in

Συνέντευξη με μια κούκλα

Συνέντευξη με μια κούκλα

– Εδώ είμαι!

– Και τι κάνεις;

– Από πού να αρχίσω! Καταρχήν συμμετέχω σε παραγωγές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις σε θεατρικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχω πέραση και σε μεγάλες σκηνές…

– Μεγάλες;

– Τις μεγαλύτερες της χώρας, αλήθεια σου λέω! Ψάξτο και θα δεις αν δεν με πιστεύεις! Και συνεχίζω: συμμετέχω σε παραγωγές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις σε χώρους εκπαίδευσης (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικά εργαστήρια, μουσεία, κλπ.), και σε φεστιβαλικές διοργανώσεις από φορείς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Το εξωτερικό; Ταξιδεύεις κιόλας;…

– Αχ, λατρεύω τα ταξίδια, πάω παντού! Σε μικρούς και μεγάλους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, για μεγάλους και για μικρούς.

– Και για μεγάλους;

– Γιατί τί μου λείπει; Με συκοφαντούν, είναι αλήθεια, λόγω της μεγάλης μου απήχησης!… Εμφανίζομαι που λες σε ιδιωτικά και κρατικά θέατρα, σε όλους του δήμους της Ελλάδας.

– Και τίποτα άλλο κάνεις;

– Αμέ! Συμμετέχω σε παραγωγές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, αλλά και σε παραγωγές άλλων κουκλοθιάσων πέραν του δικού μου αφεντικού.

– Μπα, έχεις κι αφεντικό;

– Έχω, πώς! Αλλά τώρα… δεν έχει κέφια, δε θέλει να μιλήσει. Το ίδιο πάθανε και τα αφεντικά άλλων πενήντα περίπου ενεργών επαγγελματικών κουκλοθιάσων της χώρας, αλλά και όλοι οι φίλοι μας. Θα ΄χουν τους λόγους τους… Ας μιλήσω λοιπόν εγώ για λογαριασμό του αφεντικού μου, το έχω συνηθίσει άλλωστε τόσες εκατοντάδες χρόνια… Θα σου πω λοιπόν για το αφεντικό μου πως:

  • Σχεδιάζει και κατασκευάζει κούκλες και σκηνικά αντικειμένων για παραστάσεις, animation, και διαφημίσεις τρίτων 
  • Διδάσκει σε εργαστήρια/ σεμινάρια κούκλας 
  • Συμμετέχει ως εμψυχωτής σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, διαφημιστικές παραγωγές τρίτων
  • Συνεργάζεται με φορείς εκπαίδευσης και θεραπείας 
  • Συμμετέχει ως σκηνογράφος/ σκηνοθετικός επιμελητής κούκλας σε παραγωγές θεατρικών σχημάτων
  • και… γιορτάζει.

– Γιορτάζει;

– Κάθε 21η Μαρτίου! Την Παγκόσμια Μέρα Κουκλοθεάτρου με δωρεάν παραστάσεις και εργαστήρια για το κοινό από την UNIMA. Σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα! Την UNIMA, τη γνωρίζεις; Λοιπόν άκου να σου πω…

– Σσσς!

– Τι έγινε καλέ;

– Μην κουνιέσαι καθόλου! Κάτι είναι εκεί!

– Εκεί πού;

– Από πίσω σου; Κάποιος είναι…

Πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι!

Στηρίξτε την προσπάθεια μας να αποτρέψουμε την εξαφάνιση της τέχνης μας 

(μαζί και την δική μας) αλλά και την αποδυνάμωση ή την μετάλλαξη της. 

Οι διεκδικήσεις μας συμπορεύονται με αυτές όλων των “αφανών” 

για το σύστημα ανθρώπων της κοινωνίας μας.

UN.I.MA. (Union Internationale de la Marionnette, Διεθνής Ένωση Μαριονέτας), είναι η Διεθνής Ένωση για το Κουκλοθέατρο. Είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό́ μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε ενενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στη Γαλλία. Λειτουργεί σα μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης, αλλά́ και σαν ανεξάρτητος οργανισμός που, μεσώ πολλών επιτροπών και ομάδων εργασίας, προωθεί το κουκλοθέατρο σε διεθνές επίπεδο. 

Το Ελληνικό Κέντρο της UNIMA γεννήθηκε το 1990. Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και σαν στόχο της έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό́ χώρο, σε όλα τα επίπεδα, με την σύγχρονη ευρεία έννοιά́ της. 

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA-ΕΛΛΑΣ)

Παλαμηδίου 41, 10441 Αθήνα

Τηλ. 6909934376, e-mail:

www.unimahellas.org

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί της Άδας Σταματάτου

Τριήμερο Αγ. Πνεύματος στην Αγ. Άννα και …οι ινδιάνοι έφθασαν!