in

Ο Ψηφιακός Δίσκος από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Παρουσιάστηκε στο Μεγαρο Μουσικης Αθηνών ο Ψηφιακός δίσκος ακτίνας με έργα Νίκου Σκαλκώτα σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την σουηδική δισκογραφική εταιρία BIS Records AB

Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί, Βασίλης Βαρβαρέσσος, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έχει ήδη κλείσει τρία χρόνια διαρκούς καλλιτεχνικής δράσης και έχει εισέλθει στην τέταρτη καλλιτεχνικής της περίοδο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, εκτός από τις πολυάριθμες συναυλίες που έχει δώσει, και όπου η Ελληνική κλασική μουσική είναι πάντοτε στο επίκεντρο, δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα της ηχογράφησης και της δισκογραφίας. Στον ιδιόκτητο στουντιακό χώρο που διαθέτει στον Άλιμο, έχει ήδη ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων συνθετών, όπως του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, του Μανώλη Καλομοίρη, του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, του Βασίλη Καλαφάτη, του Νίκου Σκαλκώτα κ.α., και έχει ήδη έλθει σε συνεννοήσεις με διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες για την έκδοση και την κυκλοφορία των ηχογραφήσεων αυτών σε δίσκους ακτίνας. Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις αυτές είναι σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση

Το πρώτο χειροπιαστό προϊόν της δραστηριότητας αυτής είναι το CD με τα έργα Νίκου Σκαλκώτα που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες και το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα με μεγάλη χαρά στη συνέντευξη τύπου. Όλα τα έργα που περιέχονται στο CD είναι σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση και, πριν ηχογραφηθούν, πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από την Φιλαρμόνια.

Το κύριο έργο του CD είναι η μικρή συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα, γνωστή και ως «συμφωνιέτα», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του συνθέτη, που ηχογραφείται για πρώτη φορά από την Φιλαρμόνια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δύο έργα του Σκαλκώτα, που έως πρόσφατα εθεωρούντο χαμένα, και τα οποία ανακαλύφθηκαν από την μουσικολογική έρευνα, αποκαταστάθηκαν ενορχηστρωτικά από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη και παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τη Φιλαρμόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2018, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Πρόκειται για τη Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα και για το Κοντσερτίνο για πιάνο, βιολί και ορχήστρα. Στο CD ερμηνεύονται από τους ίδιους σολίστ που τα είχαν ερμηνεύσει και στην μοναδική εκείνη συναυλία, τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή και τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο. Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει επίσης μερικά πολύ σπάνια και δυσεύρετα έργα του Σκαλκώτα, όπως είναι τα δύο εμβατήρια και οι ελληνικοί χοροί που ο συνθέτης φιλοτέχνησε για το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και η ορχηστρική επεξεργασία από τον Σκαλκώτα ενός κρητικού ριζίτικου τραγουδιού, που ακούγεται σε αυθεντική ιστορική ηχογράφηση από τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τη συνολική μουσική διεύθυνση όλων των έργων που περιέχονται στο CD έχει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής. Το μουσικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση προέρχεται από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Η ηχογράφηση των έργων του δίσκου συντελέστηκε από τον διεθνούς φήμης Tonmeister, Hans Kipfer, και εκδίδεται από την σουηδική εταιρία BIS, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην έκδοση των έργων του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η Φιλαρμόνια παρουσιάζει σήμερα με μεγάλη υπερηφάνεια τον ψηφιακό αυτό δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει επίσημα στην διεθνή αγορά τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για μια ακόμη προσφορά της ορχήστρας στο έτος Σκαλκώτα, όπου τιμώνται τα 70 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αυτού Έλληνα συνθέτη.

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της μέχρι τώρα διαδρομής της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει πολλά έργα του Σκαλκώτα, όπως φαίνεται στο ειδικό φυλλάδιο που επισυνάπτεται στο παρόν πληροφοριακό υλικό.

Τα περιεχόμενα του δίσκου:

 1. Μικρή συμφωνία (συμφωνιέτα) σε Σι ύφεση μείζονα (1948)
 2. Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα (1930) – Ενορχήστρωση Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί, Βασίλης Βαρβαρέσσος, πιάνο.
 3. Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα (1929) – Ενορχήστρωση Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί.
 4. Ο Διγενής ψυχομαχεί. Παραδοσιακό κρητικό ριζίτικο τραγούδι από τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μεταγραφή και εναρμόνιση Νίκου Σκαλκώτα (περ. 1935) – Ενορχήστρωση Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Η ιστορική ηχογράφηση της φωνής του Βενιζέλου έγινε το 1930.
 5. Δύο εμβατήρια και εννιά χοροί για το Λύκειο των Ελληνίδων (1946-47).

Α. Δύο εμβατήρια

 • Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο
 • Εμβατήριο

Β. Εννιά χοροί

 • Η Βλάχα
 • Το γαϊτανάκι
 • Πηλιορείτικος
 • Ψηλά στην Κοστιλάτα
 • Κερκυραϊκός
 • Στην απάνω γειτονίτσα
 • Ο Λιούλιος
 • Η Πατρασκευούλα
 • Το φυσούνι

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0