γράφει η Δήμητρα Τσιαούση
Το elamazi συνάντησε τον ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Ωκεανών». Η ίδια είναι ευρέως γνωστή για τη σειρά βιβλίων «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» με θέμα τη προστασία του περιβάλλοντος κερδίζοντας συνεχώς την αναγνώριση και εκτός συνόρων.
Η κουβέντα μας δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο νέο της βιβλίο, αλλά μας εξομολογείται για τα νέα μονοπάτια της μητρότητας που γνώρισε μόλις πρόσφατα, την ακτινοβολία των βιβλίων της σε κόσμους μακρινούς, καθώς και για την γνώμη της σχετικά με το ρόλο του βιβλίου προς αφύπνιση του κοινού. Απολαύστε την!
- Πώς νιώθετε με τη μεγάλη επιτυχία που λαμβάνουν τα βιβλία σας στο εξωτερικό, δεδομένου ότι πλέον βρίσκονται στα ράφια μεγάλων χωρών όπως της Κίνας και του Αραβικού Κόσμου;
Είναι μεγάλη ικανοποίηση που τα βιβλία κατάφεραν να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων μας. Οι ήρωες των βιβλίων είναι παιδιά από πολλές χώρες με ένα κοινό όραμα να σώσουν τον πλανήτη μας που όλοι μοιραζόμαστε.
- Ο νέος σας ρόλος, αυτός της μητέρας, πόσο πιστεύετε ότι θα διαμορφώσει το νέο σας προφίλ ως συγγραφέα και πόσο έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο γύρω σας;
Έχω αρχίσει να ενδιαφέρομαι να γράψω πρακτορικά βιβλία και για πιο μικρά παιδιά, κάτι που συζητάω καιρό με τον εκδοτικό οίκο αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω ακόμη. Πιο σημαντικά όμως, σαν γονέας αισθάνομαι ακόμα πιο έντονα την σημασία του να βελτιώσουμε την κατάσταση στον πλανήτη μας. Οδεύουμε προς το να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έναν χρεωκοπημένο περιβαλλοντικά κόσμο, με την κλιματική αλλαγή, θάλασσες γεμάτες πλαστικά, δάση αποψιλωμένα και την βιοποικιλότητα να εξαφανίζεται. Έναν κόσμο όπου δεν μπορείς να απολαύσεις την φύση ή να φας τίποτα με ασφάλεια. Όπως είπα πρόσφατα, πλέον συνειδητοποιώ πως οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι.
- Αναφορικά με το νέο σας βιβλίο «Τα Τέρατα Των Ωκεανών», που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες, ποια είναι η νέα αποστολή που θα αναλάβουν να περατώσουν τα παιδιά;
Ο αναγνώστης καλείται να σώσει τον κόσμο από το πλάνο του κακού Ιβάν φον Βαμπάουερ να κατακτήσει τους ωκεανούς μας και να τους καταστρέψει. Στη διάθεσή του έχει τέσσερα ισχυρά τέρατα, που θα πρέπει οι Πράκτορες του Πλανήτη να σταματήσουν. Για να το καταφέρουν, ο αναγνώστης παρέα με τους επίλεκτους Πράκτορες, θα πρέπει να ταξιδέψει μακριά και να εξοντώσει τα τέρατα μέχρι την επόμενη Πανσέληνο, μέσα σε 48 ώρες. Ο στόχος μου είναι μέσα από αυτό το βιβλίο, τα παιδιά να μάθουν γι’ αυτά τα – πραγματικά – τέσσερα τέρατα που είναι και οι κύριες απειλές των ωκεανών μας, αλλά και το τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να τα σταματήσουμε. Στην πορεία ο αναγνώστης διαπιστώνει πως αυτά τα τέρατα τα έχουμε δημιουργήσει φυσικά οι άνθρωποι και όχι ο πανούργος Ιβάν.
- Η νέα τεχνολογία έχει σημαντική θέση στο βιβλίο αυτό και με ποιο τρόπο;
Χρησιμοποιώ τα QR codes σαν μικρά επιπλέον στοιχεία που μπορεί ο Πράκτορας-αναγνώστης, ο πραγματικός πρωταγωνιστής των βιβλίων της σειράς, να εξιχνιάσει με ένα smartphone. Μου δίνουν την δυνατότητα να προσφέρω στον αναγνώστη ηχητικά μηνύματα και επιπλέον πληροφορίες – διασκεδαστικές όπως θεατρική απόδοση απο διαλόγους ηρώων ή εκπαιδευτικές, όπως πληροφορίες για τα θαλάσσια πάρκα της χώρας μας – που θα αποσπούσαν απο την βασική πλοκή. Δεν είναι απαραίτητα για την ανάγνωση των βιβλίων αλλά προσθέτουν για αυτόν που έχει την διάθεση να τα ανακαλύψει.
- Η θεματική των βιβλίων σας είναι βασισμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος. Τα βιβλία πόση δύναμη έχουν να γαλουχήσουν τους νέους ανθρώπους στον ορθό τρόπο σκέψης και δράσης;
Τα βιβλία πιστεύω πως έχουν μεγάλη δύναμη αλλά δεν αρκούν. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια κατά την γνώμη μου. Το σχολείο είναι επίσης σημαντικό, αλλά η παιδεία ξεκινάει από το σπίτι. Η σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά έχει να κάνει καταρχάς με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και μέριμνα για το κοινό καλό.
- Από πού εμπνευστήκατε τα ονόματα των ηρώων της νέας σας ιστορίας «Τα Τέρατα Των Ωκεανών» ;
Το μεγάλο μυστικό είναι πως ο άνδρας μου με βοηθάει πολύ στην ονοματοδοσία των ηρώων, καλών και κακών. Είναι το κρυμμένο ταλέντο πίσω από τα βιβλία!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Η ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της. Το πρώτο βιβλίο της Ελένης, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ βρέθηκε στις βραχείες λίστες για το βραβείο Βίτω Αγγελόπουλου, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, στα Βραβεία Βιβλίου Public και στα Βραβεία Αναγνώστη, όπου κατατάχτηκε πρώτο από τα βιβλία γνώσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Κάποιοι πιστεύουν ότι η 00Συγγραφέας είναι η Διοικητής Δ, αλλά δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει. Αντιθέτως η Ελένη ισχυρίζεται ότι γνώρισε τη Δ τυχαία κατά τη διάρκεια κατάβασης στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Σέρο Νέγκρο της Νικαράγουα με σανίδα σερφ.
Περισσότερες πληροφορίες για την συγγραφέα μπορείτε να δείτε εδώ.