in , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου

Επιμέλεια Συνέντευξης: Ξανθή

Η Σοφία Αλεξίου εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και σπεύσαμε να μάθουμε περισσότερα γοητευμένοι από το περιεχόμενο και την όμορφη εικονογράφησή του.

Ξανθή: Η Έλλη και ο Ερμής είναι δημιούργημα της φαντασίας σας μόνο ή συνέβαλε και η κόρη σας στη γέννηση των ηρώων;

Σοφία Αλεξίου: Η Έλλη και ο Ερμής είναι δυο παιδιά περιπετειώδη που αγαπούν τις εκδρομές. Aεικίνητα, γεμάτα ενθουσιασμό. Έτοιμα να ζήσουν εμπειρίες και να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η Έλλη, ο Ερμής και ο Ντίνος έχουν κάτι από εμένα, από την κόρη μου, τον ανηψιό μου, τους γονείς μου, τα αδέλφια μου και γενικά από όλους όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα γύρω τους. Είναι μια όμορφη παρέα που νιώθει την ευτυχία στις απλές χαρές που προσφέρει η ζωή. Μια βόλτα στη θάλασσα, μια εκδρομή με φίλους, ένα ηλιοβασίλεμα, η ανακάλυψη ενός μνημείου που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Στο βιβλίο αυτό θέλησα να δώσω ζωή στα παιδιά των ονείρων μου.

Πιστεύετε ότι ένα ιστορικό βιβλίων γνώσεων μπορεί να εγείρει το ενδιαφέρον μικρών αναγνωστών;

Ένα ιστορικό βιβλίων γνώσεων, όπως και ένα γεωγραφικό ή λαογραφικό αν γραφτεί με διάθεση να διασκεδάσει το παιδί μπορεί να ψυχαγωγήσει και να επικοινωνήσει γνώσεις. Τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν την γνώση. Κάθε μέρα έχουν και ένα «γιατί». Είναι δική μας ευθύνη να βρούμε τις λέξεις που θα τα βοηθήσουν και να μην διστάζουν να μας κάνουν ερωτήσεις μα και να μάθουν να ακούν σωστά, συλλέγοντας πληροφορίες.

Δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε, πιστεύετε ότι τα μελλοντικά μας ταξίδια θα διατηρήσουν την γνώριμη σε όλους μας μορφή που έχουν έως σήμερα;

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει μια αβεβαιότητα τρομακτική. Ποιος μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι μετά απ΄όλα αυτά ο κόσμος; Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές σε διαδικασίες μα και μέσα μας, η ψυχολογία μας έχει τρανταχτεί. Μια αισιόδοξη σκέψη είναι πως έπειτα από τα εμβόλια που θα βγουν και αφού εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε όπως πριν, να ταξιδέψουμε, να ανασυγκροτηθούμε. Η μάσκα πιστεύω θα μας συντροφεύσει για αρκετό διάστημα. Ακόμη και αν καταργηθεί, πολλοί άνθρωποι θα παραμείνουν μικροβιοφοβικοί. Σαν τους Κινέζους που χρόνια τώρα, κυκλοφορούν με μάσκα. Ως προς τα ταξίδια αυτά ποτέ δεν σταματούν. Τα ταξίδια είναι ελευθερία, όνειρο, αναμνήσεις. Όλοι τα περιμένουμε πως και πως. Θα είναι η βαθιά ανάσα μετά απ΄όλα αυτά, η ανάσα που θα καθαρίσει το μέσα μας από τα «μη». Όλοι θα ταξιδέψουν πιστεύω και μη σας πω πως θα κάνουν και ταξίδια ζωής που άφηναν για πιο μετά όταν και όποτε οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές. Όταν τα ταξίδια θα ξαναγίνουν ασφαλή μας βλέπω όλους με αυτοκινούμενα να χαιρόμαστε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε γωνιά της Ελλάδας και όλου του κόσμου γενικά.

Ο πρόσφατος περιορισμός μας, επέφερε μεγάλη εξάρτηση με τις οθόνες πάσης φύσεως, είτε για εκπαίδευση, είτε για εργασία, είτε για διασκέδαση. Πόσο εύκολα αναστρέψιμη μπορεί να είναι αυτή η πραγματικότητα;

Η έκθεση στις οθόνες είχε βλαβερές συνέπειες πολύ πριν ξεσπάσει ο κορονοιός. Είναι ατυχής συγκυρία αυτό που συμβαίνει και η τηλεκπαίδευση, ειδικά σε μικρά παιδιά, μου φαίνεται αφύσικη διαδικασία. Πώς μπορεί ένα δάσκαλος να μιλήσει σε μικρά παιδιά μέσω μιας οθόνης; Πόσο μπερδεύονται αυτά τα παιδιά; Τους απαγορεύουμε να μπαίνουν σε οθόνες, αλλά αναγκάζονται να κάνουν ώρες μάθημα μπροστά σε αυτές. Χρειάζεται να κάτσουμε με τα παιδιά και να συζητήσουμε για αυτό το νέο καθεστώς. Συχνά και ύστερα από τις ώρες τηλεκπαίδευσης, όλες οι οθόνες πρέπει να κλείνουν. Η εξάρτηση στα μέσα αυτά δημιουργεί μια παράλληλη πραγματικότητα, έναν ψευδή κόσμο στον οποίο κυριαρχούν το «φαίνεσθαι», η καταναλωτική μανία, η αίσθηση πως ζεις εντυπωσιακά αλλά στην πραγματικότητα σε βυθίζει σε ένα τίποτα, μακριά από την αληθινή πλευρά της ζωής. Για να αναστραφεί αυτή η πραγματικότητα χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών παγκοσμίως. Νόμοι που θα μας προστατέψουν από όλο αυτό τον εθισμό. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και την ατομική μας ευθύνη σε όλο αυτό. Με ευθύνη απέναντι σε εμάς και τα παιδιά μας πρέπει να αποσυνδεόμαστε και να δείξουμε τον δρόμο για άλλα είδη διασκέδασης. Μακριά το κινητό από το τραπέζι, συζητήσεις όμορφες μέσα στην ημέρα, επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες, βόλτες. Είναι δύσκολο να γίνει, το ξέρω. Ειδικά τώρα κουραζόμαστε όλοι πάρα πολύ με κλειστά σχολεία. Χρειάζεται να κρατηθούν ισορροπίες. Μα μετά προσωπικά θα κάνω γερή αποτοξίνωση από τις οθόνες. Θα χαρώ τη ζωή.

Κατά πόσο τα παιδιά θα δουν ένα βιβλίο θελκτικό,σε αυτή την περίοδο που διανύουμε;

Το βιβλίο είναι ωραίο να προσφέρεται σαν ένα δώρο σημαντικής αξίας. Τα παιδιά βαριούνται αυτήν την περίοδο, ας τους δώσουμε την επιλογή να διαλέξουν το βιβλίο που θέλουν. Να χαθούν στον κόσμο των σελίδων και όχι να σκρολάρουν άχρηστες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μπορούμε να τους προτείνουμε ένα δικό μας αγαπημένο βιβλίο και να μοιραστούμε μαζί τους πώς είχαμε αισθανθεί εμείς όταν το διαβάσαμε. Πόσο μας άρεσε, πώς ταξιδέψαμε μαζί του. Περισσότερο θα αγαπήσει ένα παιδί ένα βιβλίο που με ενθουσιασμό προτείνουν οι γονείς. Ακόμη και μεγαλώνοντας τα παιδιά πάντα αποζητούν την αποδοχή και μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους.

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

Εκτός από την αξία της ιστορίας και το πόσο πολύτιμα είναι ο αρχαίος μας πολιτισμός, θέλησα να προσθέσω διάφορες σκέψεις στις σελίδες του. Ο Ντίνος αγαπάει τη φύση και μας παροτρύνει να φροντίσουμε τον πλανήτη, τα ζώα και τα φυτά γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευημερία μας. Το μυρμήγκι, παρόλο που είναι μικροσκοπικό, δεν διστάζει να ταξιδέψει παντού, είναι μέσα σε όλα και θέλει διακαώς να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλία, η διαφορετικότητα, η ομορφιά, η ευτυχία με τον πιο απλό τρόπο έτσι ώστε να περάσουν αβίαστα στα παιδιά χωρίς δύσκολες λέξεις μα πιο πολύ σαν εικόνες και σαν πράξεις. Αυτό όμως που θα ήθελα να μείνει πιο πολύ στα παιδιά διαβάζοντάς το είναι να γίνουν ανεξάρτητα πλάσματα και να ζήσουν ωραίες εμπειρίες! Να γεμίσουν αναμνήσεις που θα τους δίνουν χαρά όποτε τις ανακαλούν!

 

Είναι στα σχέδια σας μια συνέχεια του πρώτου σας αυτού βιβλίου;

Ναι αυτό είναι το όνειρο μου. Να πάμε παρέα τους παντού!

Περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο θα βρείτε εδω.

Από xanpet

Αφήστε μια απάντηση

Ο «Αστέρας των Χριστουγέννων» επιστημονικά

“Η Απαγωγή της Δ” το νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη