in

Συνομιλούμε με τους Φώτη Σπύρο και Νίκο Χρηστίδη για τον “Οδυσσεβάχ”

συνεντευξη στην Δήμητρα Τσιαούση

 

Ο Φώτης Σπύρος, ο Ορφέας Παπαδόπουλος και ο Νίκος Χρηστίδης είναι οι πρωταγωνιστές που ζωντανεύουν τον ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου που περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Η αναβίωση της παράστασης από την παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου προβλέπεται να κλέψει τις καρδιές των μικρών θεατρόφιλων! Σας φέρνουμε λίγο πιο κοντά στον Οδυσσεβάχ υποδεχόμενοι τους ηθοποιούς, Φώτη Σπύρο και Νίκο Χρηστίδη σε μια συνέντευξη καλοκαιρινή. Έχοντας ξεκινήσει την περιοδεία τους από την Πετρούπολη, όπου έγινε και η πρεμιέρα συνεχίζουν το ταξίδι τους…

Δήμητρα Τσιαούση – Νίκο, έχεις παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε πολύ γνωστά έργα. Θες να μας μιλήσεις λίγο για το θέατρο;

Νίκος Χρηστίδης – Το θέατρο για μένα είναι μια απ’ τις σημαντικότερες μορφές τέχνης. Κι είμαι περήφανος που γεννήθηκε στη χώρα μου! Γίνονται πολλές καλές παραστάσεις στην Ελλάδα κι έχουμε πολλούς αξιόλογους εργάτες του θεάτρου που θα ήθελα κάποια στιγμή να τους μοιάσω. Προσωπικά το λατρεύω, το σέβομαι και το φοβάμαι. Όπως και να χει βρίσκω πάντα την ευκαιρία να το έχω στην καθημερινότητά μου είτε ως ηθοποιός είτε ως θεατής.

ΔήμητραΑυτή την περίοδο μας παρουσιάζεται τον Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ποιο σπουδαίο στοιχείο κρύβεται πίσω από αυτή η παράσταση που μεγάλωσε γενιές και γενιές;

Φώτης Σπύρος – Η δική μου ανάγνωση σε αυτό το σπουδαίο έργο είναι καθαρά …Αριστοφανική. Αμέσως είδα… με τα μάτια της ψυχής μου αυτά που βλέπουν πάντα καθαρά, ότι αν ο Αριστοφάνης είχε γράψει ένα έργο για παιδιά θα μπορούσε να είναι αυτό. Έχει το χαρακτηριστικό κωμικό δίδυμο της αττικής κωμωδίας, τον χορό, τα επεισόδια ,έξοδο… Ένας  Αριστοφάνης  λοιπόν χωρίς  βωμολοχίες και πολιτικό ίσως υπόβαθρο… αλλά με πολύ χιούμορ ,φαντασία ,δράση, ανατροπές και συναίσθημα. Τι καλλίτερο, και για τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι!

Νίκος Χρηστίδης – Το συγκεκριμένο έργο πραγματικά άλλαξε την πορεία του θεάτρου για παιδιά. Η πολυετής εμπειρία αλλά και το ταλέντο των δημιουργών του Ξένιας Καλογεροπούλου και Διονύση Σαββάπουλου φυσικά έπαιξαν κύριο ρόλο σ αυτό. Δημιούργησαν είναι έργο έχοντας άριστη γνώση θεάτρου… είναι κορυφαία επιλογή για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει μια παράσταση άρτια σε δομή , διασκεδαστική και παράλληλα διδακτική για μικρούς και μεγάλους.

Δήμητρα – Με τις παραστάσεις σας, θεωρείτε πως «οικοδομείτε» τους αυριανούς θεατρικούς θεατές;

Φώτης – Το θέατρο οφείλει να οικοδομεί ανθρώπους, προσωπικότητες, συνειδήσεις, και  εν τέλει αυριανούς θεατές. Αλλά πρώτα πρώτα όμορφους ανθρώπους!

Δήμητρα – Πως πιστεύεις ότι επηρεάζεται το θέατρο αυτή την περίοδο κρίσης;

Νίκος – Νομίζω θετικά… η ιστορία μας δείχνει οτί σε αντίστοιχες στιγμές κρίσης γεννιούνται όμορφες συνεργασίες και συντεχνίες. Επίσης ο κόσμος που στρέφεται  στο θέατρο είναι όλο και περισσότερος… σε δύσκολες περιόδους μιζέριας αναζητάς να γεμίσει η ψυχή σου…

ΔήμητραΠως συμβάλλει η τέχνη στη ζωή των ανθρώπων σήμερα;

Σπύρος – Η τέχνη πάντα διαμόρφωνε και διαμορφώνει ανθρώπους και συνειδήσεις, τώρα περισσότερο πάρα ποτέ έχουμε την ανάγκη της. Εκείνη δεν μας έχει ανάγκη θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς και χωρις εμάς… εμείς πρέπει να την πλησιάζουμε και να παραδεχτούμε να αποδεχτούμε ποσό ανάγκη την έχουμε.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Το Σάββατο 22 Ιουνίου Waterboom Festival 2019 στο Ο.Α.Κ.Α.

Beach Party Festival 2019 στο Club Agia Anna