδαστή και σπουδάστρια υποκριτικής ενδιαφέρεται να διευρύνει τη ρυθμική του αντίληψη ήχο μέσω της κίνησης και της Συναντήσεις: κάθε Κυριακή 10:00 – 13:00

Διάρκεια: Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα

Η επιλογή θα γίνει από βιογραφικά.

Αποστολή βιογραφικών στο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3 “Φανταστικές σκάλες για αληθινά ρόδα”

Σεμινάριο με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Άρτεμη Γρύμπλα

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής με συνοδοιπόρο την Άρτεμη Γρύμπλα ξεκίνησαν τον περασμένο θεατρικό Χειμώνα στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα, ένα σεμινάριο με αφορμή το σύστημα Στανισλάβσκι  και επιρροές από τον Βαχτάνγκοφ, τον Λι Στράσμπεργκ και την Στέλλα Άντλερ.

Μέσα από ποιητικούς αυτοσχεδιασμούς, σωματικές ασκήσεις και εσωτερικές διαδρομές ξεκίνησαν ένα ταξίδι εξερεύνησης της ατομικής έκφρασης, δουλεύοντας με επιμονή για την ανακάλυψη των καλύτερων τρόπων να υπηρετούμε τις ιστορίες και τους χαρακτήρες πάνω στη θεατρική σκηνή.

Το διαρκές ερώτημα “Πως μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του” γίνεται και πάλι το επίκεντρο αυτού του δεύτερου σεμιναριακού κύκλου.

Ο Κωνσταντίνος και η Άρτεμις αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τις διαδρομές που ανοίχτηκαν στον προηγούμενο σεμιναριακό κύκλο αλλά και να επανεκκινήσουν διαδρομές που υπήρξαν αποτελεσματικές, με σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας που αυτοσαρκάζεται, παίζει, διαβάζει ποιήματα, διαβάζει φιλοσοφία και μεγάλα κείμενα, γίνεται μικρό παιδί και σοβαρός ενήλικας, εξερευνά μεγάλους ρόλους, φτάνει στα άκρα κι ύστερα ξαναγυρνά και μαθαίνει πώς φτιάχνεις μία φανταστική σκάλα για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό.

Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 13:00 – 17:00

Διάρκεια: Οκτώβριος 2017– Ιούνιος 2018

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα

 Η επιλογή θα γίνει από βιογραφικά

Αποστολή βιογραφικών στο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4

Improv για ηθοποιούς

Πρακτικό σεμινάριο από την Άρτεμη Γκαι την Βασιλική Κίσσα

Η Άρτεμις Γρύμπλα και η Βασιλική Κίσσα δανείζονται τα βασικά εργαλεία της εκπαίδευσης των αυτοσχεδιαστών και εξερευνούν  την χρησιμότητα τους στην διαδικασία δημιουργίας ενός ρόλου και εκπαίδευσης ενός ηθοποιού, για να γίνει ένας ηθοποιός – δημιουργός, ένας ηθοποιός ελεύθερος από κριτική σκέψη, που εμπιστεύεται την παρόρμηση και απολαμβάνει κάθε του στιγμή στην σκηνή.

Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο – Improv Comedy Theater αποτελεί ένα μοναδικό είδος θεάτρου, όπου όλα δημιουργούνται επί σκηνής και ενώπιον του κοινού για μία μοναδική παράσταση, αντλώντας έμπνευση από εκείνη τη στιγμή.

Συναντήσεις: κάθε Κυριακή 13:00 -16:00

Διάρκεια: Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα

Κόστος ανά μήνα: 50 ευρώ ανά μήνα

 Η επιλογή θα γίνει από βιογραφικά

Αποστολή βιογραφικών στο

 

Θέατρο Άλφα.Ιδέα

28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32
Τηλέφωνο: 21 0523 8742

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

1 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Παρακολουθήσαμε την ταινία “Emoji” στα Village Cinemas στην αίθουσα Kids

Το «Καληνύχτα μέρα» στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη