in , , , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Στην Βραδιά του Ερευνητή το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στη Βραδιά του Ερευνητή και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Θησείου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την Βραδιά του Ερευνητή που θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (https://renathens.gr/)
με την συμμετοχή Ερευνητικών Ιδρυμάτων και φορέων από όλη την Αθήνα, οργανώνονται  στο προηγούμενο διάστημα προ-εκδηλώσεις (pre-events) στα Ερευνητικά Ιδρύματα. (https://renathens.gr/#pre-events).
Η προεκδήλωση που οργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη είναι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, έκθεση ηλιακών ρολογιών και παρατήρηση του ουρανού με φορητά τηλεσκόπια και το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

« Έκθεση ηλιακών ρολογιών»ώρες 17:30 – 22:30

 

Ο  γλύπτης Ανδρέας Γαλανάκης, εμπνευσμένος από το φως στην φύση και την τέχνη, μας παρουσιάζει μια σειρά γλυπτών – ηλιακών ρολογιών στους κήπους του Αστεροσκοπείου.Kαθώς ο υπολογισμός και η ανακοίνωση της επίσημης «Ώρας Ελλάδος» αποτέλεσε βασική υπηρεσία και παροχή του Αστεροσκοπείου προς την πολιτεία, από την ίδρυσή του έως και τα μέσα του 20ου αι., θεωρείται σίγουρα ο καταλληλότερος χώρος για την παρουσίαση έργων που «μιλούν» για το χρόνο. 

«Φως και χρώμα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα»Δράση για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, ώρα 18:30

Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη ζωή στον πλανήτη μας, αποτελώντας ταυτόχρονα μία διαρκή συντροφιά για την αίσθηση της όρασης. Ωστόσο, λίγοι θα διαφωνούσαν πως οι ιδιότητες του φωτός παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες για το ευρύ κοινό. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με πειράματα οι έννοιες της ανάκλασης, της διάθλαση και της ολικής ανάκλασης (με αναφορά στις οπτικές ίνες). Επιπλέον, θα γίνει ανάλυση του φωτός και ιδιαίτερα στον μηχανισμό αντίληψης των χρωμάτων από τον άνθρωπο μέσω μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σειράς πειραμάτων και κατασκευών.

Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με δύο πειράματα επίδειξης, τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Το πρώτο σχετίζεται με την φαινόμενη ανύψωση των ουράνιων σωμάτων στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της διάθλασης του φωτός εντός της ατμόσφαιρας, ενώ στο δεύτερο δίνεται μία ποιοτική εξήγηση του μπλε χρώματος του ουρανού αλλά και των χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος.Την δράση επιμελείται ο Παναγιώτης Λάζος, Φυσικός και Υπεύθυνος Εργαστηρίου στο ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.Απαραίτητη η προκράτηση συμμετοχών  στα τηλέφωνα 210 34900160 και 2103490036.  

«Εκτόξευση νεροπυραύλων»«Εκτόξευση Νεροπυραύλων»Δράση για παιδιά Δημοτικού, ώρες 18:00, 18:30, 19:00

Δημιουργία αυτοσχέδιων νεροπυραύλων από μαθητές δημοτικού (σε ομάδες των 20) και εκτόξευσή τους στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου. Την δράση επιμελείται ο Βαγγέλης Τσάμης εκπαιδευτικός και ερασιτέχνη αστρονόμος.  

«Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού», ώρες 20:30 – 23:00

Παρατήρηση του αττικού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και από φορητά τηλεσκόπια στον εξωτερικό χώρο. Η Σελήνη, ο Άρης και ο Κρόνος θα προεξάρχουν στο νυχτερινό ουρανό. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρονομίας «Διόσκουροι».

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

6 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Θέατρο Γκότση

Πολύ κοντά στην συναυλία του Eric Burdon στο Ηρώδειο