in ,

“Τέχνη και μουσείο – Δημιουργία και εκπαίδευση”

Online εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Τέχνη και μουσείο Δημιουργία και εκπαίδευση

Ημερομηνία – Ώρα Έναρξης: 9/03/2021 20:00 – 22:00

Κύκλος σεμιναρίων σχετικά με τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από την τέχνη.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει πρακτική γνώση και εξάσκηση καθώς και την απαραίτητη μεθοδολογική προσέγγιση βάσει θεωρητικών μοντέλων, σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, χώρους τέχνης και άλλες δομές πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Μέσω του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως τα απαραίτητα βιώματα ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από τις οποίες παιδιά, νέοι και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να αναπτύξουν μία ουσιαστική σχέση με την τέχνη και αφετέρου να συναντηθούν δημιουργικά με τα εκθέματα, τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μουσειοπαιδαγωγούς, επιμελητές εκθέσεων, και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να ασκηθούν στη δημιουργική συνάντηση του κοινού με τα έργα τέχνης.

Οι συναντήσεις:

  • Γνωριμία με την ομάδα μέσα από διαδραστική εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μια πρώτη μεθοδολογική προσέγγιση.
  • «Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα» Φιλοσοφία, μέθοδοι και τεχνικές για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη». Α΄ μέρος
  • «Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα» Φιλοσοφία, μέθοδοι και τεχνικές για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη». Β΄ μέρος
  • Μουσική και εικαστικά. Τεχνικές αξιοποίησης όλων των τεχνών σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εργαστήρια σε ομάδες.
  • Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος – ανάθεση εργασιών κατά άτομο ή σε ομάδες.
  • Παρουσίαση των εργασιών των συμμετεχόντων. Σχόλια και συζήτηση.

Εισηγητές σεμιναρίου: Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός

Ταυτότητα προγράμματος:

Ημερομηνίες: 9, 16, 23, 30 Μαρτίου, 13, 20 Απριλίου 2021 (Τρίτη, 20:00-22:00)

Πραγματοποιείται μέσω Ζoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 9 Μαρτίου 2021 ως τις 15:00

Αποστολή κωδικού Ζoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος συμμετοχής: 140€&112€ για φοιτητές και ανέργους (απαραίτητη η αποστολή κάρτας/βεβαίωσης φοίτησης/ανεργίας στο κατόπιν της αγοράς του εισιτηρίου)

 

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Δημιουργοί Προγράμματος:

Παναγιώτης Τσιρίδης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1967 και από το 1974 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Πανεπιστημίου  Αθηνών σε προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση, καθώς και την ειδική αγωγή. Έχει εισηγηθεί σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς και είναι βασικός συνεργάτης του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Από το 2017 είναι παιδαγωγικά υπεύθυνος στο  ElSistemaGreece και από το 2018 πρόσωπο υποδοχής στο «Το Μεγάλο μας Σπίτι».
Έχει γράψει σενάρια για εκπαιδευτικές ταινίες, θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες και βιβλία για παιδιά τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Πατάκη και Ψυχογιός.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερο βιογραφικό μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.panayiotistsirides.gr

Κατερίνα Ρογκάκου

Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Τέχνη και την Εκπαίδευση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα εργαστήρια, βιωματικές δράσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφορικά με τις τέχνες (θεωρία και ιστορία τέχνης, εικαστικά, χορός, θέατρο), τη μουσειακή, βιωματική και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσεία, εκθέσεις και ευρύτερους χώρους πολιτισμού για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Από το 2010 συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τα τελευταία επτά χρόνια ως υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Είναι Αυτό Τέχνη;» που έχει ως στόχο την εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη τέχνη και πραγματοποιείται στα σχολεία της Αττικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Παράλληλα γράφει και επιμελείται κείμενα.
Έχει συμμετάσχει ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες αναφορικά με την Τέχνη και την Εκπαίδευση που απευθύνονται σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
Αγαπάει να ταξιδεύει, να διαβάζει, να φωτογραφίζει, να κατασκευάζει, να χορεύει και να ακούει μουσική. Όμως, περισσότερο απ’ όλα, της αρέσει μέσα από τη δουλειά της να γνωρίζει ανθρώπους και να ζει μαζί τους ιστορίες που αργότερα -μαζί ή ξεχωριστά- θα έχουν να διηγηθούν.

 


Στοιχεία επικοινωνίας:

Tel: 210 3611206
Fax : 210 3611647
E-mail :
https://thf.gr/el/events/techni-kai-moyseio-dimioyrgia-kai-ekpaideysi/

Adress: ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 9 &ΜΕΡΛΙΝ 1, 10671, ΑΘΗΝΑ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από xanpet

Αφήστε μια απάντηση

ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ της Πηνελόπης Δέλτα – ONLINE STREAMING από το VIVA

ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ του Φρανσίς Βεμπέρ για τους κατοίκους Καλλιθέας!