in

Απογοητευτική «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Ανήκουμε στη μερίδα των θεατών που δεν μας άρεσε η φετινή παράσταση που ανεβάζουν οι Μαγικές Σβούρες. Μόνο δύο θετικά σημεία θα μπορούσα να αναφέρω: τα πολύ ωραία κοστούμια και τα υπέροχα μουσικά κομμάτια που διάλεξε ο κ. Αδάμης για να ντύσει την ιστορία.
Τα αρνητικά σημεία δυστυχώς είναι πολλά:
Αρχικά, ενώ είναι γνωστό ότι η ιστορία της Αλίκης είναι λίγο μπερδεμένη και χαοτική, η σκηνοθεσία δεν βοήθησε καθόλου στην κατανόηση των αλλεπάλληλων γεγονότων. Πιστεύω ότι τα παιδιά που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο δεν θα κατάλαβαν και πολλά πράγματα.
Δεύτερον, η σκηνοθεσία ήταν επίπεδη και άνευρη. Οι ηθοποιοί απλώς έμπαιναν και έβγαιναν από τη σκηνή με μοναδικό σκηνοθετικό «εύρημα» μια στροφή γύρω από τον εαυτό τους.
Επίσης, οι φωτισμοί ήταν σχεδόν στάσιμοι. Δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Κανονικά θα έπρεπε να αλλάζουν σε κάθε επεισόδιο για να δημιουργείται διαφορετική ατμόσφαιρα.
Τρίτον, η διασκευή του βιβλίου ήταν μια απλή αναφορά στα γεγονότα. Κάτι σαν δραματοποίηση. Μόνο σε δύο σκηνές είδα σκηνοθετική παρέμβαση: στη σκηνή με τις πόρτες και στη σκηνή του τσαγιού. Το θέατρο είναι πολλά παραπάνω από απλή παράθεση γεγονότων.
Και τέλος, δεν παρατήρησα καμία εμβάθυνση στα όνειρα της Αλίκης. Περίμενα, η σκηνοθεσία να εκμεταλλευτεί τους συμβολισμούς του μυθιστορήματος, τις αλληγορίες, τα αινίγματα ή ακόμη και τις μαθηματικές έννοιες που χρησιμοποιούνται. Δυστυχώς, τίποτα από αυτά.
Τα τελευταία χρόνια το παιδικό θέατρο έχει εξελιχθεί πολύ. Πολλοί δημιουργοί, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην ποιότητα, την έμπνευση, την ανατρεπτικότητα στις παραστάσεις τους. Και μας έχουν «καλομάθει» σε εξαιρετικές δουλειές. Έτσι γινόμαστε αυστηροί κριτές απαιτώντας από τους δημιουργούς ολοένα και ανώτερο επίπεδο στα θεάματα για τα παιδιά μας.

19 Comments

Leave a Reply
  1. Αδικη κριτικη! Χωρις να ξερουμε πολλες παραμετρους.Ποσο χρονων ηταν τα παιδια σας που το ειδαν? Επισης δεν αναφερετε καθολου εαν αρεσε στα παιδια σας. Αν και πιστευω οτι το συγκεκριμενο βιβλιο δεν απευθυνεται σε όλους ουτε σε μικρες ηλικιες!

    • Έχετε δίκαιο, δεν ανέφερα τη γνώμη των παιδιών. Η κόρη μου έντεκα χρόνων και μια συνομήλικη φίλη της βαρέθηκαν από το πρώτο μέρος. Δεν τους άρεσε. Όπως και να έχει κατέθεσα την προσωπική μου γνώμη και είναι πολύ πιθανόν να απέχει από τη δική σας.

  2. Νομίζω από μόνη της η ιστορία της Αλίκης είναι ένα μπλεγμένο κουβάρι.Την είδα κι εγώ την παράσταση και ειμαι από αυτές που ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα γιατί πολύ απλά δεν περίμενα από κανέναν σκηνοθέτη να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι οταν δεν μπορεί η ιδια η ιστορία να γίνει κατανοητή όσες φορές κι αν την διαβάσεις.

  3. κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ προσεγμένη παράσταση.Η Αλίκη είναι ένα δυσνόητο έργο από μόνο του, θέλει λίγη προετοιμασία πριν την δεις και τα παιδιά σίγουρα να έχουν διαβάσει το βιβλίο Σαν έργο δεν μου αρέσει καθόλου αλλά δεν θα την έχανα την παράσταση από τις Μαγικές Σβούρες και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ (σε μικρούς και μεγάλους).

  4. Είδαμε την παράσταση την Κυριακή με προσκλήσεις από το Έλα μαζί. Πρώτον ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις και δεύτερον συμφωνούμε με την παραπάνω κριτική διότι και εμείς βαρεθήκαμε λίγο. Και οι δυο μου γιοι κουράστηκαν και ήθελαν να φύγουμε.

  5. “…Τα τελευταία χρόνια το παιδικό θέατρο έχει εξελιχθεί πολύ. Πολλοί δημιουργοί, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην ποιότητα, την έμπνευση, την ανατρεπτικότητα στις παραστάσεις τους. Και μας έχουν «καλομάθει» σε εξαιρετικές δουλειές. Έτσι γινόμαστε αυστηροί κριτές απαιτώντας από τους δημιουργούς ολοένα και ανώτερο επίπεδο στα θεάματα για τα παιδιά μας.”
    τα είπες όλα Γεωργία!!!

  6. Οι προτιμήσεις είναι πάντα υποκειμενικές. Σημασία έχει η άποψη των παιδιών για τις παραστάσεις. Όταν αυτά περνούν καλά, το ίδιο κι εμείς. Πάντως δεν νομίζω ότι η παράσταση είναι για παιδιά 10 και 11 ετών.

  7. Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή η κριτική, άλλωστε η γεμάτη αίθουσα δείχνει ότι η παράσταση αρέσει..
    Προκειμένου να απολαύσουν την παράσταση τα παιδιά πρέπει να έχουν διαβάσει την ιστορία και να πάνε προετοιμασμένα. Άλλωστε από μόνο της η ιστορία είναι αρκετά μπερδεμένη..

  8. Είναι απολύτως θεμιτό να στέλνει ο καθένας από εμάς την άποψη και το σχόλιό του. Κάποια πράγματα όμως είναι αντικειμενικά και δε χρήζουν αμφισβήτησης. “ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ” λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η παράσταση όσο κι αν υπάρχει δυσαρέσκεια σε μερικά στοιχεία αυτής. Ήταν αντικειμενικά μια εξαιρετική παράσταση αποτέλεσμα μιας άρτιας συλλογικής προσπάθειας. Κρίμα που υπάρχει δυνατότητα μόνο για likes και όχι και για dislikes.

  9. Την είδαμε και εμείς την παράσταση και θα διαφωνήσω και εγώ με την κριτική! Το παραμύθι από μόνο του είναι αρκετά μπλεγμένο,δεν φταίει η παράσταση! Η παράσταση είναι αρκετά προσεγμένη απλά για τα μικρότερα παιδάκια θα πρέπει να διαβαστεί πρώτα το παραμύθι στο σπίτι και μετά να πάνε να δούνε την παράσταση!

  10. Προφανώς δεν γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους. Όπως λοιπόν ελεύθερα διατυπώνουμε στον παρόντα χώρο που μας φιλοξενεί τις απόψεις μας για όσα μας αρέσουν, είναι θεμιτό, νομίζω, να εκφραζόμαστε και για όσα δεν μας ικανοποίησαν. Για παράδειγμα, έστειλα εντυπώσεις για τον Εμίλ που μου άρεσε φοβερά, το ίδιο και στο παιδί μου. Σε κάποιους δεν άρεσε, θεμιτό, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να εγκαλούμαι γιατί μου άρεσε.Έτσι δεν είναι;
    Την Αλίκη την παρακολούθησα και εγώ. Προσωπικά, δυστυχώς, συμφωνώ με την συντάκτρια. Αλλά σημασία έχουν τα παιδιά. Η κόρη μου έχει δει πολλές φορές την κινηματογραφική απόδοση (Disney 1951) και έχουμε διαβάσει άπειρες φορές και το παραμύθι (είναι το αγαπημένο της).Μέχρι και τα φετινά της γενέθλια είχαν θέμα την Αλίκη. Παρ’ όλα αυτά πρώτη φορά μου είπε ότι δεν της αρέσει η παράσταση που παρακολουθούμε.

  11. Καλημέρα σας.
    Δυστυχώς θα συμφωνήσω με την georgia …
    Και σε μας δεν δώθηκε ο ενθουσιασμός και η χαρά που περιμέναμε..Το έργο είναι δύσκολο από μόνο του και όταν το κάνεις πρέπει να το κάνεις καλά !

    όμως παραμένει μια πρόταση καλή …

Αφήστε μια απάντηση

Μόλις κυκλοφόρησαν: Νέες βιβλιοπροτάσεις από Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τομ Τιριτόμ: Συν και πλην