in

“Σ΄ εσάς που με ακούτε” της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό

“Σ΄ εσάς που με ακούτε” της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά από 30 Οκτωβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Υπόθεση του έργου

Βερολίνο του 2001. Η πόλη φλέγεται από συλλαλητήρια, επεισόδια και βία. Σε ένα μικρό δωμάτιο τα πρόσωπα παίρνουν μέρος σε μια φανταστική διαδήλωση. Ο Άγης, συγγραφέας, συμμετέχει σ’ ένα φόρουμ και προτείνει στους άλλους να μιλήσουν δοκιμαστικά. Μιλάνε σ’ ένα φανταστικό πλήθος, σαν να βρίσκονται σε μια γενική δοκιμή. Παρασύρονται στο «παιχνίδι» αυτό αποκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες αλήθειες τους, αλλά και την αγωνία τους να επιβιώσουν σε έναν κόσμο εχθρικό.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Αβρανάς, σημειώνει χαρακτηριστικά:

Δεκαεφτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου, το κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ήδη παλιό, εγκεφαλικό και ιδιαίτερα εσωστρεφές. Οι χαρακτήρες της διαχρονικοί και εξαιρετικά επίκαιροι. Άνθρωποι που ζουν εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα μιας κοινωνίας, στο μεταίχμιο μιας εποχής της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.

Σε αυτή την οριακή στιγμή, όπου όλα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, οι χαρακτήρες της Αναγνωστάκη έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του θεατή. Με την πραγματικότητα μιας κοινωνίας, όπου οι πολιτικές ιδεολογίες και η έννοια της επανάστασης μοιάζουν να είναι ήδη σκιές του παρελθόντος. Τώρα πια, όλα είναι θέμα επιβίωσης και ο καθένας οφείλει να έρθει αντιμέτωπος με τη δική του παγωμένη αλήθεια, την προσωπική του ήττα και το δικό του ζωτικό ψεύδος.

Οι χαρακτήρες της παράστασης επιλέγουν σίγουρα να κρατηθούν από το ζωτικό τους ψεύδος. Υιοθετούν προσωπεία και συμπεριφορές που πιστεύουν πως είναι κοινωνικά αποδεκτές, κρύβοντας έτσι την απελπισία τους, τα νεκρά τους συναισθήματα και τις φαιδρές ελπίδες. Νομίζουν μάλιστα πως έτσι θα πάψουν πια να είναι ηττημένοι.

Τότε, η απόγνωσή τους μεταλλάσσεται σε θυμό, μίσος και αβυσσαλέα ανάγκη για εξουσία, οδηγώντας τους έτσι για πρώτη φορά σε έναν βαθύ συναισθηματισμό, στην αλήθεια τους. Μόνο που η αλήθεια αυτή είναι σκληρή και αδυσώπητη, αφού έχει πια αποκαλύψει πως η αδυναμία τους είναι αυτό που τελικά θα τους ενώσει, θα τους φέρει κοντά.

Όλοι μαζί ενάντια σε οτιδήποτε θα ταράξει το ζωτικό τους ψεύδος, τα δήθεν όνειρα και την ψεύτικη ανάγκη για επικοινωνία. Δυστυχώς, όμως, ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι αδύναμοι εν τη ενώσει είναι αυτοί που ορίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που σύντομα θα πρέπει να αλλάξει, αν αυτή η κοινωνία θέλει να επιβιώσει και όχι να ριχθεί στον θάνατο όπως η Σοφία του έργου.


Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Σκηνικά, κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Sound design: Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Νίκος Μπουγιούκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μελανός
Βοηθός ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Στάθης Κόικας, Λάμπρος Κτεναβός, Aλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Αγλαΐα Παππά, Αρετή Πασχάλη, Ξένια Παυλοπούλου, Ελένη Ρουσσινού, Γιώργος Στάμου.

Φωτογράφος παράστασης: Ορφέας Ερμιζάς

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παράστασης

Η αγορά εισιτηρίων για τις παραστάσεις θα πραγματοποιείται στα σημεία πώλησης του δικτύου της Ticket Services: www.ticketservices.gr και tickets.public.gr
Τηλ. κέντρο: 210 72 34567. Καταστήματα Public
Εκδοτήριο εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Αθήνα
Το ταμείο στο κτίριο Τσίλλερ είναι ανοιχτό Τετάρτη με Κυριακή 9:30-21:00

Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με χρέωση κάρτας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη με Κυριακή στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη ενιαία τιμή 15€
Παρασκευή ενιαία τιμή 13€
Σάββατο, Κυριακή ενιαία τιμή 18€
Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη)
Άνω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)
Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)
ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)
Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Η σαρωτική “Γίδα” στο Θέατρο Αθηνών

Ο πιο Μεγάλος Περίπατος με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο στο Θέατρο “Τζένη Καρέζη”