Επισκεφθήκαμε την αξιόλογη πολυθεματική έκθεση αφιερωμένη στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων ΙΔΕΑ στον Ελληνικό Κόσμο όπου φιλοξενείται νιώθοντας δέος και σεβασμό για την πολυπλοκότητα της σκέψης για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων της εποχής.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το ΕΜΑΕΤ και χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη επιμέλεια στην οργάνωση των θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται 23 θεματικές ενότητες, όπως η Ιατρική, η Ναυπηγική και οι Τηλεπικοινωνίες.
Ολόκληρη η έκθεση είναι δομημένη πάνω στην σύλληψη της ΙΔΕΑΣ και στοχεύει στη κατάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου, στην μετάβαση στον ορθολογισμό. Η ακρογωνιαίος λίθος της σύλληψης και πραγμάτωσης της ιδέας από σημαντικούς εκπροσώπους του αρχαίου ελληνικού κόσμου είναι η παρατήρηση και η δοκιμή-πείραμα.
Πλούσιο υποστηρικτικό υλικό, συνταιριάζει την σύγχρονη τεχνολογία με το χθες και προσδίδει στην έκθεση διαδραστικότητα και επικοινωνία παρελθόντος-παρόντος. Κινούμενες εικόνες και παιχνίδια (3D animation), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πλαισιώνουν το υλικό ζωντανεύοντας τα μπρος τα μάτια των επισκεπτών.
Για τους επισκέπτες που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενες εκθέσεις γύρω από την ίδια γενικότερη θεματική (Αρχαία ελληνικά επιτεύγματα), ιδίως του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με βασικό εκπρόσωπο τον κύριο Κ. Κοτσανά, θα αντιληφθούν ότι τα αρκετά από τα επιτεύγματα της συγκεκριμένης έκθεσης περιλαμβάνονται στην παρούσα ΙΔΕΑ, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά. Απώτερος σκοπός της έκθεσης ΙΔΕΑ είναι να γίνει κατανοητός ο συνολικός τρόπος θεώρησης των Αρχαίων με εκτενέστερες αναφορές σε 23 θεματικές ενότητες.
Επιτεύγματα γίνονται πρόδρομοι του σήμερα, όπως της ατμομηχανής και της αυτοματοποίησης και δίνουν το έναυσμα για την εύρεση του «κρίκου» σκέψης και σύλληψης της ΙΔΕΑΣ και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού.
Είναι βέβαιο πως οι επισκέπτες θα μαγευτούν από τα «ζώντα» εκθέματα και θα νιώσουν δέος για την ευρύτητα και την πολυπλοκότητα ορισμένων!
Ιδανικό θα ήταν να παρακολουθήσετε συνοδευτικά την νέα προβολή στην ΘΟΛΟΝ με τίτλο «Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή». Η προβολή καλεί τον επισκέπτη σε μια αναδρομική βόλτα στον «Ιερό Βράχο» στα άρτιας αρχιτεκτονικής κτήρια της Ακρόπολης, όπως το Ερέχθειο και ο Παρθενώνας. Τι κοσμούσαν τα κτίσματα και πως δέσποζε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Την επιμέλεια της προβολής ανέλαβαν επιστήμονες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του καθηγητή Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη.
Για τους μικρούς λάτρες της έκθεσης, σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές δημοτικού την Μεγάλη Εβδομάδα στον Ελληνικό Κόσμο τις πρωινές ώρες με δήλωση συμμετοχής στο χώρο, οπότε σπεύσατε σε δηλώσεις!
πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ και για την προβολή εδώ.
Εξαιρετική ιδέα!!!
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες
Ενδιαφερον
Εξαιρετική έκθεση, την οποία οφείλουν να επισκεφτούν όλα τα σχολεία!
Ωραία ιδέα
Μπραβο
Υπεροχο