in

Ήμασταν στην αφήγηση της Νίκης Κάπαρη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκμεταλλευόμενοι τη δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία των Αθηνών και έχοντας κάνει εγκαίρως κράτηση στην αφήγηση της Νίκης Κάπαρη με το Γιάννη Ψειμάδα ακούσαμε τους μύθους γύρω από τους  σκληρούς Κένταυρους της Ελληνικής Μυθολογίας μας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στη Πατησίων!

Για 8η συνεχή χρονιά η αφηγήτρια και ο μουσικοσυνθέτης περιδιαβαίνουν σε ιστορίες από τη μυθολογία μας μία Κυριακή το μήνα. Το πρόγραμμα είναι δελεαστικό και αγαπητό, γιατί συνδυάζει τόσο αφήγηση όσο και σχετική συζήτηση- παιχνίδι με την αρχαιολόγο Αριάδνη για την εμπέδωση των μύθων.

 

Ανανεωμένη η θεματολογία των αφηγήσεων ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με τους τερατόμορφους Κένταυρους που ως επί το πλείστον ήταν φασαριόζικα τέρατα και έμοιαζαν από τη μέση και πάνω με τους ανθρώπους. Αρχικά , έγινε αναφορά στο λαό  των Λαπίθων και στο γάμο του Πειρίθου και της Ιπποδάμειας με την παρουσία των Κενταύρων να παρεκτρέπονται προσβάλλοντας τις γυναίκες των Λαπίθων και προκαλώντας τη σύγκρουση με τους Λαπίθες.  Έπειτα, ο ρόλος των πιο ονομαστών Κενταύρων , όπως του εκδικητικού Νέσσου και του φιλάνθρωπου Χείρωνα.  Ο πρώτος παρενόχλησε τη γυναίκα του Ηρακλή Δηιάνειρα και συνέβαλε στο θάνατο του αντρός της. Πρόσωπα θνητά, όπως ο Πηλέας και η Θέτιδα , ο μικρός Ασκληπιός δέχτηκαν τη βοήθεια και τα θεραπευτικά διδάγματα του Χείρωνα, ο οποίος βρίσκει άδικο τέλος από το δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή, αλλά τελικά μετά από σοφή κρίση του Δία έγινε αστερισμός στο Γαλαξία μας, γνωστός ως  αστερισμός του Κενταύρου ή του τοξότη.

 

Η χρήση οπτικού υλικού από την Αριάδνη, την αρχαιολόγο του Μουσείου βοήθησε πολύ το ακροατήριο να κατανοήσει τους μύθους και να τους συνδέσει με την πραγματικότητα της ζωής των αρχαίων Ελλήνων!

Ο πλούτος της μυθολογίας μας είναι αστείρευτος και προσφέρει πολλά διδάγματα στα παιδιά  μας. Είναι όμορφο που συνεχίζεται αυτή η παράδοση και μεταφέρεται με αγάπη και ζήλο στους μεταγενέστερους εκπροσώπους μας!

Πήραμε και το κέρασμα με τους ξηρούς καρπούς στο τέλος της αφήγησης μας !

Πληροφορίες για επόμενες αφηγήσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του elamazi , στο προσωπικό λογαριασμό της αφηγήτριας  στο facebook :  ΝΙΚΗ ΚΑΠΑΡΗ- ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ    και στη σελίδα του μουσείου:  www.namuseum.gr   .

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

3 Comments

Leave a Reply
  1. αληθεια ειναι οτι έχουμε μεινει πίσω σαν οικογενεια στο κομματι μουσειο και παιδι!
    πιστευετε οτι ενα 5χρονο θα μ,πορουσε να παρακολουθησει μια τετοια εκδηλωση;

  2. Δυστυχώς χάσαμε αυτήν την αφήγηση αλλά έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές την κ. Κάπαρη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο και παλιότερα στη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου. Είναι αξεπέραστη. Προσωπικά πιστεύω ότι λόγω του γεγονότος ότι διατηρεί υψηλό το επίπεδο των αφηγήσεων της, απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά.

  3. Οι αφηγησεις της ΝΙκης Καπαρη απευθυνονται σε παιδια απο 5ετων και ανω. Νομιζω οτι απο το στιγμη που το παιδι μπορει να συγκεντρωθει σε μια οποιαδηποτε αφηγηση,μπορει και σε αυτην. Θα σας δοθει σιγουρα η ευκαιρια .

Αφήστε μια απάντηση

«Η μεγάλη των μικρών ζογκλέρ σχολή» στο Παίξε Γέλασε

13/12 «Κοντεύουμε;» παράσταση αφήγησης με την Παναγιώτα Κολοκυθά στον Παραμυθοπλάστη