in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Συνέντευξη με τον Τάσο Ιωαννίδη, δημιουργό του CD “Θεοδωράκης για Βρέφη”

 

Γράφει η Αγγελική Καλέμη

Μουσική παιδεία από κούνια ,βοηθώντας τα παιδιά μας να κάνουν τα πρώτα τους μουσικά βήματα και να δημιουργήσουν βιωματικές συνδέσεις ακουσμάτων και οικογενειακών εμπειριών…

Με μεγάλη χαρά πατήσαμε το play και γέμισε το σπίτι μας γνωστές μελωδίες,  με διαφορετικό όμως αυτή τη φορά ηχόχρωμα. Τα παιδιά αυθόρμητα χαμογέλασαν και αμέσως αναπήδησαν από τον καναπέ. Ο μπαμπάς μεγάλος θαυμαστής του Μίκη, άρχισε να τραγουδάει ενώ η μαμά επεξεργαζόταν το νέο cd που κρατούσε στα χέρια της.
Πάλι – Πάλι , το κοινό απαιτούσε ….

Με αφορμή, την μουσική φιλοξενία του κου Ιωννίδη στο σπιτικό μας,  ανοίξαμε το διαδικτυακό μας σπίτι  για να μάθουμε περισσότερα για το νέο του εγχείρημα.

Ο κος Ιωαννίδης , δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ο άνθρωπος που έμαθε στα παιδιά μας να τραγουδούν την γνώση και να την κατακτούν με ένα μοναδικά διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τα Λάχανα και Χάχανα. Η μουσική μας βιβλιοθήκη ήδη έχει το cd Τσιτσάνης για βρέφη, σε μια ιδανική μετάφρασή του για παιδιά, από τον κο Ιωαννίδη.

Συνέντευξη

ΑΚ: Μιλήστε μας για τη ενορχήστρωση Θεοδωράκης και καλλιτεχνική επιμέλεια με αποτέλεσμα το  «Θεοδωράκης για Βρέφη», που κρατάμε στα χέρια μας ;

ΜΙ: Η Πρώτη κίνηση ήταν να επιλέξω τα τραγούδια. Η επιλογή μου ήταν να χρησιμοποιήσω τραγούδια που είναι χαρούμενα, που έχουν ρυθμό, έτσι ώστε τα βρέφη να θέλουν να κινηθούν, να χορέψουν. Αυτό, εκτός του ότι χαροποιεί τα βρέφη, υποβοηθά και την σωματική τους ανάπλαση.

Μετά ήταν η επιλογή των οργάνων. Επέλεξα όργανα με υψηλή ηχητική συχνότητα γιατί πιστεύω ότι τα βρέφη, κατά την διάρκεια της κυοφορίας, έχοντας την ακοή σαν την κύρια αίσθηση επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ακούνε την φωνή της μάνας, η οποία έχει μια σχετικά υψηλή ηχητική συχνότητα. Αυτό το ηχητικό πεδίο τους είναι γνώριμο. Αυτό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε. Ένα μουσικό «τοπίο» χαρούμενο, ευχάριστο και ρυθμικό, έτσι ώστε τα παιδάκια να μπορούν να χοροπηδούν στην κούνια τους.

ΑΚ: Πως γεννήθηκε η ιδέα για την διασκευή έργων σημαντικών συνθετών;

ΜΙ: Μετά από μια έρευνα διαπίστωσα ότι ενώ υπήρχαν διάφορες μουσικές για βρέφη (Mozart for babies, ACDC for babies κτλ.), δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για τα ελληνόπουλα βρέφη. Ο πλούτος και η πολύ-ποικιλότητα, αλλά και η μοναδικότητα της ελληνικής μουσικής είναι ένα χαρακτηριστικό που μας καθορίζει σαν λαό. Όπως μαθαίνουμε την μητρική μας γλώσσα στα ελληνόπουλα βρέφη, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να εμβαπτίσουμε τα παιδιά μας στα νάματα της Μουσικής μας. Το ενεργειακό πεδίο που εμπεριέχεται στις μελωδίες των κορυφαίων μας συνθετών, θα συντροφεύουν τα βρέφη μας σε όλη τους την ζωή. Τα συναισθήματα χαράς που τους γεννιούνται ακούγοντας «Τα Καβουράκια» του Τσιτσάνη η το «Πέντε Πέντε Δέκα» του Θεοδωράκη, καταγράφονται στον άγραφο σκληρό δίσκο της μνήμης τους. Αυτή η εμπειρία θεωρώ, θα αποτελέσει στην μετέπειτα ζωή τους, συναισθηματικό ορμητήριο αισιοδοξίας και θετικού αυτοπροσδιορισμού.  Αυτό ήταν το ορμητήριο για την υλοποίηση της ιδέας να διασκευάσω μουσικές σημαντικών Ελλήνων συνθετών για βρέφη.

ΑΚ: Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει αυτή η συλλογή;

Μια απλή απάντηση είναι, να αναθρέψουμε χαρούμενα παιδιά. Μια πιο σύνθετη απάντηση, την οποία θεωρώ θεμελιώδη για την απόφασή μου να κάνω αυτό το εγχείρημα, είναι η εξής.

Από την ηλικία 0-7 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ένας άγραφος σκληρός δίσκος. Ό,τι εισάγουν σαυτό τον σκληρό δίσκο μέσω των πέντε αισθήσεων, αλλά ακόμα πιο σπουδαία, ό,τι αισθάνονται, τα ακολουθεί σε όλη τους την ζωή.

Τα πάντα είναι ενέργεια και πληροφορία. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με την δόνηση ενός ενεργειακού πεδίου που λέγεται …τραγούδι, το οποίο είναι εμπνευσμένο, (πνέω, πνοή, πνεύμα, έμπνευση=εν πνεύματι), τότε το παιδί επικοινωνεί με την πιο ουσιαστική πτυχή της ύπαρξής του, την πνευματική του υπόσταση, το «είναι» του. Αυτή η εμπειρική μνήμη, στο μέλλον, πιστεύω θα του προσφέρει σιγουριά, αυτοπεποίθηση και προ πάντων θα το βοηθάει να εξασκεί συνειδητά την δύναμη της επιλογής.

ΑΚ: Τι ιδιαίτερο έχει η μουσική για βρέφη και που έγκειται η διαφορά με τις μελωδίες για μεγαλύτερα παιδιά;

ΜΙ: Εγώ δεν ξεχωρίζω την μουσική για μεγάλους από την μουσική για παιδιά. Η μόνη διαφορά που έχουν οι μεγάλοι από τα παιδιά, είναι ότι έχουν αυξημένη την διανοητική τους ικανότητα, την δυνατότητα δηλαδή να επεξεργάζονται/διαχειρίζονται πληροφορίες. Ο συναισθηματικός μας «μηχανισμός» παραμένει ο ίδιος όταν μεγαλώνουμε. Μπορώ να πω ότι μάλλον μειώνεται η δυναμική του από την υπερβολική διανοητική μας τάση. Το παιδί είναι ένα συναισθηματικό «σφουγγάρι». Αναγνωρίζει τις μεγάλες αξίες: την Αγάπη και την Αλήθεια. Αν κάτι του αρέσει, δείχνει την αγάπη του, χαμογελάει, χοροπηδάει, αν κάτι δεν του αρέσει, το δείχνει αμέσως, κλαίει, γκρινιάζει. Τα εμπνευσμένα τραγούδια εμπεριέχουν και αγάπη και αλήθεια. Εγώ σαν δημιουργός, δεν προσπαθώ να απλοποιήσω τις μελωδίες μου για παιδιά. Αν προσέξουμε, τα μεγάλα τραγούδια έχουν απλές, ξεκάθαρες μελωδίες (βλέπε Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Beatles). Το μόνο στοιχείο που διαφοροποιεί τα παιδικά τραγούδια είναι η ενορχηστρωτική προσέγγιση και η θεματολογία των στίχων.

ΑΚ: Ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πως αντέδρασε στην πρωτότυπη ιδέα σας;

ΑΜ: Ο Κύριος Θεοδωράκης, άκουσε το τελικό αποτέλεσμα και το ενέκρινε αμέσως. Θεώρησε την στιγμή πολύ συγκυριακή, γιατί τις μέρες εκείνες μόλις είχε αποκτήσει το δεύτερο δισέγγονό του. Το γραφείο του μάλιστα, μας έστειλε και μια φωτογραφία του κυρίου Μίκη σαν βρέφος, σε ηλικία οχτώ μηνών, την οποία βάλαμε στο εξώφυλλο του CD.

ΑΚ: Ποιο το feedback από την απήχηση των συλλογών;

ΑΜ: Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οι listeners στο Spotify είναι κατά 90% εκτός Ελλάδος με τις κυρίαρχες χώρες την Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία και την Τουρκία.

ΑΚ: Τι νέο μπορούμε να περιμένουμε; Ποια είναι τα δημιουργικά σας σχέδια , μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποχρεωτικής καλλιτεχνικής αγρανάπαυσης;

ΑΜ:Εν όψει του εορτασμού των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή το 2022, το επόμενο άλμπουμ για βρέφη θα είναι Σμυρναίικα τραγούδια για Βρέφη. Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό που έφεραν στην Ελλάδα οι Έλληνες της Σμύρνης και έσπειραν τον σπόρο για την δημιουργία του ρεμπέτικου και κατοπινά του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού στην χώρα μας. Όσο για την σειρά Λάχανα και Χάχανα, έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω στην Οδύσσεια και ένα νέο project με τίτλο «Ο Καλός μου Εαυτός»,  που θα περιέχει τραγούδια, ιστοριούλες, νανουρίσματα, διαλογισμό για παιδιά και άλλο υλικό που θα εισάγει τα παιδιά σε μια εμπειρία αυτογνωσίας.

ΑΚ: Που, πως και σε ποια τιμή θα μπορέσουμε να το προμηθευτούμε;

ΑΜ: Πρόσφατα δημιουργήσαμε το δικό μας ψηφιακό κανάλι hahanakids το οποίο φιλοξενεί όλο μας το ρεπερτόριο των τραγουδιών Λάχανα και Χάχανα, τα μουσικά Παραμύθια, τα Εκπαιδευτικά βιβλία, μουσική για βρέφη κ.τ.λ.. Εκεί μπορούν οι επισκέπτες να γίνουν μέλη (subscribe) και να ακούσουν δωρεάν όλα τα CD.

Αν επιθυμούν να αγοράσουν τα CD μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας www.lahanakaihahana.gr και να πάνε στο Μαγαζάκι μας, όπου μπορούν να παραγγείλουν όλα μας τα προϊόντα. Η τιμή όλων των CD είναι 10.00 Ευρώ. Επίσης μπορούν να τα βρουν στα καταστήματα Public.

Πριν κλείσουμε αυτή την συνομιλία θέλω να ευχαριστήσω τον ταλαντούχο ενορχηστρωτή Κώστα Κατωμέρη, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και  φθάσαμε σε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, καθώς και όλους τους μουσικούς και τους συντελεστές της παραγωγής.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ , μικροί και μεγάλοι φίλοι του ElaMazi!!!

 

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η εκπληκτική Κληρονομιά του Μαριβώ on demand

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2021