in

Αδράζουμε τη μέρα μας στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων  βρίσκεται  στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 30 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε το 2005 μαζί με το Μουσείο Μαμούθ και  περιλαμβάνει ομοιώματα και πραγματικά απολιθώματα χιλιάδων χρόνων, με στόχο την εισαγωγή του κοινού σε περιβαλλοντικά – εκπαιδευτικά θέματα και την ευαισθητοποίηση του, απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά η γη.

CE9CCE9FCEA5CEA3CE95CE99CE9F-CE9CCE91CE9CCE9FCEA5CE98

Από τότε μέχρι σήμερα, εξελίσσεται συνεχώς, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους Θεσσαλονικείς, για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για τουρίστες, στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, της εκπαίδευσης και της ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού.

Όλο το πρόγραμμα του περιβαλλοντικού πάρκου, έχει υλοποιηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κας Ευαγγελίας Τσουκαλά και του διεθνούς βεληνεκούς, ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick Mol, επιστημονικού συνεργάτη στο μουσείο του Rotterdam της Ολλανδίας. Είναι εγκεκριμένο, ως εκπαιδευτική εκδρομή, από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Επίσης έχει ελεγχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

CEA0CE91CEA1CE9ACE9F-CE98CE97CE9BCE91CEA3CEA4CE99CE9ACEA9CE9D-

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων έχει επεκτείνει τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές του δραστηριότητες και εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς υπάρχει  το Natura Dino Park, που φιλοξενείται  στην Constanta της Ρουμανίας ( Δελφινάριο ). Πλήθος νέων εκθεμάτων, νέα είδη δεινοσαύρων και πολλών άλλων προϊστορικών ζώων, όλα ρεαλιστικές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος,  κοσμούν το νέο αυτό μεγάλο χώρο. Το πάρκο τελεί υπό την αιγίδα της Β.Ε.Ν.Α. (Balkan Environmental Association), ενώ τα μοντέλα έχουν κατασκευαστεί υπό την εποπτεία του Γεωργίου Γεωργαλή, υπεύθυνου Ερπετών και Αμφιβίων στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων Θεσσαλονίκης, συνεργάτη του Α.Π.Θ. και άλλων Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Το περιβαλλοντικό πάρκο Δεινοσαύρων περιλαμβάνει:

Πάρκο Δεινοσαύρων

Το Περιβαλλοντικό πάρκο Δεινοσαύρων, περιλαμβάνει την μεγαλύτερη έκθεση δεινοσαύρων στην Ευρώπη ( εκατό) σε φυσικό μέγεθος (με κίνηση και στατικά). Αναπτύσσεται σε ένα φυσικό περιβάλλον με λίμνη και καταρράχτες σε μία έκταση 4 στρεμμάτων.

Σπήλαιο Εξέλιξης

Το σπήλαιο, είναι ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου, πολύ εντυπωσιακό, οπού τα παιδιά μαθαίνουν για την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, βλέπουν συλλογές με λίθινα εργαλεία, απολιθώματα και βραχογραφίες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης, φοράνε καπέλα παλαιοντολόγου και παίρνουν πληροφορίες για το πώς γίνεται μία ανασκαφή.

Μουσείο Μαμούθ

Στο μουσείο μαμούθ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπάρχουν πραγματικά απολιθώματα του τριχωτού μαμούθ της εποχής των παγετώνων, ένας ολόκληρος σκελετός και απολιθώματα άλλων ζώων που ζούσαν εκείνη την εποχή. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται συλλογές με σπάνια πετρώματα και θαλασσινά απολιθώματα από την έρημο Σαχάρα. Μοναδικό έκθεμα στην Ευρώπη, το πραγματικό δέρμα με τρίχες από το Μαμούθ.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πάρκο Θηλαστικών

Το πάρκο των θηλαστικών, περιλαμβάνει θηλαστικά της σημερινής εποχής και σπάνια θηλαστικά που έζησαν κατά το παρελθόν στην χωρά μας ( πενήντα ) σε φυσικό μέγεθος. Τα παιδιά  ζουν  μια  φανταστική εμπειρία, όταν  μπαίνουν  στην κοιλιά μιας φάλαινας. Στον χώρο, φιλοξενείται αναπαράσταση, της σημαντικής ανακάλυψης της παλαιοντολόγου κας Ευαγγελίας Τσουκαλά, (μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στην γη), του Μαστόδοντα της Μηλιάς Γρεβενών.

Το Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού

Το Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού, είναι η μεγαλύτερη συλλογή παιχνιδιών, που έπαιζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα ως σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ( 300 κατασκευές ).

Τα παιδιά που  επισκέπτονται το Μουσείο,  κατασκευάζουν παραδοσιακά παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά και στον προαύλιο χώρο  παίζουν με παραδοσιακά παιχνίδια από την αρχαιότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει εκδοθεί  και ένα βιβλίο που αφορά σε αυτά τα παιχνίδια.

Το Θεματικό Πάρκο «Αρχαιοελληνικό  Αγρόκτημα»

Πρόκειται για θεματικό πάρκο, σε μια έκταση 5 στρεμμάτων, όπου αναδεικνύονται οι τρόποι παρασκευής της ελληνικής – μεσογειακής διατροφής, στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες ενός αγροκτήματος. Δίπλα του, ένα πλήρες θερμοκήπιο με βότανα της Ιπποκράτειου ιατρικής και μπαξές με λαχανικά εποχής. Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

CEA3CEA0CE97CE9BCE91CE99CE9F-CE95CE9ECE95CE9BCE99CE9ECE97CEA3

Το Θεματικό Πάρκο «Ελληνική και Παγκόσμια Μυθολογία και η σχέση της με την Παλαιοντολογία

Το  θεματικό αυτό πάρκο, έχει σχέση με την ελληνική και παγκόσμια μυθολογία. Μέσα, αλλά και έξω από τον λαβύρινθο του Μινώταυρου, οι επισκέπτες  παρακολουθούν  αναπαραστάσεις από τέρατα της ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για σχολική επίσκεψη και επομένως έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επίσης, το πάρκο, έχει την επιστημονική συμβολή, της διεθνούς φήμης ιστορικού, Adrienne Mayor, η όποια θεωρείται παγκοσμίως, κορυφαία στον τομέα συσχετισμού μυθολογίας – παλαιοντολογίας.

 

Επίσης  στο χώρο υπάρχουν:

Παιδότοπος «Χαράπολις»

Ο μεγαλύτερος παιδότοπος στη Θεσσαλονίκη με τεράστιους χώρους για να παίξουν τα παιδιά. Μίνι γκολφ, αίθουσα ψυχοκινητικής εκπαίδευσης, φουσκωτά, τραμπολίνα ποδόσφαιρο 5χ5, ποδηλατοδρόμια και  θεματικός χώρος παιχνιδιού Max Adventures (Algida) συνθέτουν τον χαρούμενο κόσμο αυτού του παιδότοπου. Στον χώρο του, διενεργούνται παιδικά πάρτι και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Καφέ-Μπαρ- Πισίνα με θέα τη Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο – Αίθουσες Εκδηλώσεων

Διαθέτει 11 δωμάτια και αίθουσες ( ανοιχτές και κλειστές ) εκδηλώσεων  στις οποίες πραγματοποιούνται  συνέδρια, γάμοι και  βαφτίσια.

Τεράστιο παρκινγκ

Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο

Στον πολυχώρο δημιουργήθηκε   ένα αθλητικό κέντρο εκπαίδευσης και άθλησης, που  περιλαμβάνει γήπεδα τένις,

ποδοσφαίρου και  μπάσκετ.

Το περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων είναι ανοιχτό Σαββατοκύριακα και αργίες από τις 10:00 έως 18:00.

Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων

7ο χλμ  Θεσ/νίκης-Ωραιοκάστρου

τ.κ. 57013, T.Θ. 270 Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310 686 544-5 Fax: 2310 686 546

Kιν: 6974 755 275

www.parkodeinosauron.gr

www.nouvelle.gr

www.naturadinopark.com

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

«Επιστροφή στην Ευτυχούπολη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Το κορίτσι του Πέτρου» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο