in

Planet Physics, εκεί όπου το παιχνίδι με τη Φυσική γίνεται μάθηση βιωματική

 

Το Planet Physics είναι ο διαδραστικός πολυχώρος με κέντρο τον τομέα της Φυσικής που εδρεύει στη περιοχή των Βριλησσίων και έχει σοβαρό λόγο να απασχολεί εκπαιδευτικούς, γονείς και ασυγκράτητους παρατηρητές του περιβάλλοντος κόσμου, μικρούς και μεγάλους!

planet physics reception t
Ο εμπνευστής του
Εμπνευστής της δημιουργίας του είναι ο φυσικός Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ο οποίος, χάρη στο πείσμα του για κάτι πρωτοποριακό στη χώρα μας και την αγάπη του για την επιστήμη της Φυσικής, άφησε τη μόνιμη θέση στο Πολεμικό Ναυτικό στο βαθμό του Πλωτάρχη για να αφιερωθεί εξ΄ολοκλήρου σε κάτι καινοτόμο, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό!
Όπως μας εξομολογείται ο ίδιος, “η ιδέα γεννήθηκε μετά από την επίσκεψη στο πρώτο μουσείο με ανάλογη θεματολογία στην Αμερική (Καλιφόρνια), του οποίου δημιουργός ήταν ο Φρανκ Οπενχάιμερ το 1969”.

planet physics υγρό άζωτο
Ο σκοπός του Planet physics
“Σκοπός μας είναι να φεύγουν οι επισκέπτες του χώρου ευχαριστημένοι, παίρνοντας το 100% αυτού που του προσφέρουμε. Θέλουμε ο επισκέπτης να έχει τη μέγιστη δυνατή εμπειρία, ώστε να μεταδώσει το μήνυμα στους μελλοντικούς. Ο χώρος στόχο έχει να δώσει το κίνητρο στον επισκέπτη να προβληματιστεί για τα φαινόμενα που θα παρατηρήσει και να αναζητήσει πληροφορίες ”.

planet physics εργαστήρια
Χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εκτός της έκθεσης
Στο Planet physics υπάρχει και παιδότοπος, ο οποίος “δεν περιλαμβάνει απλά και μόνο τα κλασικά παιχνίδια ενός παιδοτόπου, με τσουλήθρες και φουσκωτά. Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν κατασκευάζοντας, εξασκώντας το νου τους και λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς, άρα στην ουσία μιλάμε για δημιουργική απασχόληση”.

planet physics παιδότοπος
Το σύνθημα του Planet physics
“Δεν απευθυνόμαστε στην ελίτ, η γνώση απευθύνεται σε όλους. Άλλωστε, το κύρος του μουσείου σχετίζεται με την επισκεψιμότητά του, και μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά! Στοχεύουμε στον απλό και καθημερινό άνθρωπο που θέλει να εξερευνήσει διαδραστικά τη γνώση!”, σημειώνει ο κύριος Τριαντάφυλλος.

IMG_20160405_170810
Το ενδιαφέρον του κόσμου μεγαλώνει συνεχώς
“Ο πολυχώρος ήδη προσελκύει κοινό από πολλά σημεία της πατρίδας μας και μάλιστα μας έχουν επισκεφτεί ακόμα και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα (Μύκονο, Καλαμάτα, Κέα). Το ενθαρρυντικό είναι ότι ψαγμένοι γονείς ανακαλύπτουν το Planet Physics χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση, από στόμα σε στόμα! Αυτή για μας είναι η καλύτερη διαφήμιση!” συμπληρώνει ο ιδρυτής του χώρου!

IMG_20160419_173047
Η επιλογή των εκθεμάτων της διαδραστικής έκθεσης
“Τα εκθέματα προέκυψαν από ιδιαίτερα εκτενή έρευνα ( πάνω από 9 μήνες συνεχούς έρευνας διαδικτυακά). Η επιλογή των εκθεμάτων και η κατασκευή πολλών από αυτά έγιναν από εμάς. Χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης και σχεδιασμού. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν με σκοπό να έχουν συνάφεια θεματική, να είναι εντυπωσιακά και να σχετίζονται με τη θεματική του σχολικού προγράμματος”.
“Αν τα προμηθευόμασταν έτοιμα από το εξωτερικό, μόνο η έκθεση θα κοστολογούνταν στις 500 χιλιάδες ευρώ”.

planet physics tsunami
Εκθέματα μοναδικά
Υπάρχουν εκθέματα μοναδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία, με τη προσπάθεια και την αφοσίωση ενός αρχιτέκτονα, ενός μουσειολόγου, ενός σκιτσογράφου, ενός γραφίστα και άλλων εξειδικευμένων επιστημόνων, έγιναν πραγματικότητα. “Το καμάρι μας, μεταξύ άλλων, είναι το Ferrofluid, ένα «περίεργο» μαύρο υγρό που παίρνει εντυπωσιακά σχήματα, ανάλογα με την απόσταση των μαγνητών, που ρυθμίζει ο επισκέπτης. Όλα, όμως, τα εκθέματα είναι ιδιαίτερα και εντυπωσιακά! Αφήνουν τον επισκέπτη με ανοιχτό το στόμα!”

planet physics ferrofluid
Γιατί τον ξεχωρίζουμε…
Εμείς τον ξεχωρίζουμε λόγω

  • της φρέσκιας διαδραστικής έκθεσης που εκτείνεται σε δυο ορόφους και περιλαμβάνει μεγάλα εκθέματα που εντυπωσιάζουν και το πιο απαιτητικό επισκέπτη,
  • της σταθερής ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης από εξειδικευμένο προσωπικό σε όλους τους ορόφους,
    της μοναδικότητάς του σε θεματολογία,
  • των πολλών δυνατοτήτων του χώρου, αφού περιλαμβάνει εργαστήρια πειραμάτων κατασκευών, ρομποτικής,
  • του προσεγμένου, καθαρού, ευρύχωρου κτηρίου που περιλαμβάνει καφέ, εσωτερικό και εξωτερικό, ανοιχτό χώρο για περισσότερα πειράματα

DSCN4118

Η έκθεση με τα διαδραστικά εκθέματα περιλαμβάνει επτά ενότητες : τον Ηλεκτρομαγνητισμό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να πειραματιστεί με το σιδηρομαγνητικό υγρό (γνωστό ως «Ferrofluid» ) και να παίξει μουσική χωρίς καν να ακουμπά το μουσικό όργανο ( με το τίτλο «Θέρεμιν»), τα Μαθηματικά, τη Μηχανική, όπου οι έννοιες της ελεύθερης πτώσης και των χαοτικών κινήσεων γίνονται κατανοητές βιωματικά, τη Μηχανική των Ρευστών, με το μεγάλο έκθεμα αναπαράστασης του κύματος Tsunami, την Οπτική, όπου ο επισκέπτης θα δει πως εξαφανίζονται αντικείμενα, την Οπτική Αντίληψη, με τα εκθέματα που «ξεγελούν» την οπτική αντίληψη, δημιουργώντας οπτικές ψευδαισθήσεις και το Σκοτεινό Δωμάτιο , με τη γιγάντια μπάλα Plasma, τους καθρέφτες άπειρου βάθους και «το Συντριβάνι του Χρόνου» !

planet physics plasma ball 1
Και για ψαγμένους γονείς που αναζητούν «διαφορετικά» πάρτυ για τα παιδιά τους, το Planet Physics δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γίνουν επιστήμονες για 3 ώρες, να πειραματιστούν, να κατασκευάσουν και να παρατηρήσουν τους εξειδικευμένους Φυσικούς που παίζουν τη Φυσική στα δάχτυλα!

IMG_20160419_180728

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

«Οι 12 μήνες παίζουν κουκλοθέατρο» από τις εκδόσεις Βάρφη (περιέχει cd)

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ