in

11/10 Παραβάσεις: Πρόσωπα του Ήρωα | Αισχύλου, Χοηφόροι

Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων θα εστιάσει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Κυριακή 11/10, 18.00

ΦΑΡΟΣ

Live streaming: snfcc.org/ParabasesAeschylus, Facebook & You Tube @SNFCC

Αισχύλου, Χοηφόροι

Με το δεύτερο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του αρχαίου ελληνικού δράματος, θα ξεκινήσει η διαδρομή των φετινών «Παραβάσεων». Ο Ορέστης επιστρέφει μετά από χρόνια στο Άργος και ξανασμίγει με την Ηλέκτρα. Τα δυο αδέρφια –σκιαγραφημένα από τον Αισχύλο σαν δυο αθώα παιδιά αντιμέτωπα με ένα τιτάνιο χρέος– θα ενώσουν τις φωνές τους με το χορό των γυναικών που έχει στείλει η τρομοκρατημένη Κλυταιμνήστρα να προσφέρουν χοές στον τάφο του Αγαμέμνονα για να εξευμενίσει το νεκρό. Όλοι μαζί θα καλέσουν τον δολοφονημένο βασιλιά και τις σκοτεινές δυνάμεις της γης, κι έπειτα θα καταστρώσουν το σχέδιο της εκδίκησης.

Οι Χοηφόροι, έργο μεγάλης λυρικής πνοής, μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αναλυτικά όλη την επίπονη, αλλά συναρπαστική διαδικασία τού χτισίματος του τραγικού ήρωα: πώς το περιβάλλον του και οι θεοί τον ωθούν στην πράξη, πώς ο ίδιος διστάζει κι αντιστέκεται, πώς παίρνει τη δύναμη να εκτελέσει τη μητροκτονία και πώς έρχεται τελικά αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση και τις Ερινύες.

«Κι εσύ,

όταν φτάσει η ώρα,

άκου τη φωνή του πατέρα σου

να ψιθυρίζει «παιδί μου»

και θαρραλέα εξόντωσε τον αίτιο της συμφοράς.

Έχε στα στήθη σου την άκαμπτη καρδιά του Περσέα,

και μην ακούς μέσα σου τα αισθήματα της λύπης,

χαρά να δώσεις σ’ εκείνους που αγαπάς

και ζωντανούς και πεθαμένους.»

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Διασκευή – Σκηνοθετική Επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος

Μουσικό – Ηχητικό περιβάλλον: The Boy

Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, The Boy

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Εργαστήρια Earth Speakr: Νέοι αναλαμβάνουν να σώσουν τον πλανήτη!

Νέα εργαστήρια στο Learning Space της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης