in

Γνωρίζουμε καλύτερα την ομάδα “Μικρός Νότος” και τη νέα τους παράσταση “Αισώπου Κόμιξ”!!!

Μια ταλαντούχα ομάδα που μέσα από τις διαδραστικές τους παραστάσεις δείχνουν απλόχερα την αγάπη τους για τα παιδιά. Τους πρωτογνωρίσαμε με την “Μυλωνού”, μια παράσταση που αγαπήθηκε από πολλούς μικρούς και μεγάλος. Τώρα συνεχίζουν με την νέα τους προσπάθεια τους “Αισώπου Κόμιξ”.

Εμείς την είδαμε πρόσφατα και μας άρεσε πολύ πολύ. Γνωστοί μύθοι που παρουσιάζονται με νέο φρέσκο τρόπο, έξυπνα σκηνικά και κουστούμια αλλά και γρήγορο κείμενο που βγάζει πηγαίο γέλιο!

Τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Γιώργος – Ελευθερία

aiswpou

Γιατί οι παραστάσεις σας μεταφέρονται μέσα στα σχολεία;
Το θέατρο πάει σχολείο, λέει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος! Πάει σχολείο για να συναντήσει τα παιδιά, που δεν είναι πια εύκολο να πληρώσουν ένα ακριβό εισιτήριο σε ένα θέατρο. Πάει σχολείο για να ενισχύσει τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να χαρίσει μία ώρα μαγείας στην αίθουσα διδασκαλίας. Η τάξη μετατρέπεται σε χώρο ψυχαγωγίας. Είναι πολύ σημαντικό για τα ίδια τα παιδιά όταν μας υποδέχονται στο χώρο τους. Το νιώθουμε πολύ αυτό! Νιώθουν πολύ οικεία και ελεύθερα να παίξουν, να χορέψουν, να συζητήσουν, να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα.

Ποιά στοιχεία κάνουν την παράστασή σας διαδραστική;
Οι παραστάσεις μας είναι επί της ουσίας διαδραστικές. Γι’ αυτό και ο αριθμός των παιδιών ανά παράσταση είναι περιορισμένος. Ήταν μία απόφαση που πήραμε με τον Τάσο Ράτζο, το σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας μας, όταν σχεδιάσαμε την πρώτη μας παράσταση, “η Μυλωνού”. Τα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα, αλλά τα παιδιά βιώνουν κάτι μοναδικό. Αυτό θέλαμε να προσφέρουμε! Η Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός και Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θεάτρου, ειδικευμένη στο Drama in Education (το Θέατρο στην Εκπαίδευση) σχεδίασε και οργάνωσε με μεγάλη ακρίβεια όλα τα διαδραστικά μέρη. Φανταστείτε 35-40 παιδιά που μπορούν να εκφράσουν κάθε φορά το συναίσθημα του ήρωα, να ταυτιστούν μαζί του ή να τον απορρίψουν με επιχειρήματα, να διατυπώνουν τις σκέψεις τους ελεύθερα και ανοιχτά.
Από την εμπειρία μας μετά από 250 και πλέον παραστάσεις που έχουμε κάνει με τις 2 παραστάσεις μας, αυτό που βλέπουμε και νιώθουμε  είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη, από ένα αφτί που θα τα ακούσει, χωρίς να τα κρίνει.

1-MikrosNotos-AisopouKomix-LowRes

Πώς μπορούν οι άνθρωποι του θεάτρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες κλπ) να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς;
Πόσο υπέροχο και μοναδικό είναι όταν εκπαιδευτικοί, γονείς και η τέχνη του θεάτρου συναντιούνται!
Η ομάδα Μικρός Νότος προσπαθεί να βάλει ένα λιθαράκι. Το Δράμα αποσκοπεί στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας. Δίνει επίσης στο μαθητή τη δυνατότητα να αποκτήσει την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης!

Οι δυο σκηνοθέτες της ομάδας μας, ο Τάσος Ράτζος και ο Πέτρος Δαμουλής ασχολούνται χρόνια με το θέατρο για παιδιά και εφήβους και με τη σκηνοθεσία διαλόγων σε κινούμενα σχέδια αντίστοιχα. Οι ηθοποιοί της ομάδας εκπαιδεύονται για να μπορέσουν να χειριστούν το διαδραστικό κομμάτι με επιτυχία.

Και στις δύο παραστάσεις, η ομάδα «Μικρός Νότος» συνεργάζεται στενά με τους δασκάλους. Προσφέρει πλούσιο υλικό δραστηριοτήτων, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Τάσος Ράτζος αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στο θέατρο για παιδιά και εφήβους. Έτσι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά για την κάθε παράσταση με μουσική, ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια κίνησης και έκφρασης, αλλά και να δουλέψουν μαζί την επόμενη ημέρα, ώστε η θεατρική εμπειρία να είναι ολοκληρωμένη.  Με τον ίδιο τρόπο και οι γονείς μπορούν να ανοίξουν έναν νέο κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η ενασχόλησή μου με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η επαφή μου με τα παιδιά, με βοηθάει καθημερινά στη σχέση μου με την 6χρονη κόρη μου. Με φέρνει πιο κοντά στις ανάγκες και τις ανησυχίες των παιδιών της ηλικίας τους!

Πού συναντιούνται οι δύο παραστάσεις Η ΜΥΛΩΝΟΥ και ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ!;
Συναντιούνται στην αγάπη μας για το παιδί. Συναντιούνται στην ποιότητα που προσφέρουμε στο παιδί. Συναντιούνται στο μεράκι της δουλειάς μας, στο σεβασμό μας για την παιδική ηλικία και τις ανάγκες της. Συναντιούνται στο θέμα μας, το ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Συναντιούνται στις πρώτες ύλες της δουλειάς μας, αγνά υλικά, ελληνικά παραμύθια, με ζωντανή μουσική και κούκλες, τραγούδια, διαδραστικό μέρος, εμπειρία, χαρά και φαντασία! Συναντιούνται στο κέντρο μας! Στο παιδί!

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής στη Θεατρική Ομάδα Μικρός Νότος. Παρακολουθεί το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Είναι μητέρα της Μελίνας της! Ιδρυτικό μέλος του Μικρού Νότου μαζί με τον Τάσο Ράτζο, τον Πέτρο Δαμουλή και τη Λαμπρινή Σταμάτη, υπέυθυνη για την επικοινωνία της ομάδας μας.
Ο Μικρός Νότος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012, συνεργάζεται στενά με τον Μικρό Βορρά του Τάσου Ράτζου, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει στο ενεργητικό της δυο διαδραστικές παραστάσεις, την Μυλωνού και το Αισώπου Κόμιξ!.

Και οι δυο παραστάσεις μας είναι φτιαγμένες για να πηγαίνουν στα σχολεία και όπου υπάρχουν παιδιά!

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Ημερολόγιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα 2014: “Με το Βλέμμα στο Μέλλον των Παιδιών μας”

Πάρκο Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι από giarmandao