in , , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Χριστούγεννα στην εποχή του Covid!

Γράφει η Αγγελική Καλέμη

Χριστούγεννα στην εποχή του Covid!

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά για όλους πάνω στον πλανήτη. Παρόλη τη διαφορετική προσέγγισή τους, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας κλέψει το πνεύμα των  Χριστουγέννων και όσα συναισθήματα φέρνει.

Το ElaMazi προτείνει 10 ιδέες και tips για ουσιαστικές εμπειρίες τις φετινές γιορτές:

 1. Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.

Κάνουμε προσωπικά ή οικογενειακώς, μια αναδρομή στη χρονιά που αφήνετε πίσω. Συζητούμε και αποδεχόμαστε ότι το 2020 ήταν σκληρό για όλη την ανθρωπότητα, αλλά μας έστειλε ταυτόχρονα μηνύματα βαθιά. Στάθηκε η αφορμή να αναθεωρήσουμε όσα είχαμε δεδομένα και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Ας μη σταθούμε σε όσα χάσαμε γιατί ήταν πολλά, αλλά ας επικεντρωθούμε σε όσα κερδίσαμε αξίες όπως η Ευθύνη, η Συμπόνια, η Ελευθερία και η Υγεία!

 1. Σύμπνοια & Συνεργασία

Το σημαντικότερο μάθημα που πήραμε την περσινή χρονιά ήταν ότι είμαστε όλοι συγκάτοικοι ενός μεγάλου χωριού, μια ανθρώπινη αλυσίδα που επηρεάζεται και επηρεάζει άμεσα και άρρηκτα από το πλησίον της αλλά και την φύση. Πέρα από τα σύνορα, τα συμφέροντα και τις διαφορές, μας ενώνουν περισσότερα και σπουδαιότερα από όσα μας χωρίζουν. Ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, όλοι έχουμε κοινούς φόβους, αγωνίες, ελπίδες και όνειρα, ενώ είμαστε το ίδιο ευάλωτοι στην ίδια απειλή, την ίδια τη ζωή.  Όλα τα κράτη και οι ηγεσίες κλήθηκαν να συνεργαστούν ώστε να λάβουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του υιού. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ανέδειξε την ομαδική προσπάθεια για το καλό όλων.

 1. Ευγνωμοσύνη

Είναι η κατάλληλη στιγμή μαζί με τα παιδιά μας να σκεφτούμε όσα πραγματικά αξίζουν και για όσα είμαστε ευγνώμονες. Ας ανοίξουμε απλώς τα μάτια μας και να απαριθμήσουμε όσα έχουμε γύρω μας. Αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας, μέσα στη ζεστασιά του σπιτικού μας , πίνουμε καθαρό νερό, ονειρευόμαστε την επόμενη ημέρα ελεύθεροι και ασφαλείς.

Ας εκτιμήσουμε και κρατήσουμε σαν φυλακτό την ευτυχία και την ευλογία αυτών των στιγμών.

 1. Restart

Οι καιροί δυστυχώς το επιτάσσουν και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να αδράξουμε την ευκαιρία για μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας και να επαναπροσδιορίσουμε όλη την wish list ή to do λίστα μας για το μέλλον.

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας, να ονειρευτούν, να σχεδιάσουν και να οραματιστούν την επόμενη ημέρα με ελπίδα και αισιοδοξία. Ξεκινούμε να δημιουργούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε και δουλεύουμε για να την πραγματοποιήσουμε!

 1. Ψυχαγωγία

Φέτος τα πάρτι και οι εορταστικές εκδηλώσεις δίνουν τη θέση τους στην οικογενειακή θαλπωρή. Ακόμη και αν είμαστε περιορισμένοι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο ή την οικογένειά μας.

Μερικές μόνο από τις προτάσεις του elamazi:

Παραστάσεις και θεάματα προσφέρονται για μικρούς και μεγάλους διαδικτυακά. Χριστουγεννιάτικες ταινίες  και videos που όσες φορές και αν τις δούμε, δεν τις βαριόμαστε ποτέ.
Playlists για να μαζέψουμε τα έπιπλα του σαλονιού στην άκρη και να χορέψουμε.
Αγαπημένα επιτραπέζια, ομαδικά παιχνίδια, παντομίμα, χαρτιά, αυτοσχέδια καραόκε.
Βιβλία και παραμύθια για να τα διαβάσουμε κάτω από το δέντρο.
Μπορούμε να πούμε τα κάλαντα online.
Κατασκευές για να στολίσουμε το σπίτι μας και το γραφείο.
Και τέλος, Βόλτα στη Φύση ή τη Γειτονιά μας, να χαζέψουμε το στολισμό και να πάρουμε βαθιές ανάσες καθαρότερου αέρα , αφού η ρύπανση έχει μειωθεί αισθητά.

 1. Μαγειρική

Μπορεί να μη χρειάζεται φέτος να μαγειρέψουμε για πολυάριθμα γιορτινά τραπέζια και ρεβεγιόν , είναι όμως μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε με νέες συνταγές.

Μπορεί η γαλοπούλα να είναι μικρότερη σε μέγεθος, μπορούμε όμως στους εκλεκτούς καλεσμένους μας , που φέτος θα είναι οι οικείοι μας, να τους προσφέρουμε πιο gourmet συνταγές και delicatessen λιχουδιές.  Ας χαρίσουμε μικρές γευστικές πολυτέλειες, που ίσως δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε ή διαφορετικές συνταγές που δεν έχουμε τολμήσει.

Πολλά σούπερ μάρκετ προσφέρουν ποικιλίες από  παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα προϊόντα από διάφορες χώρες, αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση γευσιγνωσίας.

Τέλος, το εορταστικό Πρωτοχρονιάτικο δείπνο κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να επανα – προγραμματιστεί και να «μετουσιωθεί» σε ένα πλούσιο και ιδιαίτερο πρωινό brunch την πρώτη ημέρα του χρόνου, χωρίς το χρονικό περιορισμό 22.00.

 1. Κοινωνικότητα

Φέτος, δεν θα υπάρχει δικαιολογία να μην ευχηθούμε και θυμηθούμε όλους τους φίλους, συγγενείς και αγαπημένους. Χρόνος υπάρχει , ενώ τα μέσα είναι όλα διαθέσιμα. Τηλεφωνούμε, στέλνουμε e cards, παίρνουμε  βιντεοκλήσεις ώστε να νιώσουμε και να νιώσουν κοντά μας έστω και ψηφιακά.

 1. Αλληλεγγύη

Αντιμετωπίζουμε όλη την ίδια καταιγίδα αλλά από διαφορετική θέση. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας αλλά κυρίως παιδιά που βρίσκονται σε δεινή θέση και όχι μόνο δεν μπορούν να γιορτάσουν αλλά δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, με κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες και το σημαντικότερο με σεβασμό.

Aς κάνουμε πράξεις αγάπης που γεννούν με τη σειρά τους νέες πιο δυνατές.

 1. Self Care

Εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε αυτές τις ασυνήθιστες γιορτές, επιτρέποντας στον εαυτό μας την πολυτέλεια της ξεκούρασης και χαλάρωσης. Διάβαζουμε βιβλία, άκουμε podcasts, περιποιούμαστε τον εαυτό μας, κάνουμε διαλογισμό και τέλος …μένουμε σιωπηλοί και αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

 1. Ζητάμε βοήθεια.
  Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή, αφού η ίδια η ζωή δεν είναι πάντα τόσο όμορφη και τέλεια , όπως στις ταινίες. Ακόμα και οι πιο δυνατοί μπορούν να λυγίσουν μπροστά σε τόσο πόνο , γι αυτές όμως τις στιγμές υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που μπορούν να σε στηρίξουν, ακούσουν και βοηθήσουν. Μοιραζόμαστε το πρόβλημά μας για να χάσει αμέσως μέρος της δύναμής του…

Ας αποχαιρετήσουμε τη δύσκολη χρονιά του 2020  με το κεφάλι ψηλά, την καρδιά μας ανοιχτή και τη ψυχή μας γαλήνια,  ώστε να αφήσουμε χώρο για το ελπιδοφόρο έτος που έρχεται…

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

Αφήστε μια απάντηση

 «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» online streaming

Το νέο ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης