in

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου

Η λέξη ολοκαύτωμα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ὁλόκαυστον, που σημαίνει “πλήρως καμμένη προσφορά θυσίας” σε θεό. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ωστόσο, η συνήθης σημασία της λέξης είναι η ναζιστική γενοκτονία, με έμφαση στο εβραϊκό πληθυσμό που φαίνεται να δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα πληθυσμιακά κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για λόγους ακρίβειας, να αναφέρουμε ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν Εβραίοι, Σέρβοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, Αθίγγανοι, οι ψυχικά ασθενείς και σωματικά ανάπηροι, διανοητές και πολιτικοί ακτιβιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων, μέλη του Καθολικού και Προτεσταντικού κλήρου, συνδικαλιστές, μερικοί Αφρικανοί, κοινοί εγκληματίες, άνθρωποι που είχαν χαρακτηριστεί “εχθροί του κράτους”, και πολλοί που δεν ανήκαν στην Άρεια φυλή.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τον τρόπο αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί το ολοκαύτωμα ιστορικό γεγονός και καταδικάζει κάθε μορφή βίας εναντίον ανθρώπου ή κοινότητας. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας έγινε ως μνήμη από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.un.org/en/holocaustremembrance

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply
  1. “Στη Γερμανία του Χίτλερ ήταν διαδεδομένος ένας ιδιαίτερος τρόπος συμπεριφοράς: αυτός που ήξερε δεν μιλούσε, αυτός που δεν ήξερε δεν ρωτούσε, σε όποιον γίνονταν ερωτήσεις, δεν απαντούσε.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μέσος Γερμανός πολίτης κατοχύρωνε και υπεράσπιζε την άγνοια του, η οποία δικαιολογούσε ικανοποιητικά την υποστήριξη του στο φασισμό.”
    ………………….Παντού στον κόσμο, αν γίνει αρχή της παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου και της ισότητας, θα οδηγηθούμε στα στρατόπεδα, είναι δύσκολο να σταματήσεις έτσι και μπεις σ’ αυτόν τον δρόμο.”
    Πρίμο Λέβι
    (Ο Πρίμο Λέβι ήταν Ιταλοεβραίος, χημικός στο επάγγελμα. Στα 24 του χρόνια τον συνέλαβανκαι τον μετέφεραν σ’ ένα απ’ τα πολλά λάγκερ του Άουσβιτς. τα αποσπάσματα είναι από το μυθιστόρημα που έγραψε αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ιταλία)

Αφήστε μια απάντηση

Επισκεφθήκαμε το LITTLE MONDAY!

«Παρέα με τον Αίσωπο» από τις εκδόσεις Susaeta