in

“Παιδί και Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική” από τη Φανή Ματσινοπούλου, Γλυκαμαγειρέματα

Η μαγειρική/ζαχαροπλαστική είναι μία δραστηριότητα που ενθουσιάζει τα παιδιά: Μαθαίνουν διασκεδάζοντας χωρίς να επιβαρύνουν το ήδη φορτωμένο σχολικό τους πρόγραμμα με πρόσθετη μελέτη. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις γύρω από αγνές πρώτες ύλες καθώς και έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και προετοιμασίας του φαγητού/γλυκού που θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Το φαγητό αποτελεί καθημερινή απόλαυση για όλη την οικογένεια και γι’ αυτό τα υγιεινά φαγητά πρέπει να είναι νόστιμα και λαχταριστά για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείουμε και τις γλυκιές απολαύσεις καθώς και τις μικρές λιχουδιές που διασκεδάζουν την καθημερινότητά μας. Τα γλυκά – που τόσο αρέσουν στα παιδιά – μπορούν να ομορφύνουν και να αρωματίσουν τη ζωή μας αν: επιλέγουμε σωστά τις πρώτες ύλες, αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι και αν τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες.

Μέσα από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική δραστηριότητα τα παιδιά παίρνουν μέρος σε μία παρέα που καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, είναι χαρούμενη και δημιουργική. Ενισχύουν και εκφράζουν τη φαντασία τους συνδυάζοντας υλικά, πλάθοντας, ανακατεύοντας, στολίζοντας. Λαμβάνουν μέρος στην οικογενειακή λειτουργία κι έτσι δυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους. Αποκτούν άποψη και γευστικά κριτήρια: δοκιμάζουν, δέχονται, απορρίπτουν. Διακρίνουν το σπιτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό από το έτοιμο, πλαστικό κι έτσι επιλέγουν το καλύτερο. Ενθουσιάζονται όταν τα καταφέρνουν, ρισκάρουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους. Αποκτούν γνώσεις γύρω από την ασφάλεια και τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.

Τέλος, αποκτούν γλυκιές αναμνήσεις σπιτικής και οικογενειακής θαλπωρής που θα τα συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή.

Φανή Ματσινοπούλου

Υπεύθυνη σεμιναρίων ΓλύκαΜαγειρεματα http://www.glykamageiremata.gr

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

28 Comments

Leave a Reply
  1. Βέβαια να πούμε ότι η μαγειρική κι η ζαχαροπλαστική με τα παιδιά δεν είναι κάποια ανακάλυψη της εποχής. Αυτός ήταν ο τρόπος που οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας προσπάθησαν να μας μάθουν να αυτοεξυπηρετούμαστε, να προσφέρουμε, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να λύσουμε τα μαθηματικά της κουζίνας και να μας μάθουν την τέχνη τους. Χωρίς σεφ και ειδικούς, χωρίς κόστος, μέσα στο σπίτι αλλά με πολύ αγάπη, γλυκιές αναμνήσεις και μυρωδιές.

  2. Συνυπογράφω με vmanoula. Η μαγειρική είναι δημιουργία γι’ αυτό και αρέσει στα παιδιά. Είναι συμμετοχή στις οικογενειακές δραστηριότητες, είναι πειραματισμός, μυρωδιές, γεύσεις, λερωμένοι πάγκοι, χαμόγελα, επικοινωνία. Βέβαια η καθαριότητα πέφτει σ’ εμάς αλλά χαλάλι. Αυτό που έχουν μάθει τα παιδιά μας κανένα πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να τους το προσφέρει.

  3. Έχετε δίκιο κορίτσια. Η μαγειρική μαζί με τα παιδιά μου είναι από τις κοινές δραστηριότητες που με ικανοποιούν γιατί αισθάνομαι ότι μαθαίνουμε όλες κάτι (και η μεγάλη και η μικρές)

  4. Απ’ τις πιο ωραίες στιγμές που έχουμε περάσει στο σπίτι με τον άντρα μου και την κόρη μου, φέτος τα Χριστούγεννα που φτιάχναμε όλοι μαζί μπισκότα μερέντας και κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Στην κουζίνα ένας χαμός αλλά το πόσο γελάσαμε και χαρήκαμε όλοι!

Αφήστε μια απάντηση

Άλσος Περιστερίου

Αποκλειστική συνέντευξη της Σάσας Βούλγαρη στο elamazi: “Τα παραμύθια με διάλεξαν!!!”