in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Συνέντευξη με το χοροδιδάσκαλο και ερευνητή Γιάννη Μεγαλακάκη

Γράφει η Αγγελική Καλέμη

Το Elamazi, συνομιλεί με το χοροδιδάσκαλο και ερευνητή Γιάννη Μεγαλακάκη, ο οποίος μας συστήνει το πρωτότυπο παραμύθι του Τα Στιβάνια του Παππού.

Αλλά πριν μιλήσουν οι μεγάλοι, το λόγο τον έχει το ίδιο το κοινό ….

Τα παιδιά μίλησαν, τώρα ας μάθουμε και εμείς για χάρη τους περισσότερα:

  • Μιλήστε μας λοιπόν για αυτό σας το εγχείρημα… Πότε , Πως και Γιατί γράψατε αυτό το παραμύθι;

Πάνω από 25 χρόνια διδάσκω σε παιδιά. Έχω την ευλογία και την χαρά να έχω γνωρίσει εκατοντάδες παιδιά μέσω της διδασκαλίας, να έχω δεί την εξέλιξή τους και την πρόοδό τους σαν χαρακτήρες και σαν χορευτές.

Μέσα από την αφοσίωσή μου σε αυτό που κάνω, γεννήθηκε μέσα μου ένα ουσιαστικό ερώτημα το οποίο μου «άνοιξε» καινούργιους δρόμους δημιουργίας.

Το ερώτημα είναι το εξής : Γιατί ένα παιδί της σημερινής σύγχρονης ζωής να μάθει να χορεύει ελληνικούς χορούς; Υπήρχαν στιγμές μέσα στην διδασκαλία που κάποια παιδιά με ρώτησαν ακριβώς το ίδιο.

Για αυτό αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι με διδακτικό ύφος για να δώσω την δική απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Να γράψω μία πολύ σύντομη ιστορία με απλές λέξεις που να μπορεί να την καταλάβουν τα παιδιά.  Έτσι λοιπόν ένα καλοκαιρινό απόγευμα του προηγούμενου χρόνου πήγαμε με την Έφη μου στην θάλασσα. Της είπα να πάρει χαρτί και στυλό. Άφησα την ψυχή μου ελεύθερη και άρχισα να της λέω το παραμύθι και εκείνη να γράφει. Το παραμύθι γράφτηκε μέσα σε λίγα λεπτά με άπειρα συναισθήματα αγάπης.

  • Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσουν τα μικιά μας από τα στιβάνια του παππού;

Εκείνο  που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μιλήσω σε ένα μικρό παιδί του σήμερα!

Και συγκεκριμένα, γιατί ένα παιδάκι του σήμερα που ζει στην απόλυτη τεχνολογία και την άνεση της σύγχρονης ζωής, πρέπει κι επιβάλλεται να μάθει τους χορούς, την μουσική, τη γλώσσα αλλά και τους άγραφους κανόνες και νόμους του τόπου του.

Τελείως συμβολικά έχω επιλέξει να χρησιμοποιήσω τα στιβάνια που φοράνε οι παλιοί άνθρωποι γιατί είναι αυτά που φοράμε για να περπατήσουμε στη ζωή και κατ’ επέκταση να βαδίσουμε στα χνάρια εκείνων ώστε να δούμε κι εμείς που πάμε.

Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά θα κάνουν ένα ταξίδι στην σημασία των αξιών της παράδοσης και του πολιτισμού. 

  • Γιατί ένας γονιός που δεν είναι κρητικός, θα το επιλέξει για τα παιδιά του. Η γνωριμία με την κρητική παράδοση ξεπερνάει τα όρια του τοπικισμού;

 «Τα στιβάνια του παππού» μαθαίνουν στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να εκτιμούν και να σέβονται την παράδοση. Χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές αλλά με λέξεις που συνταιριάζονται χάρη στην κρητική ρίμα, με φαντασία, χαριτωμένη διάθεση και συναίσθημα εκφράζεται με μια χαρακτηριστική παιδικότητα.

Ένα παραμύθι γραμμένο με τη μουσικότητα της μαντινάδας που μας βάζει σ’ ένα καινούριο συναρπαστικό περιβάλλον γεμάτο διαχρονικές εικόνες, οι οποίες αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό για να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με τα σωστά μηνύματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ιστορικότητα και την λαογραφική παράδοση.

Η διατήρησή της παράδοσης είναι η ανάδειξη των αξιών που η εμπεριέχει και η λειτουργία τους σε αντιπαράθεση με τη λογική των σύγχρονων εμπορευματικών προτύπων ζωής.

Η γνωριμία με την ρίζα σου, όποια κι είναι είναι πολύ σημαντική γιατί σου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να πάρεις.

Το ElaMazi ήδη έχει ενεργό διαγωνισμό για 2 τυχερά παιδάκια.

Για να αποκτήσετε το παραμύθι, παρακαλούμε επικοινωνήστε με :

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

ΜΠΗΚΑΜΕ στο 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Σήμερα γιορτάζουμε τα Δικαιώματα των Παιδιών (20/11)