in ,

΄Ερχονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκες στο Ιδρυμα Θεοχαράκης τον Απρίλιο !!

A fragment of a painting depicting a young girl. Blue-eyed girl with a pigtail. Oil painting on canvas.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Ταξίδι στο κέντρο των βιβλίων | Για παιδιά 4-6 ετών

Εργαστήρι φιλαναγνωσίας για παιδιά.

Ένα εργαστήρι που γεννήθηκε από την αγάπη για το βιβλίο και τις ιστορίες. Με όχημα την δύναμη του προφορικού λόγου και το παιχνίδι, κάθε συνάντηση αποτελεί και μια στάση στη χώρα των βιβλίων και στα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.Κάθε μήνα και μια διαφορετική συνάντηση, κάθε μήνα και ένα διαφορετικό ταξίδι με βιβλία που ταιριάζουν σε κάθε εποχή. Σχεδιασμός-υλοποίηση-εμψύχωση: Παραμυθοκόρες Αντωνία Βέλλιου, Βασιλεία Βαξεβάνη.

Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Η άνοιξη είναι εδώ και ποιος ο καλύτερος τρόπος να την υποδεχτούμε από λίγη ποίηση! Σας προσκαλούμε να χαθούμε στις όμορφες εικόνες και τη μελωδικότητα των ποιημάτων του Ελύτη, να αναγνωρίσουμε την αξία της ποίησης στη ζωή μας και να ζωγραφίσουμε τις εικόνες που γεννούν μέσα μας τα λόγια του.

Έπειτα είναι η σειρά των παιδιών να γίνουν μικροί ποιητές, συνθέτοντας και παρουσιάζοντας τα δικά τους ποιήματα στην παρέα μας.

 

7 Απριλίου 2024

Κυριακή, 12:00-13:30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/taxidi-sto-kentro-ton-vivlion-gia-paidia-4-6-eton/

 

 

Ένας αφράτος κόσμος | Για παιδιά 4-6 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου: η αλχημεία της ζωγραφικής».

Βρες τη φιγούρα – Η ανθρώπινη μορφή στο έργο του Μιχάλη Οικονόμου.

Ο Μιχάλης Οικονόμου έμεινε γνωστός για το τοπία και την απεικόνιση της φύσης. Ελιές και κυπαρίσσια παίρνουν κεντρικό ρόλο σε πολλούς από τους πίνακες του έργου του. Μέσα από το ρομαντικό, αχλό φως του ζωγράφου, μοιάζουν συχνά να γέρνουν το ένα στο άλλο, σαν να μιλούν σε έναν διάλογο παλιό και αρχέγονο.

Και όμως, μέσα στους πιο πολλούς από τους πίνακες του υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες. Μικρές, διακριτικές αλλά διακριτές λένε τη δική τους ιστορία μέσα από τα έργα του ζωγράφου.

Αναζητούμε μαζί με τα παιδιά αυτές τις φιγούρες, τις παρατηρούμε και τις γνωρίζουμε. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα; Τι συναισθήματα μπορεί να κρύβουν; Ποια είναι η σχέση τους με το τοπίο γύρω τους;

Τα παιδιά εμπνέονται από το έργο του Οικονόμου και «κρύβουν» τις δικές τους ανθρώπινες μορφές στα δικά τους έργα.Σχεδιασμός-Υλοποίηση-Εμψύχωση: Παραμυθοκόρες (Αντωνία Βέλλιου, Βασιλεία Βαξεβάνη).

14 Απριλίου 2024

Κυριακή, 11:00-12:30

Περισσότερες πληροφορίεςστο https://thf.gr/el/events/enas-afratos-kosmos-gia-paidia-4-6-eton/

 

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτηκαι τηνεικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

 

Ενότητα 7: 6, 13 Απριλίου 2024 HenriRousseau

 

Σάββατο, 15:00-16:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/akoy-enas-pinakas-tragoydaei-gia-paidia-5-7-eton-12/

 

 

Taking Up Space | Γιαπαιδιά 7-12 ετών

Πόσο χώρο μπορεί να καταλάβει ένα έργο τέχνης; Μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του κάδρου του; Σε αυτό το εικαστικό εργαστήριο επισκεπτόμαστε ξανά γνωστά και άγνωστα έργα γυναικών δημιουργών, δίνοντας χώρο σε νέες ερμηνείες. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό Ελληνίδες ζωγράφους και γλύπτριες, να πειραματιστούν µε διαφορετικά υλικά και ετερόκλιτες τεχνικές και να εμπνευστούν από το έργο τους, δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα. ΣχεδιασµόςΠρογράµµατος: Χριστίνα Μπότσου. Μουσειοπαιδαγωγοί: Αναστασία Αγάθου, Δώρα Βασιλάκου, Μυρτώ Κακαρά, Χριστίνα Μπότσου

 

21 Απριλίου 2024 ΓαβριέλλαΣίµωσι

Κυριακή, 12:00-13:30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/taking-up-space-gia-paidia-7-12-eton/

 

 

Ταξιδεύοντας με τον Μικρό Πρίγκιπα | Για παιδιά 9-12 ετών

Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, φαντασίας και έκφρασης συναισθημάτων βασισμένο στον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

«Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια».

«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα μόνοι τους και είναι κουραστικό για τα παιδιά να τους εξηγούν πάντα και για πάντα πράγματα».

«Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει».

Ελάτε να μοιραστούμε την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, προσθέτοντας τις δικές σας συγγραφικές πινελιές μέσα από στοιχεία του χαρακτήρα σας, ανακαλύπτοντας νέους «προσωπικούς» πλανήτες και χρωματίζοντας με λέξεις όλα σας τα συναισθήματα!  Και να θυμάστε: αυτό που αξίζει είναι το «ταξίδι» με τις δικές σας «αποσκευές»! Με την σεναριογράφο, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ηθοποιό Ελπίδα Μηναδάκη(δημιουργική ομάδα «Σπίθες»).

 

6, 13, 20, 27 Απριλίου 2024

Σάββατο, 17:00-18:30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/taxideyontas-me-ton-mikro-prigkipa-gia-paidia-9-12-eton/

 

 

Αγκαλιάστε τη γη, σώστε τον πλανήτη! | Παράσταση για οικογένειες με παιδιά 4-8 ετών

Η κακιά Ρύπη με βοηθούς όλη την ανθρωπότητα θέλει να αυξήσει κι άλλο την θερμοκρασία της γης, να λιώσει τους πάγους και να καλύψει όλη τη γη με σκουπίδια. Στόχος της είναι να καταστρέψει τον πλανήτη για πάντα και να τον μετατρέψει στο βρώμικο βασίλειό της. Τα ξωτικά του δάσους, οι βοηθοί του πλανήτη, σε αντίθεση με την Ρύπη, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να προστατεύσουν όλα τα δέντρα, τα λουλούδια και τον καθαρό αέρα. Η Ρύπη,όμως, στέλνει ένα τοξικό αέριο για να κοιμίσει τα ξωτικά και έτσι να μην μπορούν να αντιδράσουν στα σχέδιά της!

Δύο ξωτικά δεν εισπνέουν αυτό το αέριο και αποφασίζουν να πάνε στο μέρος που κρύβεται η Ρύπη… Θα καταφέρουν όμως να την αντιμετωπίσουν; Θα καταφέρουν να της αλλάξουν γνώμη; Ο πλανήτης αρρωσταίνει και δεν έχει μείνει πολύς χρόνος… Τα ξωτικά μας χρειάζονται βοηθούς! Η λύση θα δοθεί από τα παιδιά!Θα καταφέρουν άραγε τα παιδιά να περάσουν τις δοκιμασίες και να βοηθήσουν τον πλανήτη;

Μια διαδραστική θεατρική παράσταση με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το φυσικό περιβάλλον με άξονα το θεατρικό παιχνίδι και τον χορό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Από τη θεατρική ομάδα Θέατρον.

6, 13 Απριλίου 2024

Σάββατο, 16:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/agkaliaste-ti-gi-soste-ton-planiti-gia-oikogeneies-me-paidia-4-8-eton/

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

Αντιμετωπίζοντας σύγχρονες προκλήσεις στην προεφηβεία και εφηβεία | Για ενήλικες

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν την προκλητική ηλικία της εφηβείας, ιδιαίτερα στην εποχή μας με τις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες. Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., HarvardUniversity, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

 

1 Απριλίου 2024 Αλλαγές στην εφηβεία

8 Απριλίου 2024 Υιοθέτηση των κλειδιών υποστήριξης συναισθηματικής νοημοσύνης EQ

15 Απριλίου 2024 Αναγνώριση των κρυφών μηνυμάτων που μεταφέρουν τα παιδιά

22 Απριλίου 2024 Κτίζοντας την επικοινωνία μεταξύ γονέων και εφήβων

29 Απριλίου 2024 Τρόποι καλλιέργειας των 4Α: αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοφροντίδα και αυτοπεποίθηση

 

Δευτέρα, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/antimetopizontas-sygchrones-prokliseis-stin-proefiveia-kai-efiveia-gia-enilikes/

 

 

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεσή της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν τη σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου.

Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

 

2 Απριλίου 2024 Portfolio Review

9 Απριλίου 2024 Σημειώσεις πάνω στο έργο του Van Gogh και του Katsushika Hokusai

16 Απριλίου 2024 H συμβολή του Edward Hopper στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής της φωτογραφίας

23 Απριλίου 2024 Οι τέχνες ως συγκοινωνούντα δοχεία: Νίκος Χουλιαράς

30 Απριλίου 2024 Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter

 

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Περισσότερες πληροφορίες στοhttps://thf.gr/el/events/fotografia-kai-alles-technes-gia-enilikes-13/

 

 

Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©” | Γιανέουςκαιενήλικες

H δημιουργός της ψυχολογικής τεχνικής “ΜetamythTherapythrough the Arts in Museums©” Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια/δραματοθεραπεύτρια BA, MA, HPC Reg.UK, ξεναγεί βιωματικά τους συμμετέχοντες στις περιοδικές εκθέσεις και στη μόνιμη συλλογή του μουσείου με ένα κάλεσμα στο συναίσθημα, σε σκέψεις εμπειρίες, αναμνήσεις και στα όνειρά τους. Στη βιωματική ξενάγηση οι συμμετέχοντες εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα.

 

6 Απριλίου 2024 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής».

Σάββατο, 18:00-21:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/metamyth-therapy-through-the-arts-in-museums-gia-neoys-kai-enilikes-4/

 

 

Το πορτρέτο, ο άνθρωπος και οι εικόνες του | Για ενήλικες

Εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφική πορτρέτων.

Σε αυτό το εργαστήριο αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία του σήμερα, αντλώντας τη θεματογραφία μας από σύγχρονες ψηφιακές εικόνες και συμμετέχουμε ενεργά στις επιλογές υλικών, μοντέλου και αισθητικού-εικαστικού αποτελέσματος. Με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη διδασκαλία διαφοροποιείται πλήρως από τα ψηφιακά μαθήματα και τις ψηφιακές εφαρμογές και αξιοποιεί στα μέγιστα την ανθρώπινη επιλεκτικότητα και την ανάγκη του ανθρώπου για  δημιουργία. Σχεδιασμό- υλοποίηση: ΤιτίναΧαλματζή, εικαστικός, ζωγράφος, εικονογράφος πορτραίτων στην Καθημερινή.

11, 18, 25 Απριλίου 16, 23 Μαΐου, 6 Ιουνίου 2024

Πέμπτη, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/to-portreto-o-anthropos-kai-oi-eikones-toy-gia-enilikes/

 

 

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες

Παραμόρφωση-ανακατασκευή.

Μέσα από τις τεχνικές της παραμόρφωσης και της ανακατασκευής δημιουργούμε αντικείμενα που μας δίνουν την αίσθηση της ισορροπίας αλλά και της ανατροπής και τα διακοσμούμε με την τεχνική της μονοτυπίας.Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

 

12 Απριλίου 2024

Παρασκευή, 18:00-21:30

Περισσότερες πληροφορίεςστο https://thf.gr/el/events/workshops-keramikis-gia-enilikes-3/

 

 

Το σπίτι που ονειρεύεται… | Για ενήλικες

Αφήγηση ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο για ενήλικο κοινό και εφήβους στο πλαίσιο της έκθεσης «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής»

Υπάρχει χρόνος; Μήπως όλα είναι στιγμές; Στιγμές ονειρικές, περαστικές, φευγαλέες… Αρχαίοι θρύλοι και μαγικά παραμύθια μαρτυρούν κάποιους που πέρασαν το όριο του χρόνου και εισήλθαν σε κόσμους παράλληλους. Ο ΟυρασίμαΤάρο, ο Κέλτης πρίγκιπας, ένας απλός ψαράς, και μια… πεταλούδα στροβιλίζονται στη δίνη του χρόνου. Ένα πλέγμα ιστοριών που έχουν τη δύναμη να μας ταξιδέψουν στα βάθη των χρόνων και πίσω πάλι και… ξανά από την αρχή. Σαν το ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Σχεδιασμός προγράμματος-αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη

 

20 Απριλίου 2024

Σάββατο, 19:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/to-spiti-poy-oneireyetai-gia-enilikes-2/

 

 

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες

Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει πέντε από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, μέσα από την πρωτότυπη δράση «Στο καταφύγιο της τέχνης – Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες». Με την ιστορικό και παιδαγωγό πολιτισμού Κατερίνα Ρογκάκου, τον μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδηκαι την μουσικό  Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

 

27 Απριλίου 2024 «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου»

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2017-2018 σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.

 

Σάββατο, 20:30-22:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/sto-katafygio-tis-technis-gia-enilikes-17/

 

 

TheVoice is alsoan Ear | Συζήτηση με τη Δανάη Στεφάνου και τη Γεωργία Καρύδη, προβολή του ντοκιμαντέρ Thaτ Riff Ensemble και Live Set

Με σημείο εκκίνησης το έργο της That Riff Ensemble (2022), και σε συζήτηση με τη θεωρητικό ήχου και μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου, η Γεωργία Καρύδη στοχάζεται για την πολιτική διάσταση που παίρνει η εναρμόνιση των φωνών στα φωνητικά σύνολα (ντουέτα, πολυφωνικά σύνολα, χορωδίες, δεύτερα φωνητικά) από την παραδοσιακή ως και την ποπ μουσική. Οι δύο ομιλήτριες εξετάζουν τις δυναμικές που εντοπίζονται μεταξύ κύριας και δευτερεύουσας φωνής, αλλά και με το παρόν ακροατικό κοινό. Φωτίζοντας τον δομικά δευτερεύοντα ρόλο στη μουσική σύνθεση, την παρουσία τους πάνω στη σκηνή, καθώς και τη σχέση τους με την πρωταγωνιστική φωνή, δημιουργούνται σημεία πρόσβασης και επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων μερών, που μεταβάλλουν τις ιεραρχικές δομές. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

 

Ακολουθεί ηλεκτροακουστικό μουσικό set, όπου η Γεωργία Καρύδη αφηγείται, τραγουδά και απαγγέλει, με λυρικό τρόπο, την ανθολογία προτάσεων συνύπαρξης, όπως παρουσιάζονται στα έργα της έκθεσης.

 

*Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης.

 

13 Απριλίου 2024

Σάββατο, 19.00 – 21.00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/the-voice-is-also-an-ear-syzitisi-me-ti-danai-stefanoy-kai-ti-georgia-karydi-provoli-toy-ntokimanter-that-riff-ensemble-kai-live-set/

 

 

Πώς να ειπωθεί ένα τραγούδι | Εργαστήριο με την Γεωργία Καρύδη

Το εργαστήριο με τη Γεωργία Καρύδη Πώς να ειπωθεί ένα τραγούδι, ερευνά τη γραφική ή λεκτική παρτιτούρα, από τη δημιουργία μέχρι και την εκτέλεση, και την ύπαρξη του, ως τεκμήριο μετέπειτα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετηθούν και μοιραστούν στοιχεία και εργαλεία, όπως η φωνητική υγεία και δύναμη, η δραματουργική ανάλυση στίχων, αλλά και η πρόθεση πίσω από την ερμηνεία.

 

Για ενήλικες και νέους από 16 ετών.

Για τη συμμετοχή δεν προαπαιτούνται μουσικές γνώσεις.

 

*Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης.

 

26 Απριλίου 2024

Παρασκευή, 18.00 – 20.00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/pos-na-eipothei-ena-tragoydi-ergastirio-me-tin-georgia-karydi/

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

 

 

Από ΕΛΕΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Athens English Comedy Club – Κυριακή 31/3 στο Θέατρο ΕΛΙΑΡΤ!

Πήγαμε στο” Σκοτσέζικο Ντους ” στο θέατρο Πρόβα