in

ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Παιδαγωγικά σεμινάρια για γονείς και παιδαγωγούς στον Ευπαλίνο

Ο ΕυπαλίνοςΠαιχνίδια με την Τέχνη 

θέλοντας να προτείνει τρόπους για μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνύπαρξη με τα παιδιά, ξεκινά μία σειρά σεμιναρίων βιωματικής γνώσης και διαδραστικής επικοινωνίας. 

Παιδαγωγοί, εμψυχωτές, καλλιτέχνες και γονείς είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το ταξίδι που έχει προορισμό την εξερεύνηση του πιο συναρπαστικού κόσμου: του κόσμου της παιδικής προσωπικότητας! 

Η 30ετής και πλέον εμπειρία μας στο σχεδιασμό πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και η άμεση καθημερινή μας επαφή με τα παιδιά, θα εμπλουτίσει με χρήσιμα εργαλεία τους συμμετέχοντες τόσο σε πρακτικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο. 

Καθοριστικοί σταθμοί σε αυτό μας το ταξίδι είναι: 

Η παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας μέσω των εργαλείων που προσφέρει η Τέχνη – Η κινητοποίηση της δημιουργικότητας και η σπουδαιότητά της στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου. – Ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα της έκφρασης κάθε παιδιού και η ισχυροποίηση της θέσης του ατόμου στην ομάδα – Η εφαρμοσμένη διδασκαλία της Αισθητικής Αγωγής για κάθε ηλικιακή φάση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της – Η δεοντολογία του παιδαγωγού και τα όρια συμμετοχής και παρεμβατικότητάς του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού – Η θεραπευτική αξία της Τέχνης 

Οι θεματικοί κύκλοι των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν είναι: 

2-3 Νοεμβρίου 2019 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ! Βρεφική ηλικία, μια αμήχανη ηλικία για τους ενήλικες μα τόσο καθοριστική στη διαμόρφωση της δομής της προσωπικότητας! 

30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019 ΦΥΣΗ-ΚΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ! Η Φύση αποκαλύπτει τα μυστικά της και δίνει το πρότυπο για το μέτρο και την ομορφιά στη δημιουργική φύση του ανθρώπου. 

11-12 Ιανουαρίου 2020 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ! Καινοτόμες τεχνικές που θα διευκολύνουν το έργο των παιδαγωγών και θα δώσουν στα παιδιά ελευθερία, ανοίγοντάς τους νέους δρόμους έκφρασης! 

1-2 Φεβρουαρίου 2020 ΧΕΡΙΑ, ΠΟΔΙΑ και ΑΥΤΙΑ! Μουσική και κίνηση έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον κύκλο των σεμιναρίων μας! Ασκήσεις συντονισμού, body percussion και αρχές μουσικοκινητικές, με ένταση, ρυθμό και συναίσθημα. 

29 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου 2020 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑTA ΥΓΙH! Δημιουργικοί τρόποι να εμπνεύσουμε και όχι να επιβάλλουμε στα παιδιά μας το φαινομενικά “δύσκολο” δρόμο του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης! Ένα διήμερο που…δεν θα σταματήσει ποτέ!!! 

Α’ κύκλος “Μικροί – μεγάλοι παίζουμε ΜΑΖΙ” 

Σάββατο και Κυριακή, 2-3 Νοεμβρίου, 2019 

Τόπος διεξαγωγής: Αrt Act Area, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι 

Κόστος συμμετοχής: 180, συμπεριλαμβανομένων των υλικών για τα εικαστικά εργαστήρια 

Βρεφική ηλικία, μια αμήχανη ηλικία για τους ενήλικες μα τόσο καθοριστική στη διαμόρφωση της δομής της προσωπικότητας! 

Παιδαγωγοί και γονείς αναγνωρίζουμε καθημερινά την ανάγκη να εμβαθύνουμε στην επικοινωνία με τα παιδιά, ιδιαίτερα στις ηλικίες 0-3 ετών, αφού στη διάρκεια αυτής της περίοδο βιώνουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και διαμορφώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουν είναι καθοριστικά για το είδος των σχέσεων που χτίζουν με τον εξωτερικό κόσμο και τους ανθρώπους που αγαπούν και εμπιστεύονται. 

Σε αυτόν τον κύκλο θα αναδείξουμε, με θεωρητικούς μα κυρίως με βιωματικούς τρόπους, σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και τεχνικές, ιδιαίτερα σχεδιασμένες για τα παιδιά αυτών των ηλικιών, οι οποίες στοχεύουν να διευκολύνουν το έργο των παιδαγωγών, να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη δημιουργιική απασχόληση ΜΑΖΙ με το παιδί και να δώσουν ουσιαστικές διεξόδους στην αμήχανη, εξωλεκτική επικοινωνία των ενηλίκων με τα νήπια. 

Εισηγήτρια 

Μαρία Λιώλη, εικαστικός παιδαγωγός 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Σάββατο 2/11/2019 

10:00 – 10.30 Καλωσόρισμα – προσφορά καφέ και γλυκού σνακ 

10:30 – 11.00 Γνωριμία εισηγητών και μελών. 

11:00 – 13:30 Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής φάσης 0-3 χρόνων – Τρόποι επικοινωνίας των παιδιών αυτής της ηλικίας και δυσκολίες κατανόησής τους από τους ενήλικες – Ποιος είναι, από που ξεκινά, ποιά είναι τα όρια και πού τοποθετείται ο ρόλος του ενήλικα κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας-παιχνιδιού με το παιδί. – Αρχές-πλαίσιο-όροι για ένα ασφαλές και δημιουργικό παιχνίδι. 

13:30 – 14.30 Διάλειμμα – μεσημεριανό σνακ 

14:30 -16:00 Εισαγωγή στις τεχνικές προσέγγισης στις πρώιμες ηλικίες. Παιδαγωγικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι. – Κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικιακής αυτής ομάδας και προσομείωση εργαστηρίων: διάρκεια, δομή και “ιεροτελεστία” . Ο ρόλος του ήχου και της κίνησης. – Βιωματικές εικαστικές και μουσικοκινητικές δράσεις ως παραδείγματα εργαστηρίων με παιδιά και ενήλικες 1,5 – 2,5 χρόνων. – Αισθητηριακά παιχνίδια, messy play, κολλάζ, κατασκευή μουσικού οργάνου. 

Κυριακή 3/11/2019 

10:00 – 10:30 Καλωσόρισμα – προσφορά καφέ ή τσάι με γλυκό σνακ 

10:30 – 13:30 Xωρισμός σε ομάδες, ανταλλαγή ιδεών (brain storming) και σχεδιασμός εργαστηρίου από κάθε ομάδα ξεχωριστά. 

13:30 – 14:30 Διάλειμμα – μεσημεριανό σνακ 

14:30 – 18:00 Παρουσίαση των ιδεών κάθε ομάδας στο ρόλο του παιδαγωγού με συμμετοχή των υπολοίπων ομάδων. 

Συζήτηση – κλείσιμο του α’ κύκλου 

Δήλωση Συμμετοχής: 210 8982572-3 

Η εξασφάλιση θέσης στο σεμινάριο προϋποθέτει προκαταβολή 80 ευρώ με κατάθεση στον παρακάτω λογαριασμό: 

Alpha bank: GR40 0140 1050 1050 0200 2024 539 ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ ΑΜΚΕ 

Μετά το τέλος του σεμιναρίου δίδεται βεβαίωση συμμετοχής. 

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Πειράματα στο hellokids από την ομάδα της teacherland

25 – 28 Οκτωβρίου: Επίσκεψη Κοινού σε Πολεμικά Πλοία στον Πειραιά