in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Συνέντευξη από την ομάδα του Χώρου Τέχνης και Δράσης ΝΟΤΙΟΣ

Eπιμέλεια συνέντευξης: Τσιαούση Δήμητρα

ΝΟΤΙΟΣ, ένας χώρος ξεχωριστός ξεμύτισε στα… Νότια της Αττικής και αφού μας προξένησε το ενδιαφέρον, σπεύσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτόν! Χώρος δημιουργικότητας, έκφρασης συναισθημάτων τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες, με πλούσια προγράμματα σχετικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά για κωφούς… Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ποικιλία στις δράσεις και τα προγράμματα. Συνομιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια και φωτογράφο Δέσποινα Κλούβα , η οποία μας μετέφερε με τον πιο μεταδοτικό τρόπο τις σκέψεις και τη φιλοσοφία του χώρου. Όλα στην παρακάτω συνέντευξη!

ELAMAZI – Πόσα χρόνια έχετε αφιερώσει στο χώρο της τέχνης?

Δέσποινα Κλούβα – Έκαστος εφ ω ετάχθη! όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, οι χώροι τέχνης από τα πιο λαϊκό είδος τέχνης, μέχρι στα μεγαλύτερα μουσεία είναι χώροι που νιώθω άνετα κι επικοινωνώ με τη δημιουργία. Βλέποντας τους ανθρώπους, παρατήρησα την ανάγκη τους για «επικοινωνία» με την τέχνη, σε όλες τις μορφές της, που όμως υπήρχε μια δυσκολία, στο να έρθουν «κοντά», για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Οπότε οι σπουδές μου ήταν μονόδρομος πάνω στις τέχνες. Σπουδή σε καλές τέχνες και μεταπτυχιακό στη φωτογραφία. Μελετώντας από μια πλούσια βιβλιογραφία για όλα τα είδη τέχνης όπου και μεταφέρω στο χώρο του Νοτίου, μαζί με τους δασκάλους μας!

Η τέχνη είναι σαν το νερό, την χρειαζόμαστε καθημερινά κι ανεληπώς.

ELAMAZI – Ποιο είναι το moto που σας εκφράζει περισσότερο και συνάδει με την κουλτούρα του χώρου?

Δέσποινα Κλούβα – «Άγγιξε το όνειρό σου». Μόνο εμείς για τον εαυτό μας μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε αυτό και μόνο εμείς είμαστε οι αρωγοί για να συμβεί αυτό. Ο Νότιος είναι παρών για όλους!

ELAMAZI – Σύμφωνα με τον Σαίξπηρ «Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα». Ποια η άποψή σας περί της τέχνης γενικότερα?

Δέσποινα Κλούβα – Η τέχνη είναι σαν το νερό, την χρειαζόμαστε καθημερινά κι ανεληπώς κι αν προεκτείνουμε αυτό που λέει ο σοφός Σαιξπηρ, το νερό παίρνει το σχήμα – μορφή, που θέλουμε εμείς, μέσα από τη σκέψη μας και τη δημιουργικότητά μας!

ELAMAZI – Ένας χώρος δράσης και έκφρασης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πώς έχετε προσαρμόσει το εκάστοτε εργαστήριο, ανάλογα με την ηλικία του συμμετέχοντα?

Δέσποινα Κλούβα – Ο χώρος του Νοτίου είναι για όλους, παιδιά, εφήβους κι ενήλικες! Κάποια τμήματα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες όπως το Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους, ή η Ζωγραφική – Εικαστικά για παιδιά δημοτικού. Όμως δε γίνονται διαχωρισμοί, ας πούμε στην ομάδα της φωτογραφίας, όπου απευθύνεται σε εφήβους κι ενήλικες, είναι πολύ όμορφη εικόνα να βλέπεις το κοντράστ των ηλικίων, ή και των επαγγελμάτων αν θέλετε, ένας δικηγόρος να κάθετε δίπλα δίπλα με έναν τεχνίτη, ή ένας έφηβος με έναν συνταξιοόχο, όπου μιλάνε με ενδιαφέρον γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας.

ELAMAZI – Ποια είναι η συνήθης διάρκεια των σεμιναρίων?

Δέσποινα Κλούβα – Τα μαθήματα έχουν εννιάμηνη διάρκεια, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, η αργυροχοία, η γλυπτική, το ψηφιδωτό, οι θεατρικές ομάδες ενηλίκων, εφήβων και του θεατρικού ραδιοφώνου, μέσα σε αυτά και το πιο εφαρμοσμένο η ραπτική.

Τα σεμινάρια έχουν διαφορετική διάρκεια, εξαρτάται από το θέμα και το είδος του μαθήματος, όπως η Δημιουργική Γραφή έχει διάρκεια 14, δίωρα ή η Αστρολογία έχει διάρκεια 6 μήνες. Ένα σεμινάριο που θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου, μοναδικό πανελλαδικά είναι: «Η μουσική στον Κινηματογράφο: Η αόρατη πρωταγωνίστρια» όπου θα είναι καλεσμένος και στο σεμινάριο αυτό ο Γιάννης Σμαραγδής, έχει διάρκεια 12 δίωρα. Υπάρχουν και σεμινάρια από πιο λαϊκά – έθνικ είδη τέχνης όπως, το πλέξιμο και το βελονάκι, προσεχώς και η υφαντική, όπου έχουν τετράμηνη διάρκεια.

Οι τέχνες με τα χέρια, είτε οι τέχνες με το μυαλό, είτε με το σώμα, «ακουμπούν» τον καθένα και την καθεμία, διαφορετικά.

ELAMAZI – Μετά το τέλος του σεμιναρίου, ο κάθε μαθητής είναι έτοιμος να εφαρμόσει όσα διδάχθηκε στην πράξη? Κάθε κύκλος σεμιναρίων αποτελεί συνέχεια του επόμενου κύκλου?

Δέσποινα Κλούβα – Φυσικά στα εργαστηριακά μαθήματα, είναι δυνατόν να συμβεί. Όμως το ιδιαίτερο με την τέχνη, όπως για παράδειγμα το θέατρο για να υπάρξει η θεατρική πράξη, χρειάζεται ένας ηθοποιός κι ένας θεατής! Ο Νότιος εκτός από τη διδασκαλία για τη γνώση που μεταδίδει σε κάθε μάθημα, δίνει έδαφος τους εκκολαπτόμενους δημιουργούς να εκθέσουν τις δημιουργίες τους, στο κοινό. Όπως π.χ στους εκκολαπτόμενους συγγραφείς, ο Νότιος επιμελήθηκε την έκδοση ενός βιβλίου, όπου οι μαθητές είχαν την χαρά να έχουν το πρώτο τους μυθιστόρημα τυπωμένο. Οι εκθέσεις που γίνονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα του Νοτίου και οι παραστάσεις που γίνονται από τις θεατρικές ομάδες μας, ακόμα και η ομάδα του θεατρικού ραδιοφώνου «ανεβάζει» τις παραστάσεις του, στο ραδιόφωνο κι υπάρχουν στο youtube . Εκτός από το να είναι έτοιμοι, το ζουν το μάθημα και τη δημιουργία τους, μαζί με άλλους. Όλοι οι δημιουργοί, την ώρα που «παράγουμε» το έργο μας, έχουμε ένα αθέατο κοινό στο μυαλό μας, όπου μαζί τους θα μοιραστούμε, την σκέψη της δημιουργίας μας.

Όσο για επόμενους κύκλους, σε κάποια μαθήματα απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η γνώση γύρω από το θέμα που διδάσκεται, είτε για να εξελιχθεί η γνώση κι εμπειρία ακόμα περισσότερο μέσα σε κάθε μαθητή.

ELAMAZI – Ποια είναι τα πιο αγαπητά εργαστήρια που προτιμά κάθε ηλικιακή ομάδα?

Δέσποινα Κλούβα – Όλα θα τολμήσω να πω! Οι τέχνες με τα χέρια, είτε οι τέχνες με το μυαλό, είτε με το σώμα, «ακουμπούν» τον καθένα και την καθεμία, διαφορετικά. Έχει να κάνει με την αισθητική μας και το για που «χτυπάει» η καρδιά μας και το μυαλό μας, όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας, στους άλλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Οι 12 Ένορκοι μετακομίζουν στο Θέατρο Άνεσις

Ο πολεμιστής Μάκμπεθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης