in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Συνέντευξη με τρεις συντελεστές της παράστασης

Επιμέλεια Συνέντευξης: Τσιαούση Δήμητρα

Εν μέσω πανδημίας και με γνώμονα την πρόκληση χαμόγελου στα πρόσωπα των παιδιών, ένα μεγάλο σύνολο συντελεστών εργάστηκε πυρετωδώς για τη δημιουργία της παράστασης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΙΟ των Φώτη Σπύρου και Νίκου Χρηστίδη. Εμείς βρήκαμε τρεις από τους συντελεστές της, την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ιρίνα Μπόικο, τον συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, δημιουργό του «Λάχανα και Χάχανα» και τον μάγο Σανκάρα, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την παράσταση που σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη μέσα από τα σπίτια μας…

Νίκος Χρηστίδης – Ιρινα Μπόικο – Φώτης Σπύρος

Δήμητρα Τσιαούση – Είναι δύσκολη υπόθεση η συνεργασία τόσων αξιόλογων συντελεστών εν μέσω πανδημίας για την ολοκλήρωση της παράστασης ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΙΟ; Πώς το καταφέρατε;

Ιρίνα Μπόικο – Είναι υπέροχη υπόθεση η συνεργασία. Και τώρα, εν μέσω πανδημίας, χρειαζόμαστε τη συνεργασία με την ευρύτερη έννοια σε όλα τα επίπεδα, να δημιουργούμε μαζί, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, τηρώντας τα μετρα που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ναι, υπάρχει η πανδημία. Ναι, για όλους τους ανθρώπους έγιναν μεγάλες ανατροπές και  ταραχές στη ζωή. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπερία για όλους μας. Αλλά αυτό, μας συμβαίνει τώρα. Αυτή, είναι η ζωή μας τώρα.

Το θέατρό μου είναι κλειστό. Αλλά είμαστε εδώ. Εγώ κα οι συνάδελφοί μου, με επικεφαλής το Φώτη Σπύρου και το Νίκο Χριστίδη. Και πιστεύω, πως η πανδημία, μας έφερε πιο κοντά, ενωμένους με έναν κοινό στόχο: να κάνουμε τα παιδιά να ζήσουν όμορφα Χριστούγεννα, πέρα από κάθε δυσκολία, να φέρουμε τη χαρά των Γιορτών σε κάθε σπίτι. Αυτό μας έδωσε δύναμη.

Τάσος Ιωαννίδης Κάποιες φορές οι δυσκολίες ενεργοποιούν μέσα μας μηχανισμούς και ένστικτα αυτοσυντήρησης, αλλά συνάμα, για εμάς τους δημιουργικούς ανθρώπους, δυναμιτίζουν την ανάγκη μας για έκφραση μέσα από την τέχνη που υπηρετούμε.

Οι δυσκολίες στην μετακίνηση, στην επικοινωνία, στους ανύπαρκτους προϋπολογισμούς και σε τόσα άλλα που σε νορμάλ συνθήκες θα ήταν αυτονόητα, τώρα είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Όταν όμως θέλεις κάτι πολύ, αρκεί να το φανταστείς ότι έχει ήδη γίνει. Τότε όλα αυτά που μας δυσκολεύουν έρχονται να μας μάθουν καινούργια πράγματα. Να παράγουμε και να υλοποιούμε καινοτόμες ιδέες και στην διαδρομή να ανακαλύπτουμε πτυχές του καλού μας εαυτού, που ήταν κρυμμένος πίσω από την …ευκολία.

 

Δήμητρα Τσιαούση – Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα Χριστούγεννα για τα παιδιά;

Τάσος Ιωαννίδης – Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που τα παιδιά λαχταρούν αν φθάσουν τα Χριστούγεννα. Είναι οι σχολικές διακοπές, τα ψώνια και τα δώρα, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, τα κάλαντα, ο Αι-Βασίλης, τα γλυκίσματα, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι ανταλλαγές ευχών, η γέννηση του Θείου Βρέφους και η φάτνη των αλόγων. Μα αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, θα ανακαλύψουμε την μεγάλη ανάγκη των παιδιών να συνευρεθούν με τους αγαπημένους τους, να μοιραστούν μαζί τους την αγάπη τους,  που αναβλύζει από τις καρδούλες τους με ανιδιοτέλεια, να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν, να χαρούν. Να νιώσουν την αγάπη των γονιών τους πιο έντονα αυτές τις Άγιες ημέρες. Να νιώσουν την ανεμελιά και την οικογενειακή θαλπωρή.

Ιρίνα Μπόικο – Όπως έλεγε και ο Σαιντ Εξιπερύ, χρειάζεται μια τελετή, να ξεχωρίζουμε τη μια μέρα από την άλλη, για να ζήσουμε τη σημαντικότητα της στιγμής.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή, ένα έθιμο, έχει μια συμβολικότητα.

Όλοι έχουμε ανάγκη μια γιορτή. Όλη η οικογένεια μπαίνει στο πνεύμα των Γιορτών, στολίζουν το σπίτι, το δέντρο, φτιάχνουν γλυκά, κάνοντας δώρα.

Τα παιδιά ζουν τα Χριστούγεννα ξεχωριστές στιγμές, παραμυθένιες, κοντά στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Όλοι βρίσκουμε χρόνο, που δεν είχαμε στη διάρκεια της χρονιάς. Ο χρόνος που αφιερώνουμε ο ένας στον άλλον και στα παιδιά, είναι πιο ποιοτικός: να φάμε μαζί, να παίξουμε μαζί, να διαβάσουμε μαζί, να δούμε μια ταινία μαζί. Και αυτό είναι υπέροχο και πρέπει να το κρατήσουμε.

Σανκάρα – Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαίρια για το παιδί να μάθει ,όχι μόνο να δέχεται αλλά και να δίνει δώρα και να μοιράζεται πράγματα με άλλους ανθρώπους.Έτσι του διδάσκεται ο αλτρουισμός και η αξία της κοινωνική προσφορά.Όμορφες αναμνήσεις,επιπλέον ελεύθερος χρόνος γονιών και παιδιών και τα αισθήματα αγάπης και θαλπωρής που ένιωσαν κατα την διάρκεια των γιορτών θα εμπλουτίσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.

Τάσος Ιωαννίδης – συνθέτης

Δήμητρα Τσιαούση – Ποια η δική σας συμβολή στην ολοκλήρωση αυτής της παράστασης της Long Vehicle Productions;

Τάσος Ιωαννίδης – Εγώ σαν δημιουργός των τραγουδιών Λάχανα και Χάχανα, εκλήθην να ετοιμάσω εικοσιπέντε εκπομπές με τίτλο ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ με τον ΚΥΡΙΟ ΤΑΣΟ σε ένα διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Το κάλεσμα ήταν δελεαστικό. Σε συνεργασία με τον εξαιρετικό μαριονετίστα Θανάση Γκότση δημιουργήσαμε τους Χαρακτήρες τον Ατσίδα και την Χαχανένια από την θεατρική παράσταση Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα, που έχει παίξει στην Ελλάδα για έξη χρόνια. Στην συνέχεια έγραψα τα σενάρια των εκπομπών με χιουμοριστικούς διαλόγους, που συνδέουν τα τραγούδια τα οποία ερμηνεύονται από έμενα και τους χαρακτήρες καθώς και την χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Σε κάποιες εκπομπές έχουμε και εκλεκτούς επισκέπτες, μεταξύ τους και ένα εξωγήινο! Πέρα όμως από την διασκεδαστική πλευρά, κάθε εκπομπή πραγματεύεται και ένα συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό να περάσει στα παιδιά παιδαγωγικά θέματα και άλλα που αφορούν στο ΕΥ ΖΗΝ και την αυτογνωσία.

Ιρίνα Μπόικο – Εγώ είμαι σεναριογράφος και σκηνοθέτης των επεισοδίων «Μουσείο των Αξιών» και  «Το Εργοστάσιο Παλαιών Παιχνιδιών» και, επίσης, παρουσιάζω πέντε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες που έγραψα, με αφήγηση και την τεχνική Sand Art, τη ζωγραφική με άμμο. Επίσης, μαζί με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Κούκλας μου «WHITE PUPPET», μοιραζόμαστε με τα παιδιά τις γνώσεις και την αγάπη μας για το κουκλοθέατρο.

Δήμητρα Τσιαούση – Στην ιστορία σας ένας εξωγήινος προσπαθεί να ανακαλύψει τα Χριστούγεννα της Γης. Πείτε μας δυο λόγια για το δίδαγμα της ιστορίας.

Ιρίνα Μπόικο – Κοιτάξτε, το όμορφο για μένα είναι, πως ο καθένας θα μπορεί να βγάλει το δικό του δίδαγμα.

Προσωπικά για μένα, το δίδαγμα είναι, ότι τα Χριστούγεννα, αυτές οι γιορτινές μέρες, μας κάνουν να σταματήσουμε το τρεξιμό μας, να σκεφτούμε για τα πράγματα που έχουν για μας μεγάλη σημασία και να στραφούμε σε αυτά.

Να στραφούμε ο ένας στον άλλον, στην αγάπη, στην ομορφιά, στη χαρά, στην ελπίδα, στην Τέχνη και στα συναισθήματα. Αυτό είναι τα Χριστούγεννα για μένα, αυτό προσπαθήσαμε να φτιάξουμε με την αμάδα του CHRISTMAS ( covid free) VILLAGE  και πιστεύω πως το πετύχαμε!

Τάσος Ιωαννίδης – Ο Εξωγήινος μας επισκέπτεται σε μια από τις εκπομπές και μας ρωτάει διάφορα πράγματα που για εμάς είναι αυτονόητα αλλά γι’ αυτόν είναι πρωτόγνωρα.

Σαν απάντηση στο ερώτημά σας θα σας αποκαλύψω ένα απόσπασμα από τον διάλογο του Εξωγήινου με την Χαχανένια και τον μικρό Ατσίδα:

ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ: Εμείς στον πλανήτη μου, δεν έχουμε μουσική και μου άρεσε πολύ που ήρθα εδώ και την άκουσα… Αλλά δεν ξέρω γιατί μου άρεσε τόσο πολύ…

ΑΤΣΙΔΑΣ: Αυτή η ερώτηση είναι πολύ δύσκολή. Εγώ πάω πάσο.

ΧΑΧΑΝΈΝΙΑ: Η μουσική είναι …πώς να σας το πω, όπως το σώμα μας χρειάζεται τροφή για να είναι υγειές, έτσι και η μουσική είναι …ας πούμε η τροφή της ψυχούλας μας.

ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ: Τι είναι  …«ψυχούλα μας;»

ΧΑΧΑΝΈΝΙΑ: Αχ! Μου βάζετε ακόμα πιο δύσκολα! Να ας πούμε ότι το σώμα μας είναι το σπιτάκι και η ψυχή μας κατοικεί μέσα σε αυτό και έχει για υπηρέτη έναν υπολογιστή. Το μυαλό μας. Το μυαλό μας κάνει όλους τους υπολογισμούς με την σκέψη μας. Και όταν τραγουδάμε η παίζουμε μουσική, όλα: το σώμα μας, ο νους μας και η ψυχή μας είναι σε τέλεια συνεργασία. Έτσι είμαστε Χαρούμενοι.

Εύχομαι αυτό το απόσπασμα να σας έδωσε μια ιδέα για την περιέργεια του εξωγήινου με το όνομα Ε!Τι;

Δήμητρα Τσιαούση – Το Μουσείο των Αξιών είναι ένα από τα ξεχωριστά μέρη που επισκέπτεται ο εξωγήινος. Τι συμβολίζει;

Ιρίνα Μπόικο – Είναι μιά υπεροχη ιδέα του Φώτη Σπύρου, να φιαχτεί ένα Μουσείο, με τις Αξίες που δεν πρέπει να χαθούν, με τις Αξίες, που είναι η βάση της ζωής του κάθε ανθρώπου. Είναι ιστορίες για πράγματα σημαντικά για μικρους και μεγάλους.

Ένα Μουσείο, που μαζί με τις κλασσικές Αξίες, όπως η Αγάπη, η Συμπόνοια, η Προσφορά, περιέχει και Αξίες ιδιαίτερες, όπως η Αξία του να διαβάζεις το βράδυ ένα βιβλίο, η Αξία του να πεις μιαν ευχή, όταν πέφτει ένα αστέρι.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε όμορφες ιστορίες με σοβαρότητα και χιούμορ, με γέλιο και συγκίνηση. Θα χαρώ, αν οι γονείς τα δουν με τα παιδιά τους, αν το κοινό, τα παιδιά και οι μεγάλοι θα αγαπήσουν τις ιστορίες αυτές, όσο κι εμείς.

Δήμητρα Τσιαούση – Αυτά τα Χριστούγεννα πώς θα τα περάσετε φέτος;

Τάσος Ιωαννίδης – Ήρεμα, χαλαρά, αγκαλιά με τους αγαπημένους μου και χωρίς γκρίνια!

Τραγουδώντας….

«Με ένα τραγούδι όλοι στα χείλη / γίνονται οι άνθρωποι όλοι φίλοι!

…Φίλοι και οι γάτες …και οι σκύλοι!

Ιρίνα Μπόικο – Με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, από κοντά και από Skype, με συναντήσεις με φίλους, από κοντά και από Skype , θα βλέπω το CHRISTMAS VILLAGE μας και θα δημιουργώ κάτι όμορφο για τις μελλοντικές συναντήσεις με το κοινό μου, που θα του φέρει χαρά!

Σανκάρα – Όπως και τα προηγούμενα Χριστούγεννα ,έτσι και φέτος θα έρθω σε ακόμα πιο κοντινή επαφή με συγγενικά πρόσωπα,θα νιώσω καινούργιες εμπειρίες ώστε τελικά να ανανεωθώ και να αντιμετωπίσω εκ νέου την καθημερινότητα με περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

Περισσότερα για την παράσταση θα δείτε ΕΔΩ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου από την UNIMA-HELLAS

Ακούμε παραμύθια από το δίδυμο της επιτυχίας