in , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Πόσα δώρα μπορούν να χωρέσουν κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Γράφει η Αγγελική Καλέμη

Πόσα  δώρα μπορούν να χωρέσουν κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Βάλτε φρένο στο ξέφρενο ρυθμό του καταναλωτισμού και αφήστε ελεύθερο το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Από τη μια  η καραντίνα, από την άλλη η σύγχρονη μεταμόρφωση των Χριστουγέννων σε χειμερινή γιορτή κατανάλωσης, μικροί και μεγάλοι νιώθουμε μια ακόρεστη ανάγκη για αγορά ολοένα και περισσότερων αγαθών. Οι εικόνες με αμέτρητα πακέτα πάνω σε παλέτες στα πεζοδρόμια των μεταφορικών το αποδεικνύουν θλιβερά. Μηχανάκια με ταλαίπωρους εργαζόμενους σε ρόλο Άγιου Βασίλη, προσπαθούν να προλάβουν τα click μας και τον υπέρμετρο καταναλωτισμό μας.

Τα παιδιά μας τα εύκολα θύματα, διαφημίσεις παντού, στην τηλεόραση, στο τάμπλετ, στον υπολογιστή. Ανυποψίαστα πέφτουν αμαχητί στην υπεραφθονία των υλικών. Τα πάντα γύρω μας προβάλλονται  σε πληθώρα. Το δέντρο καταλήγει να γεμίζει με ένα βουνό από άχρηστα παιχνίδια, τα δωμάτια με πλαστικό, ενώ ο ελεύθερος χώρος μειώνεται.

Οι έφηβοι από την άλλη, εκμεταλλεόμενοι τις τηλε-  συγκυρίες, συνδέουν την  επικοινωνία, την διασκέδαση και τη χαρά με την απόκτηση εξελιγμένων ηλεκτρονικών gadgets και κινητών  τηλεφώνων τελευταίας τεχνολογίας. Απαιτούν επίμονα από τους ενοχικούς γονείς τους, που προσπαθούν να τα προσφέρουν όλα για να μην νιώσουν μειονεκτικά τα παιδιά τους σε σχέση με του γείτονα.

Με ένα κινητό στο χέρι, ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε, δωρίζουμε, ξοδεύουμε προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε επίπλαστη παιδική καταναλωτική προσδοκία, καλύπτοντας την ουσιαστική απουσία μας και εμπλοκή μας από την διασκεδαστική πλευρά της ζωής τους.

Τα δώρα μετατρέπονται σε φτηνά υποκατάστατα και όχι σύμβολα αγάπης, έτσι τα παιδιά μετρούν το πόσο αγαπιούνται με τον αριθμό των δώρων που λαμβάνουν.

Όσα παιχνίδια και αν αγοράσουμε όμως, αυτό που θα τους χαραχθεί στη μνήμη τους είναι μόνο οι αναμνήσεις, οι γεύσεις, τα αρώματα και το συναίσθημα που προκαλεί η οικογενειακή θαλπωρή και η εμπειρία της αληθινής σύνδεσης τους με φίλους και αγαπημένους.

Φέτος, ας κάνουμε τη διαφορά και ας ζήσουμε με απλότητα και ουσία τα φετινά διαφορετικά καραντινο – Χριστούγεννα της ζωής μας:

  • Αναλαμβάνουμε δράση. Συν-αποφασίζουμε με το παιδιά, πόσα και ποια παιχνίδια που έχουν, θα δωρίσουμε σε άλλα παιδιά που δεν έχουν. Φτιάχνουμε μια κούτα με παιχνίδια που επιθυμούμε να χαρίσουμε και μαθαίνουμε την αξία της προσφοράς και αλληλεγγύης. Δίνουμε με την καρδιά μας, για να λάβουμε την περισσή χαρά της ενσυναίσθησης.
  • Οι μεγάλοι παίρνουμε συνειδητή απόφαση αλλαγής καταναλωτικής «πλεύσης».

Τερματίζουμε αγοραστικές υπερβολές και ενημερώνουμε για την απόφασή αυτή το ευρύτερο οικογενειακό, φιλικό και συγγενικό περιβάλλον ώστε να υπάρξει «συμμόρφωση». Παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις, ζητάμε να σεβαστούν την απόφασή μας και φέτος αντί δώρων, να γίνουν άλλες πράξεις αγάπης.

  • Δίνουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα της προσμονής, λαχτάρας και χαράς, επιτρέποντας μόνα τους να επιλέξουν το ένα αλλά σημαντικό δώρο των Χριστουγέννων. Ποιότητα και όχι ποσότητα στη ζωή τους.
  • Αν πάλι δεν μπορούμε να αντισταθούμε και να μείνουμε στο ένα, χρησιμοποιούμε τον κανόνα 4ων δώρων.

Ένα δώρο που θέλει.

Ένα δώρο που χρειάζεται.

Ένα δώρο για να φορέσει.

Ένα δώρο για να διαβάσει.

  • Εκτός από τα γεμάτα χέρια μας, δίνουμε έμφαση στην ανοιχτή αγκαλιά μας και την ενεργητική ακρόαση μας. Είμαστε μαζί τους ψυχή και σώμα, ακούμε τα παιδιά μας και επενδύουμε σε συζητήσεις με ειλικρίνεια και αλήθεια.
  • Επενδύουμε σε ποιοτικό γιορτινό χρόνο μαζί τους. Πρόθυμοι να τους δείξουμε την αγάπη μας, μετέχουμε ενεργά σε κοινές εορταστικές δραστηριότητες. Προσπαθείτε να ανακαλέσετε τις δικές σας παιδικές αναμνήσεις , τι θυμάστε; Οι ιστορίες σας περιέχουν Παιχνίδια, Ρούχα, Παπούτσια ή Στιγμές, Ανθρώπους, Γέλια, Συγκινήσεις;
  • Για να δώσουμε το ιδιαίτερο οικογενειακό μας στίγμα στις γιορτές, καθιερώνουμε νέες δικές μας οικογενειακές παραδόσεις. Για πχ η δική μας παράδοση είναι την παραμονή Χριστουγέννων να κάνουμε οικογενειακώς pajama party κάτω από το δέντρο…
  • Το πραγματικό δώρο που κάθε παιδί έχει ανάγκη, είναι να νιώσει ότι αγαπιέται πολύ, , ότι ανήκει σε μια οικογένεια που το σέβεται, το υπολογίζει, το υποστηρίζει και τιμά τη μοναδικότητά του. Αυτό το δώρο δεν θα το βρείτε σε πολυκαταστήματα, είναι homemade.
  • Ένα λιτό και απέριττο σπίτι δίνει χώρο στην αληθινή χαλάρωση, στη δημιουργία, στην έκφραση και δημιουργεί μια ζωή με λιγότερο «θόρυβο» και περισσότερη ελευθερία.
  • Κάντε το «δώρο» αυτό στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας. Χαλαρώστε και απολαύστε ένα πιο ξεκούραστο και ουσιαστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα απαλλαγμένο από την υπερβολή , τη φασαρία και το περιττό περιτύλιγμα. Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός.

Φέτος, βάζουμε όρια και βοηθάμε τα παιδιά  μας να  καθορίσουν αξίες. Αυτά τα Χριστούγεννα γίνεται Καταναλωτές Ονείρων, Δημιουργικότητας, Ελπίδας και Σκέψης.

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Βερβερίτσα live streaming!

Το Φεστιβάλ “Αναπηρία στην Κοινωνία” διαδικτυακά