in

Τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη Ζάκυνθο!

Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς Caretta caretta στην Ελλάδα συνέβη στη Ζάκυνθο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατά τη διάρκεια της πρωινής τους βάρδιας στα Σεκάνια την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ανακάλυψαν την πρώτη φωλιά που εκκολάφθηκε για τη φετινή σεζόν! Δύο μικροσκοπικά ίχνη χελώνας βρέθηκαν στην άμμο που οδηγούσαν στην θάλασσα. Τις επόμενες μέρες και άλλοι νεοσσοί εκκολάφθηκαν από την ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας επίσημα την περίοδο εκκόλαψης για φέτος.

Αυτοί είναι οι πρώτοι νεοσσοί τόσο της Ζακύνθου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας!

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε κάθε νεοσσό ώστε να φτάσει στη θάλασσα καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση! Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά ακολουθούν το πιο δυνατό φως, επομένως τα φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στη θάλασσα.

Για αυτό το λόγο οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν.

Πηγή: http://www.archelon.gr/

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

21 Comments

Leave a Reply
  1. Έχω την τύχη να παραθερίζω στο Γύθειο λόγω καταγωγής του συζύγου και στην ζεστή αμμουδιά του Μαυροβουνίου φτιάχνουν επίσης φωλιά οι χελώνες caretta caretta. Είναι συγκινητική εμπειρία να βλέπεις τα μικρά χελωνάκια να προσπαθούν να διανύσουν τα 20 μέτρα μέσα στην άμμο μέχρι να χαθούν στη θάλασσα…

  2. Έχουμε δει τις ενήλικες καρέτα-καρέτα τον Ιούνιο στον κόλπο του Λαγανά να κολυμπούν σχεδόν δίπλα στους ανθρώπους, είναι πολύ εντυπωσιακές και είναι κρίμα που ο Λαγανάς έχει χάσει τόση από τη φυσική του ομορφιά στον βωμό του κέρδους και μάλιστα από τουρισμό όχι και τόσο καλής ποιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

«Ο κύριος ΜΠΟΥ στην παραλία» της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ από τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Η Βασίλισσα του βιολιού, Vanessa Mae επιστρέφει για μια παράσταση στην Αθήνα