in

Οι “3 Σωματοφύλακες” μας κατέπληξαν!

Το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα στο Θέατρο Ακροπόλ έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε! Όμως, η φετινή παραγωγή, οι 3 Σωμαφύλακες που φέρει την υπογραφή τη νέας εταιρείας θεατρικών παραγωγών « Σοφή Κουκουβάγια» ξεχωρίζει σε ύφος, μουσικότητα, χρώμα, μετάδοση συναισθημάτων…

img_20161008_152540

Η υπόθεση του έργου αφορά σε ένα νεαρό αγόρι, τον Ντ’ Αρτανιάν, που ξεκινάει από ένα μικρό χωριό της Γαλλίας με μοναδικό του όνειρο να γίνει ένας από τους γενναίους άντρες που βρίσκονται στο πλευρό του βασιλιά για να τον υπερασπιστούν. Μέσα από συμπτώσεις και παρεξηγήσεις θα γνωρίσει τους τρεις σωματοφύλακες, Άθω, Άραμι, Πόρθο, με τους οποίους θα αναπτύξει βαθιά φιλία και αδελφική αφοσίωση. Απρόσμενα, θα του δοθεί μια αποστολή, η εκτέλεση της οποίας είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνη». Θα τα καταφέρει, με τη βοήθεια των συντρόφων του, να μην απογοητεύσει την όμορφη Κωνστάνς?

img_20161008_162756

Η παράσταση αναμφίβολα διαθέτει ξεκάθαρη δομή και νοηματική συνέχεια επεισοδίων, που σε καμία περίπτωση δε κουράζει το θεατή. Ο Βασίλης Νικολαΐδης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, από σκηνοθετικής άποψης! Η γοργή εξέλιξη και οι εναλλαγές των σκηνών εντείνουν το ενδιαφέρον του θεατή και δίνουν μια ολοκληρωμένη δομή στο έργο. Μα και το κείμενο του οποίου τη διασκευή έκανε ο Φίλιππος Μανδηλάρας είναι απόλυτα κατανοητό και δεν αφήνει κενά στα νοήματα, ούτε επαναλαμβάνεται κουραστικά! Διαθέτει χιούμορ, φρεσκάδα και ζωηράδα.

Μπορεί να είχαμε συνηθίσει από τις παραστάσεις του ίδιου θεάτρου τη παρουσία ζωντανής μουσικής πλησίον της σκηνής, αλλά, πιστέψτε με, το φετινό αποτέλεσμα με τις υπέροχες μουσικές συνθέσεις του Θωμά Καραχάλιου, που σε κερδίζουν τόσο σε μελωδία όσο κα σε στίχο, διόλου δεν χάνει από τη ουσιαστική μαγεία του θεάτρου.

img_20161008_164852

Όσο για τους ηθοποιούς, εκπληκτικοί και ταλαντούχοι! Ο Αλέξανδρος Αχτάρ μας κέρδισε από την αρχή, αφού μας μετέφερε το χαρακτήρα του Ντ’ Αρτανιάν, του νεαρού που διαθέτει τόλμη, αγνότητα και καθαρότητα ψυχής, απλότητα και ειλικρίνεια, γενναιότητα και αφοσίωση στο στόχο του! Εξαιρετικοί και οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους τρεις σωματοφύλακες,με το Κωνσταντίνο Αρνόκουρο στο ρόλο του Άραμι , το Πάρι Θωμόπουλο στο ρόλο του Πόρθου και το Χρήστο Καπενή σε αυτόν του Άθω. Κατάφεραν να διαφανεί το ήθος και η σοβαρότητα από τη μια, το χιούμορ και οι αστεϊσμοί από την άλλη.

Η παράσταση γεννά πλήθος συναισθημάτων επί σκηνής, συμπόνια για τον ήρωα που βρίσκει εμπόδια στο δρόμο του, θυμό απέναντι στο Καρδινάλιο (τον εχθρό του βασιλιά και της βασίλισσας), φόβο για την πιθανή αποτυχία του ήρωα, ενθουσιασμό και ανακούφιση για την τελική έκβαση της ιστορίας…

img_20161008_155229

Η διδασκαλία της ξιφασκίας από τον Γεννάδιο Πάτση έδωσε άριστο αποτέλεσμα στη σκηνή σε τέτοιο σημείο ώστε οι μικροί θεατές ταυτίστηκαν με τους ξιφομάχους και θαύμασαν τη δεινότητά τους στη χρήση του σπαθιού!

Και φυσικά δεν έμειναν απαρατήρητα τα υπέρλαμπρα κοστούμια που επιμελήθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ, δίνοντας αριστοκρατική πινελιά στο βασιλιά, τη βασίλισσα και το Καρδινάλιο, ενώ οι μεγάλες κάπες μας ταξίδεψαν στην εποχή των σωματοφυλάκων και έδωσαν αέρα και κίνηση στους ηθοποιούς.

img_20161008_165409

Το σύνθημα της παράστασης, « Ένας και όλους και όλοι για έναν» γίνεται σύνθημα για ολόκληρη τη παραγωγή, δίνοντας το καλύτερο θεατρικό αποτέλεσμα.

…και αν δεν έχει μπει στη λίστα σας ως “η παράσταση που πρέπει να παρακολουθήσουμε”, καλά θα κάνει να μπει!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

6 Comments

Leave a Reply
  1. Καλή εκτέλεση της γνωστής ιστορίας αλλά έλειπε το “αλατοπίπερο”, χωρίς ιδιαίτερο χιούμορ και αγωνία . Ωραία κοστούμια, μουσική και ρεαλιστικά αντίγραφα χώρων μέσω βιντεογουόλ.

Αφήστε μια απάντηση

Μαγειρέψαμε με τα ποδαράκια μας στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο!

Πήγαμε στο “Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας”