in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Ταξίδι στην Τήνο

Τήνος.Ότι και να πεις γι’ αυτό το νησί είναι λίγο.

Όρμος Υστερνίων

Στο νησί ήμασταν μέσα Ιουλίου Για 5 βράδια. Μετά από πολλές εκκλήσεις από φίλη που μένει στη Τήνο, καταφέραμε και επισκεφθήκατε αυτό το κατά πολλούς «παρεξηγημένο» νησί. Το νησί της Μεγαλόχαρης μετράει 60 χωριά περίπου. Φυσικά και δεν ήταν εφικτό στις 5 μέρες να επισκεφτούμε και τα 60, διότι θέλαμε ωστόσο να κολυμπήσουμε στις παραλίες του νησιού.

Στη Χώρα σίγουρη επίσκεψη είναι στη Μεγαλόχαρη.

Να πάτε κάποιο πρωινό πριν τις 09:30 που φτάνει το πρώτο καράβι διότι μετά γίνεται πανζουρλισμός και δε μπορείς να προσκυνήσεις με την ησυχία σου. Επίσης στη χώρα θα βρείτε ωραία μπαράκια για της νυχτερινές εξόδους σας. Η Χώρα για μένα είναι το λιγότερο όμορφο σημείο του νησιού (σε άλλα νησιά η Χώρα είναι το ομορφότερο χωριό). Ωστόσο υπάρχουν σημεία που σου θυμίζει ότι είσαι στις Κυκλάδες.

Πύργος

Το χωριό που ξεχωρίζει και φυσικά είναι συνεχώς με κόσμο είναι ο γραφικός Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 23 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Πάνορμος

Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα βόρεια και ανατολικά και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Πύργο θα βρεθείτε στο ψαροχώρι Πάνορμος. Ένα χωριό (με λιμανάκι) γεμάτο ψαροταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα αριστερά του λιμανιού.

Βωλάξ

Επίσης χωριό με ιδιαίτερη ομορφιά είναι το Βωλάξ, με «σεληνιακό» τοπίο. Οι μεγάλοι και στρογγυλοί βράχοι από γρανίτη είναι χαρακτηριστικοί του χωριού.

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Στο χωριό Κάμπος θα περπατήσετε στα σοκάκια, θα επισκεφθείτε τις εκκλησίες και θα βρεθείτε στο εξαιρετικό μουσείο μοντέρνας τέχνης του Κώστα Τσόκλη, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

Όρμος Καρδιανής

Καρδιανή, Υστέρνια, Δυό Χωριά, Τριπόταμος, Τριαντάρος είναι επίσης χωριά τα οποία επισκεφθήκατε και πραγματικά αξίζουν την επίσκεψη όσων βρεθούν στο νησί.

Οι παραλίες που επισκεφθήκαμε άλλες προσβάσιμες, άλλα λιγότερο και άλλες για τολμηρούς.

Κολυμπήθρα (μεγάλη)

Κολυμπήθρα (μεγάλη) για τους surfers οταν έχει δυνατούς βόρειους ανέμους. Ωστόσο όταν δεν έχει βοριά είναι εξαιρετική για κολύμπι. Στη παραλία λειτουργεί εναλλακτικό μπαράκι με ωραία ποτά, καφέδες και γρήγορο φαγητό, με εξαιρετικό ντάκο, πίτσα, μπέργκερ, κλαμπ τοστ και πολλά άλλα. Το όνομά του, Tinos Surf Lessons, όπου όπως μαρτυράει το όνομά του γίνονται και μαθήματα για surf.

Απηγανιά

Απηγανια. Η πρόσβαση δύσκολη. Νερά υπέροχα. Σκιά μηδέν.

Μόνο ένα δέντρο που δύσκολα θα το βρεις ελεύθερο αν πας αργά το μεσημέρι. Οπότε προμηθευτείτε φαγητό και νερό.

Παχιά Άμμος

Παχιά άμμος. Η πρόσβαση μέτρια. Νερά εξαιρετικά. Απέναντι βλέπεις τη Μύκονο. Και πάλι πρέπει να προμηθευτείς φαγητό και νερό και «σκιά».

Άγια Θάλλασα

Άγια Θάλασσα. Βρίσκεται μετά το Πάνορμο προς βορειοανατολικά. Προσοχή στο αμάξι γιατί είναι μόνο χωματόδρομος με μεγάλες πέτρες. Η παραλία είναι ωραία με οργανωμένο μπαράκι και κάποια πουφ-ξαπλώστρες στη παραλία.

Καβαλουρκό

Συνεχίζοντας με το πόδια από την Άγια Θάλασσα θα βρεθείτε στη παραλία Καβαλουρκό. Το τοπίο θα σε αποζημιώσει. Και τα νερά κρυστάλλινα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Τήνος είναι γαστρονομικός προορισμός και δεν είναι τυχαίο να έρχονται επισκέπτες από όλο το κόσμο για να γευτεί τα υπέροχα εδέσματα.

Δε θα πω τίποτε άλλο. Καλό ταξίδι!!

(περισσότερα για την Τήνο εδώ)

11 Comments

Leave a Reply
  1. Υπέροχο νησί. Το έχουμε επισκεφτεί 2 φορές μέχρι τώρα. Να προσθέσω ότι οι πιο προσβάσιμες παραλίες για παιδιά είναι κοντά στη χώρα οι: αγιος Φωκάς, Άγιος ΣΩΣΤΗΣ, ΣΚΥΛΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΆΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Καλή διαμονή σε όσους την επιλέξουν

Αφήστε μια απάντηση

Σούπα με Σούμαν από την Καλλιτεχνική ομάδα ‘thea-tree’ στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Πως ένας ”ασθενής” μας έκανε να γελάσουμε…